Els millors països del món en govern electrònic

Els territoris de la Unió Europea són dels millors posicionats en el rànquing i l'Estat espanyol assoleix la 17a plaça a escala mundial

L'informe destaca que el Govern espanyol "sembla formar part d'una Europa mediterrània" L'informe destaca que el Govern espanyol "sembla formar part d'una Europa mediterrània"

Serveis online, infraestructures de telecomunicacions, capital humà... L'eGovernment ha vingut per quedar-se, però encara no ha acabat d'arribar del tot. Si bé a finals del 2018 el Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) celebrava la jornada Assassinat al Catalonia Express: troben morta l’Administració en paper amb l'objectiu d'implantar en la manera de fer de les organitzacions la transformació digital com a eina bàsica per a la continuïtat de l’Administració. Pocs mesos després, EAE Business School treu a la llum un rànquing dels països top en govern electrònic i ho fa sota l'argument que la majoria dels millor ubicats a la llista formen part de la Unió Europea. De fet, el millor país del món en això és Dinamarca i Espanya entra a la taula en 17a posició. Fora de la UE, destaquen Corea del Sud, Singapur, Nova Zelanda i els Estats Units.

Més info: Els CDR de l’Administració en paper

La participació ciutadana, però, encara és molt baixa. En el cas espanyol és del 0,98%, poc per sota del líder danès, on és de l'1%. Però segurament el motiu rau en el fet que les administracions encara tenen molt camí per endavant per recórrer. Segons destaca l'informe, la disponibilitat de la informació en línia és bàsica perquè la societat hi pugui participar. A això s'hi ha de sumar la possibilitat de consultar en línia -amb respostes ràpides i àgils- i la participació directa de la ciutadania en el procés de presa de decisions. 

 

De fet, EAE selecciona 15 punts essencials per poder evaluar un país en aquest terreny, entre els quals s'hi troben les dades obertes, notificacions de contractació pública o un element fonamental com ho és la legislació sobre les dades personals online.

Una Europa mediterrània

Tot i entrar en el rànquing, Espanya s'ha de posar les piles. L'estudi destaca que el seu govern "sembla formar part d'una Europa mediterrània" en el sentit que és "poc o gens procliu a l'adopció del blockchain". A més, posen damunt la taula que "ni tan sols està en fase d'exploració o d'investigació" en relació a la formulació d'estratègies, polítiques, guies o agendes específiques per a la incorporació a D.L.T. o tecnologies de registre distribuït a l'Administració pública.

Però el sector públic ocupa la vuitena posició en els sectors que lideren aquestes tecnologies amb un 43%, molt per sota del mercat de capitals, que és del 70%, les assegurances, que és del 61% o les finances comercials, amb el 59%.

 

I és que, segons EAE, tant el desenvolupament del blockchain com les D.L.T "és incipient", però, si es fes bé i anés a la par amb l'època en què vivim, serviria per aportar més transparència a la ciutadania, lluita contra el frau i la manipulació, una reducció important de la corrupció i un increment de la confiança, entre molts altres beneficis. Transformar-se o cronificar les males pràctiques. Aquesta és la qüestió.

Més informació
La informàtica també s'ha de digitalitzar
Com es digitalitza un mercat?
Les 100 universitats més innovadores d'Europa
Avui et destaquem
El més llegit