L'ús de mascareta a les platges ha desdibuixat el turisme valencià | alvarobueno (iStock)

COMPTES PÚBLICS

Pressupostos valencians per canviar o enfortir?

El Consell valencià destinarà 21,8 MEUR per canviar el model productiu alhora que inverteix 106,2 milions en la reactivació del turisme, el nucli de l’economia valenciana

La Generalitat Valenciana ha presentat aquests dies els pressupostos anuals pel 2021, uns comptes que segons el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, “suposa un increment històric per a poder fer front als reptes que planteja la pandèmia, tant en els seus aspectes socioeconòmics i sanitaris com, òbviament, establir les bases de la recuperació econòmica”. De fet, la conselleria que més augmenta la seua dotació en valors absoluts és Sanitat (712,2 milions d’euros), seguida d'Igualtat i Polítiques Inclusives (307,5 MEUR) i Educació (311,2 MEUR).

El pressupost valencià arriba als 25.627.550 milions d’euros la qual cosa suposa un 11,3% d'increment respecte als pressupostos de 2020. En termes absoluts, el pressupost s'incrementa en 2.605 milions d'euros, dels quals 2.072,8 milions es destinaran a despesa no financera, és a dir el 79,55%, i a penes 500 milions d’euros, a despesa financera. "Això ens permetrà incrementar la despesa social per a serveis públics fonamentals tan necessaris en aquests moments de pandèmia i també impulsar el teixit econòmic valencià perquè les nostres empreses puguen afrontar en les millors condicions possibles la seua reactivació", ha assenyalat Soler.

Turisme, i què més?

El pressupost de Presidència, on s’ubica la gestió turística valenciana, augmenta un 10,1% i comptarà amb 223,4 milions d’euros. De fet, en Turisme la dotació augmenta un 21,4% fins als 106,2 milions d'euros, que es destinaran a ordenació i promoció del turisme, així com a la posada en marxa del Pla de Recuperació del Sector Turístic enfront de la COVID-19 (Recuperatur). Entre les accions concretes destaca el ja exitós Bo Viatge, dotat amb 10 milions d'euros per a incentivar el turisme intern en la Comunitat Valenciana en temporada baixa que el dia de la seua inauguració va colapsar la web amb una allau de peticions.

Més info: El bo turístic a la italiana que engeguen els valencians

La partida també inclou ajudes directes per valor de 10 milions d'euros per a fer costat a les empreses turístiques i autònoms, agències de viatge i establiments de restauració; 16 milions d'euros per a desenvolupar campanyes per a reposicionar la marca Comunitat Valenciana com a destinació turística en mercats emissors estratègics; i altres 4,8 milions d'euros per a formació dirigida a la requalificació professional dels afectats per ERTO per a potenciar la professionalització dels treballadors del sector.


El conseller Soler, en la presentació dels Pressupostos del Consell valencià | GVA 

Per contra, la conselleria d'Hisenda i Model Econòmic -que comptarà amb 375,7 milions d’euros, un 12,9% més que en els pressupostos de 2020- destinarà 21,8 milions d'euros per a iniciatives empresarials que contribuïsquen a transformar el model econòmic valencià.

L'actualitat mana: per a la digitalització de l'Administració valenciana es destinarà un pressupost de 193,1 milions d'euros

El repte de la digitalització de l'administració valenciana tindrà un pressupost de 193,1 milions d'euros, a través d'actuacions com la integració de les TIC en l'àmbit educatiu, el desenvolupament del sistema d'informació econòmic financer de la Generalitat (NEFIS), la disposició d'eines de teletreball, o sistemes d'informació en els àmbits de política social, productiva, mediambiental, etc.

Estratègia de Suport Financer a les Empreses

L'IVF, per part seua, es consolida com l'instrument financer del teixit productiu valencià i mobilitzarà fins a 420 milions d'euros en un pla pluriennal per a donar suport a les inversions d'empreses valencianes. La nova Estratègia de Suport Financer a les Empreses està formada per quatre fons d'inversió estratègics diferents, participats per l'IVF i de gestió privada, als quals les empreses podran adherir-se per a fer front a les conseqüències econòmiques de la COVID.

També la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport comptarà amb recursos per a impulsar la modernització de la Formació Professional amb 48,6 milions per a promoure la formació personal qualificada amb una alta ocupabilitat. Altres indústries, com les culturals i creatives, comptaran amb 7,1 milions d’euros per a ajudes, programació i consolidació.

La Conselleria de Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball disposa d'un total de 562,4 milions d’euros: 439,2 milions d'euros per a Labora, l’agència valenciana d’ocupació; 63,1 milions d'euros per a la Estratègia de Millora d'Ocupabilitat dels Joves; 10 milions d'euros impulsar les energies renovables a través de l'IVACE; 35 milions d'euros en ajudes a la modernització de polígons industrials, i 26,8 milions d'euros per a continuar impulsant el Pla R+D+i Empresarial.

Els comptes valencians inclouen 439,2 milions d'euros per a Labora, l’agència valenciana d’ocupació o 63,1 MEUR per a la 'Estratègia de Millora d'Ocupabilitat dels Joves'

La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital disposa de 1.089 milions d'euros del pressupost. Entre les principals línies d’actuació, prioritzarà la transformació digital, la retenció i atracció de talent investigador i el Pla d'Innovació Disruptiva. A més destinarà 908,3 milions d'euros a les universitats públiques valencianes i 98,1 milions d'euros a l'àmbit científic.