Patrícia Pastor, l’emprenedora autodidacta que va impulsar l’ecosistema startup valencià

No rendir-se mai, estar en constant evolució i no perdre la perspectiva són les premisses de la directora general de GoHub

Patricia Pastor | GoHub Patricia Pastor | GoHub

No rendir-se mai, estar en constant evolució i no perdre la perspectiva. Amb aquestes premisses ha arribat Patrícia Pastor, Directora General de GoHub, fins on està. Les persones que han sigut alguna vegada emprenedores ho seran sempre, i això és el que li passa a ella. Li encanta agafar projectes i fer-los créixer. Aportar tot el que pot i apartar-se quan ja no li plena personal i professionalment. Sap gestionar tant l’èxit com les crítiques i decepcions, tot, al cap i a la fi, forma part de la vida.

GoHub és el hub d'open innovation de l'empresa Global Omnium. El seu objectiu és ajudar les startups de deep tech a convertir-se en grans disruptores del sector tecnològic de l'aigua, la indústria 4.0 i les smart cities. Va nàixer l’any 2019, any en què Pastor es va incorporar al projecte, i de la seua mà, en només un any formava part dels 10 inversors més actius en Espanya. Segons explica la Directora General, han invertit més de 12 milions en 25 companyies.

Però l’exitosa carrera de Patrícia Pastor comença molt abans. Si és coneguda per alguna cosa, és per ser la responsable tècnica de la creació i consolidació de l’ecosistema startup valencià. Ella i el seu equip van aconseguir alinear els interessos públics i privats i posar València en el mapa de la innovació espanyola. Amb ella al capdavant, l’administració va posar en pràctica l’escolta activa al sector privat i als seus protagonistes, els emprenedors, creant sinergies i definint objectius comuns. A partir d’ahí es van començar a generar solucions reals. “Així es fa créixer un ecosistema”, afirma Pastor.

Pastor i el seu equip assentaren les bases de l’ecosistema innovador i emprenedor de la capital del Túria

Pastor i el seu equip assentaren les bases de l’ecosistema innovador i emprenedor de la capital del Túria. Actualment, la valenciana és la tercera plaça espanyola pel que fa a la innovació, amb un ecosistema emprenedor en auge i és tot un exemple per a altres ciutats de col·laboració publicoprivada en aquest àmbit.

Tant és així, que segons ella mateixa explica, va recórrer molts territoris, de nord a sud, explicant com s’havien fet les coses a València, per a servir d’exemple i d’inspiració a altres territoris que aspiraven a fer el mateix. De fet, molts representants d’administracions s’apropaven a ella per a demanar-li que compartira l’estratègia que havia seguit a València.

De periodista a referent en el món de la innovació

Sembla que la carrera de Pastor no té sostre, però d’on ve aquesta dona que ha revolucionat el món emprenedor valencià? Va estudiar periodisme i va treballar a la televisió des dels 19 anys. Després de 10 anys va fer un canvi radical i va passar al món del màrqueting i la comunicació corporativa. Treballava a Barcelona en una empresa internacional quan va esclatar la bombolla digital i va veure que això li agradava, així que va fer el salt al màrqueting digital i d’ahí al sector de la innovació. A més, també fou emprenedora.

Segons explica, tot ho va fer aprenent de manera autodidacta. El seu esperit curiós i les seues ganes d’aprendre i de créixer en la mateixa direcció en què ho fa el món l’ha portat a prendre riscos, a estar en constant evolució i a desenvolupar una feina que li agrada i la plena tan professionalment com personal. I és que Pastor no sap que és la zona de confort, no l’ha experimentada mai i això l’ha portada fins on està.

Pastor: “Sempre invertim en allò que entenem i coneixem bé”

I on està ara és a GoHub. Quan ningú encara parlava de transformació digital, Global Omnium va fer un esforç brutal per a portar-la a terme. Els va costar 15 anys, però amb el coneixement adquirit en eixe procés van decidir crear GoHub, i ajudar a fer el mateix a altres empreses, explica Pastor. “Sempre invertim en allò que entenem i coneixem bé”, assegura.

L’objectiu de GoHub és aportar solucions a problemes reals, i sobretot avançar-se a allò que està per vindre. Per això, a l’hora de seleccionar startups se centren en tres aspectes bàsics: que tinguen un equip potent; que la tecnologia que ofereixen siga robusta i eficient, i que tinga potencial disruptor i que siga global en el mercat. En definitiva, que done resposta a problemes i oferisca solucions reals.

La pandèmia ha demostrat que les empreses en què participa GoHub són necessàries i ha accelerat el seu creixement. Enguany han travessat noves fronteres i han invertit per primera vegada en els Estats Units, Llatinoamèrica i els països nòrdics. “Vam començar apostant molt per l’ecosistema espanyol, i seguim fent-ho, però ja tenim una identitat pròpia i comencem a sonar en ecosistemes internacionals. Per això se’ns apropen companyies que busquen inversors amb un alt potencial de coneixement en solucions tecnològiques”, explica.

Més info: La startup immobiliària Brickbro aterra a València

Així, els objectius de futur d’aquesta acceleradora són seguir augmentant el portafoli de startups. Per a ella la clau de l’èxit està en el tàndem que fa amb el CEO Jaime Barba, amb qui s’entén i treballa a la perfecció.

Quan Pastor explica la seua carrera, sembla que arribar fins on ella està és una cosa fàcil, però res més lluny de la realitat. Assegura que ha hagut de fer front a moltes dificultats i assumir riscos que no tothom estaria disposat. Per això, quan se li pregunta com ha arribat fins on està, contesta amb molta serenitat i fermesa: “arriscant molt, tenint molta confiança en mi mateixa, no posant-me barreres mai. Les barreres que et trobes són oportunitats, mai són un  pas enrere. Les persones valen per les seues accions i la seua experiència, cal tindre actitud i aptitud. Mai he tingut por, quan he volgut alguna cosa he anat a per ella i quan no he sabut fer alguna cosa, he buscat la forma d’aprendre”.

Més informació
València i Barcelona, vis a vis amb l'Estat
Avui et destaquem
El més llegit