LAB Mediterráneo explora les possibilitats de l’R+D valenciana

La fundació publica un informe sobre les experiències de recerca i innovació en altres capitals de l’Estat amb l’objectiu d’elaborar propostes per al país

LAB Mediterráneo publica un informe per millorar la salut de la innovació valenciana | EP LAB Mediterráneo publica un informe per millorar la salut de la innovació valenciana | EP

La Fundació LAB Mediterráneo, projecte d'innovació de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), ha explorat les possibilitats de futur de l'R+D+i al País Valencià. Mitjançant un informe elaborat pels investigadors de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques Javier Quesada, Matilde MasConsuelo Mínguez, l'AVE estudia les experiències de promoció i gestió de la recerca i innovació empresarial a altres territoris de l'Estat, com Andalusia, Catalunya o Madrid.

L'estudi publicat per LAB Mediterráneo analitza qüestions com l'aplicació territorial de la recerca a cadascun dels territoris – més urbana al País Basc, mentre que a Catalunya gira al voltant de l'Àrea Metropolitana de Barcelona – la implicació institucional – les tendències són privades al País Valencià, mentre que a Madrid hi ha un gran pes de les administracions – o els sectors on més s'observen inversions i bones pràctiques en R+D+i.

Segons el report publicat pels investigadors de la fundació, la inversió en R+D del sector empresarial valencià va ser durant l'any 2019 de 600 milions d'euros, una quarta part de la de territoris com Catalunya o Madrid, segons l'AVE. La dedicació de capital a la investigació i innovació valenciana va representar fa dos anys el 7,8% del total de l'Estat, tot i que el País compta amb més de l'11% de les empreses innovadores del conjunt del territori espanyol, lamenta l'Associació.

En base a l'informe, LAB Mediterráneo recull un decàleg de propostes per millorar les condicions, el finançament i les perspectives de l'R+D al País Valencià. Segons la fundació d'AVE, la primera necessitat del País és l'elaboració d'un pla econòmic director que coordini les diverses administracions en la gestió de la innovació. El full de ruta dels empresaris valencians demana un finançament estable del sistema científic; una millor coordinació en la transferència de coneixement entre Instituts Tecnològics i sistema empresarial o una bona distribució dels NGEU.

Segons el president de la fundació Alberto Gutiérrez, "el futur de la R+D+i del País Valencià és il·limitat perquè depèn de les empreses". Per Gutiérrez, el territori valencià és "exportador, ha mostrat empenta, esperit emprenedor i innovació", tot i que necessita ser un territori "que cregui més en les seves empreses i el seu desenvolupament empresarial", camp en què el dirigent de LAB Mediterráneo veu "marge de millora".

Més informació
Projectes catalans d'R+D reben 13,7 milions en ajudes
L'empresa valenciana vol reptar Madrid
Avui et destaquem
El més llegit