"A València som líders en tenir polítics que passen de l'agricultura"

L'Associació Valenciana d'Agricultors presenta el balanç de 2019 entre exigències al Consell perquè aposte més per l'economia del camp i menys per l'ecologia

Aguado, al mig de la taula durant la roda de premsa a AVA-ASAJA | Cedida Aguado, al mig de la taula durant la roda de premsa a AVA-ASAJA | Cedida

Any nou no vol dir necessàriament temps nous. Perquè en el camp valencià les coses continuen igual de crítiques com ha explicat aquest dijous el president de l'Associació Valenciana d'Agricultors AVA-ASAJACristóbal Aguado, en la trobada de balanç anual amb els mitjans de comunicació. Aguado ha fet diverses referències a l'acord de governabilitat a l'Estat i, al respecte, ha declarat que portàvem "massa temps sense Govern i anem a vore si ara que hi ha Govern són capaços de posar-se les piles i aconseguir acords".

Més info: Les propostes econòmiques del nou Govern de coalició

Les seues crítiques, però, s'han concentrat principalment en el Consell valencià, directament en la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica que dirigeix Mireia Mollà, a qui ha recordat que "els que guardem el medi ambient som els llauradors, els que donem jornals al camp som els llauradors, els que mantenim la 'España vaciada' som els llauradors, però no pot ser que el Govern s'oblide de la part agrària", ha explicat. Aguado critica que la conselleria verda es dedica més a temes ecologistes que no al sector agroalimentari i considera que la filosofia està "per damunt de la realitat agrària valenciana". En la seua crítica, un evident desvetllament: que no siga el Partit Socialista qui s'encarregue d'aquest departament (en mans de Compromís pel pacte del Botànic II), que considera va renunciar a posar en marxa un pla agrari "que era el millor de molts anys". En opinió d'AVA-ASAJA, el pressupost de la Generalitat Valenciana és molt baix en Agricultura, "insuficient", i necessiten "un plantejament nou amb l'Administració central per canviar la situació".

Aguado: "Els que donem jornals al camp som els llauradors, els que mantenim la 'España vaciada' som els llauradors"

En conjunt, Aguado ha estat molt dur, assegurant que a València la mitjana d'edat dels agricultors és superior als seixanta anys, "som líders en Espanya i en Europa en abandonament agrari, líders en falta de relleu generacional, líders en baixa renda agrària, líders en polítics que no escolten i passen de l'agricultura. I em preocupa molt perquè m'agradaria ser líder però al revés", ha conclòs. Per això ha demanat una Taula Agrària Valenciana que "ha de tenir un compliment de la Consellera i el seu equip perquè si no anirem cap endarrere i no cap endavant".

Clima i plagues, el purgatori

Entre els nombrosos aspectes que AVA-ASAJA ha analitzat en el balanç de 2019, en destaquen alguns aspectes que han marcat l'actualitat. En primer lloc, l'emergència agrària per l'alta sinistralitat al camp, sobretot arran el pas de la DANA que va arrossegar cultius al sud del País Valencià, de fet, han quantificat en 100 milions d'euros el dèficit per les conseqüències al camp d'aquest fenomen meteorològic.

Més info: La pluja torrencial bonifica els empresaris valencians

Tanmateix, la plaga de la Xylella fastidiosa és altre dels temes que preocupen i molt als llauradors valencians. Ja hi ha 74 municipis alacantins afectats per la plaga, que suma una àrea d'afectació de 134.600 hectàrees i que ja hi ha arribat als primers dos valencians: Oliva i Vilallonga. A Catalunya, en canvi, el Departament d'Agricultura ha confirmat que enguany tampoc no s'ha detectat la Xylella fastidiosa. Però amb la situació valenciana, des d'AVA-ASAJA han criticat que el Consell valencià no està aplicant correctament el pla d'erradicació i avisen que és possible que arriben les primeres denúncies per la seua inacció. "El Govern ha de pensar què no ha fet bé i quin és el camí que va a seguir perquè estan a la lluna de València i dubte que isquen d'ací", ha sentenciat Aguado.

D'altra banda, Aguado ha exposat els problemes que han ocasionat al camp valencià les diferents decisions aranzelàries i els acords comercials internacionals. "Els EUA ens ha tirat del mercat, enguany no menjaran clementines als EUA. Però si ells no volen clementines meues, tampoc jo vull anous seues, perquè si el senyor Trump només es defensa a si mateix, nosaltres també ens hem de defensar a nosaltres mateixos".

Més informació
Oda a la taronja valenciana
Avui et destaquem
El més llegit