Altruisme empresarial en temps difícils

Moltes empreses estan aportant el que poden per combatre el coronavirus. Parlem d'alguns exemples del País Valencià: maquinària agrícola per desinfectar, cessió de xatbots per resoldre dubtes o fabricació gratuïta de material sanitari

Modista cusint una mascareta Modista cusint una mascareta

Són moltes, moltíssimes les empreses que aquests dies estan donant exemple i col·laborant en el combat comú contra la pandèmia del coronavirus. La forma d'ajudar és diversa: amb donacions econòmiques, cessions de serveis de forma gratuïta o oferint-se per treballar de forma altruista. És impossible citar totes les que estan posant el seu granet de sorra al País Valencià i s'escampen per diferents sectors, des del camp, fins al tèxtil, la robòtica industrial o els Chatbots. Expliquem com contribueixen a superar aquest moment. Qui sap, potser serveixen d'inspiració per a altres empreses.

Donació de 300.000 als hospitals

L'empresa Neolith d'Almàssera (Castelló), especialitzada en pedra sintetitzada aplicada a interiors i exteriors i que compta amb 500 treballadors, ha pres la decisió de donar 300.000 euros a tres hospitals dels seus voltants: l'Hospital General Universitari, l'Hospital Provincial i l'Hospital Universitari de La Plana, tots de la província castellonenca. A falta d'idees per col·laborar amb coneixement i/o serveis, sempre queda la via d'ajudar a la causa global -des de l'acció local- amb una aportació econòmica.

Maquinària agrícola per desinfectar els espais públics

Anem ara al camp, on els llauradors continuen treballant com mai per garantir el subministrament alimentari. A més, des de l'organització agrària La Unió de Llauradors i Ramaders, s'han posat en contacte amb les diferents administracions del País Valencià -ajuntaments, sobretot- per posar a la seua disposició les cubes i atomitzadors dels seus associats que ho desitgen per ajudar en les tasques de desinfecció dels espais públics.

El sector del calçat i la robòtica confecciona material sanitari

També són moltes les empreses que han centrat els seus esforços a ajudar amb un dels materials més necessaris aquests dies: els sanitaris. Hi trobem l'exemple d'altruisme d'empreses de calçat i tèxtil de la comarca del Vinalopó Mitjà. Alardo Festero, dedicada a l'elaboració de sabates per a les festes de Mors i Cristians, fa una setmana que està confeccionant mascaretes per als hospitals de la zona i per a persones en risc d'exclusió social; el seu cap, Juan Membrive, prega que grans empreses com Inditex facen el mateix: "Amb les seues màquines tarden 20 segons a fer una; en tres dies podrien fabricar 80 milions. Nosaltres tardem dos o tres minuts per unitat". També n'està fabricant Stuart Weitxman, amb fàbrica a Petrer. L'empresa de tèxtil Comertex (també de Petrer) és la que està aportant el material per fabricar les mascaretes; Calçats UNISA de Monòver s'ha ofert a subministrar les gomes.

Juan Membrive: "Nosaltres tardem dos o tres minuts a produir una mascareta"

Una altra és IT Infotec Robotics, amb seu a Elx (Alacant), que és una enginyeria especialitzada en la integració de robots industrials per automatitzar tasques en diferents sectors productius. Davant la baixada important de comandes, el seu CEO, Antonio Requena, confessa que tenia "ganes d'anar a casa i plorar"; no va fer-ho, i en canvi, va decidir ser útil a la societat posant a disposició de les administracions públiques tota la seua maquinària i material d'impressió 3D.

Estan col·laborant en projectes coordinats per la Generalitat Valenciana i la Universidad de Burgos i ja estan imprimint mascaretes de tipus FFP3 i viseres de protecció per al personal sanitari amb els arxius STL que els han enviat. Les màquines, valorades entre 30.000 i 400.000 euros, estan treballant ara 24 hores al dia i sent supervisades per tres treballadors; el material el posa l'empresa, però assegura que al ser plàstic, "no és car". "Com no tenim activitat, fem això", assenyala Requena.

'Chatbots' per no saturar les consultes dels organismes públics

Per altra banda, tenim el cas de l'empresa 1MillionBot d'Alacant, líder en intel·ligència artificial mitjançant chatbots i partner d'empreses com IBM o Telefònica. En la crisi sanitària del coronavirus, han cedit un d'ells de forma gratuïta i indefinida: es tracta de l'assistenta virtual 'Carina', que dóna informació sobre la malaltia, els seus símptomes, què fer davant un contagi o les normes derivades de l'estat d'alarma governamental. Fa una important labor social, ja que permet gestionar durant 24 hores al dia un número molt alt de consultes que poden evitar saturar encara més els canals telefònics habilitats per les administracions públiques. Tota la informació que ofereix la beu de fonts oficials (OMS, Ministeri de Sanitat i altres) i està dirigit per la doctora en Biologia Raquel Pomares.

Des de 1MillionBot assenyalen que estan oferint el seu chatbot a "totes les institucions públiques i empreses privades" que ho necessiten per fer front a aquesta crisi. Actualment l'han cedit a 70 clients, com l'Ajuntament d'Alacant, el Síndic de Greuges valencià, l'Ajuntament d'Elx, la patronal Hosbec, Visit Benidorm, Presidència de la Generalitat Valenciana. Han arribat inclús a empreses de Sud-amèrica. Tot l'equip està involucrat en el projecte i que 11 (de 15) són les que hi treballen full-time, ja siga revisant el seu funcionament, actualitzant la informació de manera contínua o atenent a les sol·licituds de les institucions.

Formació empresarial online i classes de ball gratuïtes

Altres empreses estan compartint els seus coneixements de forma gratuïta perquè la gent confinada aprofite el temps. Són moltes les que ho estan fent. Dos exemples del País Valencià: l'escola de negoci Level UP d'Alacant imparteix ara formació gratuïta online a empreses per reorientar-les amb el teletreball, captació de clients, optimització del negoci, planificació, gestió de l'equip o ús de xarxes socials. Una bona manera perquè els empresaris aprofiten el temps i tornen a l'activitat econòmica amb idees que els ajuden a rendibilitzar millor les tasques.

O d'altres que no pensen en els seus guanys i ofereixen entreteniment per a tota la ciutadania, en general, com és el cas de l'escola de ball Savoy Benimaclet de València, que compta amb quasi 500 alumnes i impartia 25 classes setmanals; els seus propietaris estan oferint ara classes debades de swing, authentic jazz o lindy hop que publiquen al seu Instagram i Facebook. Hi ha tres nivells -iniciació, avançat i intermedi- i compte, perquè en un intent d'emular classes normals i obligar a l'alumnat a seguir una rutina, les classes només les deixen publicades dues hores; després les esborren.

Uns pocs exemples d'empreses al territori valencià que ajuden a fer més suportable la vida en temps difícils.

Més informació
Protegim el petit comerç, és la nostra història
Avui et destaquem
El més llegit