Les TIC demanen més treballadors i els paguen millor

Els sectors comercial, empresarial i industrial també destaquen pel que fa a la demanda de treballadors, segons un informe que alerta també dels baixos salaris dels perfils júnior

Les empreses del sector TIC són les que més ofertes de feina presenten | iStock Les empreses del sector TIC són les que més ofertes de feina presenten | iStock

El sector de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació és el que més treballadors demanda a Catalunya, segons un informe publicat per la Cambra de Comerç de Barcelona en col·laboració amb el portal Infojobs. Les dades, extretes de les vacants laborals publicades a l'app durant 2019 i la primera meitat de 2020, apunten a les TIC com la indústria amb més potencial de creixement professional per persones amb diversos graus de formació. Durant el període estudiat, empreses dedicades a les telecomunicacions van publicar més de 50.000 ofertes a Infojobs, unes 35.000 per a persones amb títols de Formació Professional i més de 15.000 amb exigència de títols universitaris. Pel que fa a les ofertes salarials, les TIC també destaquen per sobre de la resta de sectors del país. En tots dos nivells formatius, el sector és el que ofereix retribucions més altes, prop de 30.000 euros anuals per a treballadors amb FP i més de 35.000 l'any per a titulats universitaris.


Més enllà de les Tecnologies de la Informació, l'atenció al client i el sector comercial són les que més titulats de Formació Professional recerquen en el portal de feina, amb 28.000 i 20.000 ofertes publicades en el període estudiat. També destaquen en aquest sentit les ofertes en administració d'empreses, que es van apropar a les 19.000 durant l'any i mig que recull el document, i les professions, arts i oficis, amb més de 15.000 vacants comunicades. Pel que fa als salaris en aquest nivell formatiu, les empreses tecnològiques no dedicades a les telecomunicacions han ofert les millors condicions, amb una retribució mitjana oferida per sobre dels 27.000 euros anuals. El sector comercial i les immobiliàries ocupen els següents llocs al rànquing salarial, ambdues amb oferiments mitjans superiors als 26.000 euros l'any.

 


Pel que fa a la demanda de professionals amb formació universitària, les feines tecnològiques i les d'administració empresarial són les úniques que s'apropen a les TIC, segons l'estudi de la Cambra, amb prop de 16.000 ofertes publicades cadascuna. El sector de la salut, amb més de 12.000 ofertes publicades, i els recursos humans, que van demanar més de 9.000 professionals durant el període comprès per l'estudi, són les següents classificades. Pel que fa als salaris oferts a treballadors amb titulació superior, hi ha un augment significatiu respecte dels dirigits a titulats de Formació Professional. Mentre que en l'anterior cas cap dels sectors oferia, de mitjana, salaris superiors als 30.000 euros anuals, en el cas dels universitaris fins a 8 indústries publiquen, de mitjana, retribucions per sobre d'aquest llindar. És el cas, per exemple, de sectors com el comercial (34.800 euros l'any), la Recerca i Desenvolupament (33.300 euros), o l'administració pública, amb retribucions mitjanes superiors als 30.800 euros anuals.

Tot i que els efectes de la pandèmia només es reflecteixen parcialment en l'informe de la Cambra, s'hi observen algunes tendències complementàries amb el confinament i les restriccions. El sector sanitari, tant el públic com el privat, suposa un 7% de les ofertes de feina publicades. L'atenció al client i el sector comercial també s'hi veuen afectats, ambdues amb un significatiu 10% i una oferta que s'encara especialment a persones amb títols de Formació Professional. L'informe alerta, però, dels baixos salaris que aquests tres sectors ofereixen especialment a persones amb perfil júnior, i encoratja les empreses a millorar les condicions i dotar de "reconeixement econòmic" aquests professionals, especialment els del sector sociosanitari.

Més informació
L'ocupació en les TIC bat un nou rècord
El sector TIC, el motor més potent de l'economia catalana
Avui et destaquem
El més llegit