"La 'gaming community' serà una de les grans novetats del MWC del 2015"

John Hoffman, director de la GSMA, la totpoderosa organització del sector mòbil, demana a les empreses que mostrin les solucions de la tecnologia mòbil al pròxim Mobile World Congress de Barcelona

Assegura que és l'únic membre de la seva família que no té un dispositiu d'Apple. "Sempre he utilitzat Blackberry per la comoditat que m'ofereix a l'hora d'escriure textos", confessa John Hoffman, conseller delegat i director de la GSMA, la patronal del sector mòbil que agrupa més de 800 operadores i 200 empreses de telefonia.

En el marc d'un dinar col·loqui organitzat pel CTecno, el Cercle Tecnològic de Catalunya, en una entrevista amb VIAempresa, el representant de la GSMA, repassa les novetats del sector mòbil i de la pròxima edició del MWC, que se celebrarà a Barcelona del 2 al 5 de març de 2015. Un esdeveniment que en la seva última edició va rebre més de 85.000 assistents i va generar 397 milions d'euros.

Cap a on es mou la indústria del mòbil?
Tenim més de set mil milions de connexions mòbils al món, però només tres mil sis-cents milions d'usuaris únics, el que significa que encara hi ha molt camí per recórrer fins que aconseguim que tothom tingui un mòbil a la seva mà. El sector s'està focalitzant en àmbits com el de la identitat digital i la salut. Bàsicament es tracta de millorar la vida de les persones.

Estem a prop d'aquest futur? Podem concretar exemples reals?
Sí, en un futur immediat no caldran contrasenyes, sinó que el dispositiu mòbil anirà lligat a cada persona a través de l'empremta digital. O per exemple, per agafar un taxi, pujar al metro o a l'autobús, no caldrà un tiquet de paper, només necessitarem el nostre mòbil gràcies als mètodes de pagament sense cables.

Què volen les noves generacions?
Els meus fills tenen entre 8 i 21 anys i el meu fill petit fa els deures de matemàtiques en un iPad. Abans limitàvem el temps que els nens passaven davant la televisió, ara hem de limitar el temps que passen davant les tablets. En aquest sentit, hem d'impulsar projectes que potenciïn l'aprenentatge de l'ús de la tecnologia mòbil a l'escola. Aquest és el cas del programa mSchools, impulsat aquí a Barcelona, on 1.600 alumnes de primària i secundària desenvoluparan aplicacions.

En relació al llançament del nou iPhone 6 i el debat sobre l'obsolescència programada dels productes tecnològics; un mòbil que costa 700 euros quina vida hauria de tenir?
A casa meva sóc l'únic que no utilitza un iPhone o un iPad. Sóc usuari de Blackberry des de sempre perquè cobreix les meves necessitats. Ara, a l'habitació de l'hotel tinc dos mòbils més; un Samsung i un Hawei. Hi ha gent que es canvia el mòbil cada any. Tinc un amic, CEO d'una companyia mòbil americana a qui justament vaig veure fa uns dies i encara utilitza el mateix Motorolla flip, des de fa 12 anys. No deixarà d'utilitzar-lo fins que deixi de funcionar.

Durant l'últim MWC d'enguany, va dir que seria la millor edició... Tornarem a tenir un altre Mark Zuckerberg?
Sí, tornarà a ser molt forta. I tindrem la innovació com a bandera. Les comunitats de desenvolupadors mòbil i el gaming creixeran molt en l'edició de l'any que ve. I tot i que encara no podem avançar cap nom, us asseguro que els executius d'Apple sempre són presents al Mobile World Congress. Ara bé, no volen ser identificats com a treballadors. Una vegada ens van fer treure els cartellets de les portes, de les sales que ells mateixos havíem reservat. La gent ve al Mobile a fer negocis; és l'únic moment de l'any on tens tota la indústria reunida, procedents de més de 200 països diferents.

Tenint en compte que Barcelona és la seu mundial, podria liderar les dinàmiques del sector mòbil?
Més que liderar, Barcelona està en la fase de ser reconeguda internacionalment per innovació i mobility. Ara bé, Silicon Valley encara és el lloc líder.

La capital catalana podria continuar exercint el rol de capitalitat més enllà del 2018?
Podria, té tots els ingredients. Estic content amb el funcionament de l'esdeveniment, però sí que hem d'aconseguir que aquest projecte vagi més ràpid i millor, ja que els principals resultats d'aquesta iniciativa es veuran sobretot a llarg termini. La Mobile World Capital Barcelona va començar en ple període de crisi, i ens ha costat arrencar.

No parlem de fracàs però tampoc parlem d'èxit…
No m'agrada utilitzar la paraula fracàs, prefereixo dir intentar-ho i no aconseguir-ho.

Un concepte força americà.
Molta gent em comenta que a Europa no existeix la cultura del fracàs com als Estats Units, però això està començant a canviar. El que passa als Estats Units és que els emprenedors veuen les oportunitat d'èxit; veuen un Mark Zuckerberg o un Steve Jobs. No tinc el plaer de conèixer-lo, però una de les últimes incorporacions de WhatsApp és un català de Barcelona. Alguna cosa està canviant, no? Com diem amb el programa mSchools: canviar les regles, 'canviar les eines, canviar el futur'.
Avui et destaquem
El més llegit