Les multinacionals que capitanegen la innovació

La consultora Harrity Patent Analytics recull al seu informe Patent 300 les empreses amb més llicències reconegudes del 2021, amb especial èmfasi en la tecnologia

La seu d'IBM, a San Francisco | iStock La seu d'IBM, a San Francisco | iStock

La innovació disruptiva és la més cridanera, però no és la que mou el mercat. Són poques les tecnologies que canvien el paradigma, i els equips tecnològics i de desenvolupament de les grans empreses no busquen necessàriament quelcom d'aquest nivell. És la innovació incremental, noves petites passes que milloren l'experiència de l'usuari, l'eficiència de la companyia o la qualitat del producte, la que ocupa el temps de les firmes. És aquesta mena de propostes les que cerquen les patents de les multinacionals, sovint milers cada any. La tecnologia, el consum, l'automoció i la indústria són alguns dels sectors punters en la quantitat de patents anuals, amb un 2021 en què, tot i l'elevat nombre de registres, molts dels negocis punters han registrat retrocessos.

Fa prop de tres dècades que, en aquest sentit, la mateixa firma lidera la llista de patents global, amb milers d'innovacions registrades cada any. El gegant blau, IBM, va registrar durant el 2021 un total de 8.540 patents. Ja fa 29 anys que la tecnològica nord-americana és la que més patents registra cada any, amb programari i hardware nou en totes les grans tendències en computació i informàtica. Segons dades publicades per la companyia, la computació al núvol i la intel·ligència artificial han estat els principals camps de recerca durant el 2021, amb fins a 3.000 patents en el primer cas i unes 2.300 en el segon. La computació quàntica o la criptografia dedicada a la ciberseguretat han destacat també entre les noves tecnologies desenvolupades per IBM durant l'exercici, 29 anys després del seu primer lideratge nord-americà en patents.

Les tecnològiques lideren, amb molta diferència, les patents globals del 2021. Només una companyia s'apropa al desenvolupament d'IBM, però: Samsung va registrar duant el curs un total de 8.517 noves propostes exclusives, especialment al voltant de la tecnologia mòbil. També procedent de Corea del Sud és la tercera –llunyana– classificada de la taula, LG, amb poc més de la meitat de patents de la líder del rànquing. La firma, especialitzada en tecnologies en el món de l'audiovisual, però amb una cartera diversificada que passa també per la computació o la connectivitat, va assolir 4.388 llicències; seguida per la japonesa Canon, amb unes 3.400, i per la xinesa Huawei, que va fregar les 3.000. Les tecnològiques asiàtiques ocupen, així, quatre dels cinc primers llocs pel que fa a les cèdules empresarials concedides el 2021.

Fora de la tecnologia dura, empreses com Toyota destaquen en l'anàlisi de Harrity Pattern Analytics amb unes 2.753 patents registrades durant el curs. L'automoció, en un moment de forta renovació del sector, compta amb tres empreses entre les líders en aquest camp. Ford, amb més de 1.600 llicències, i Hyundai, que es va apropar a les 1.500, acompanyen la japonesa al capdavant de la innovació en el seu sector. Quant a la indústria, es fa complicat llegir les dades, en tant que les patents en aquesta vertical són, de fet, molt transversals. Així, firmes com Raytheon Technologies o Hitachi, properes també a la tecnologia; així com Fujifilm, amb una tendència més industrial que Canon, es colen entre les 25 empreses més destacades de l'any amb 2.649, 1.497 i 1.421 patents respectivament.

Any de retrocés

Les xifres registrades mostren una gran aposta per la innovació entre les grans empreses globals, especialment aquelles centrades en la tecnologia. Tot i això, cap de les 10 primeres classificades en el rànquing de noves llicències empresarials mostren un augment en els registres. De fet, només una es manté estable –Samsung, amb xifres molt similars en termes interanuals– mentre que les altres nou firmes pateixen retrocessos en alguns casos molt pronunciats. És el cas d'LG, amb una caiguda de fins al 13%, des de les més de 5.000 patents acceptades durant l'exercici 2021. La mateixa IBM, de fet, pateix una caiguda en els seus registres propera al 10%, després d'un proficient 2020 en què la companyia va assolir més de 9.000 patents reconegudes per les autoritats federals.

La tendència es repeteix al llarg de les indústries, tot i que es concentra més en els Estats Units. Si bé és cert que les firmes de tots els països reculen pel que fa a les seves innovacions registrades, les dues americanes que acompanyen IBM al top-10 global mostren els principals enfonsaments en les xifres publicades per la consultora. Així, les patents obtingudes per Intel cauen un 14% en termes interanuals, mentre que les presentades per Raytheon Technologies ho fan en fins a 16 punts percentuals, el retrocés més alt de la sèrie. Sony o Canon queden a prop de les dues xifres, però només pateixen una caiguda de set i vuit punts respectivament.

Més informació
Les cinc grans obres públiques del 2021
Musk, l'ocell i els rics més rics
Els campions de Sant Jordi
Avui et destaquem
El més llegit