'Mumpreneurs' a jornada completa

La flexibilitat per organitzar-se l'horari és el principal avantatge per totes aquelles dones que demostren que no cal renunciar a la maternitat ni a la carrera professional

"El 14 de gener del 2008 em van acomiadar. Vaig decidir que mai més treballaria per ningú que no fos jo". La cofundadora d'HolaLuz, Carlota Pi, explica en moltes conferències la història de com es va adonar després de la baixa maternal que "no m'esperava ningú". Mare de tres criatures, és una més de les moltes dones que cada dia demostren que no cal renunciar a la maternitat ni a la carrera professional. I moltes d'elles ho fan des de l'emprenedoria. En aquest Dia de la Dona Treballadora, a VIA Empresa hem volgut conèixer la seva història, la de les mumpreneurs.

Projectes que neixen alhora
L'Anna Sala compagina la pràctica de la medicina a l'Hospital de la Vall d'Hebron amb l'emprenedoria. És cofundadora d'Adan Medical Innovation, que ha creat l'Anapphylaxis per facilitar la vida als que pateixen al·lèrgies. "Al 2013 va sorgir la idea del projecte i com que la volíem tirar endavant i trobar finançament em vaig presentar a Imagine", explica a VIA Empresa. En el moment que la van seleccionar per anar a San Francisco a participar al programa ideat per Xavier Verdaguer, es va quedar embarassada.

"Vaig ser a Silicon Valley entre el segon i tercer mes d'embaràs sense dir res. No volia que ningú em tractés diferent", recorda. A més, al 2015 va tenir la seva segona filla. "Pots compaginar-ho, però amb molt d'esforç i dormir poc", assegura. Al capdavall, tant l'empresa com la maternitat no deixen de ser projectes "pels que tens molta il·lusió. A l'obtenir finançament i començar a fer els primers prototips, en aquell moment no pots dir que no i esperar que la filla sigui més gran", indica.
 

Anna Sala comparteix fills i emprenedoria amb Adrià Curran. Cedida

 


La fundadora de Social Car, Mar Alarcón, també llueix amb orgull el fet de ser una mumpreneur. A dia d'avui té tres fills, de 10, 7 i 3 anys, que han nascut de forma simultània als seus projectes empresarials. "Érem a la Xina i va sortir l'oportunitat de muntar un projecte amb el meu marit", recorda a VIA Empresa sobre el moment que es va assabentar que esperava el seu primer fill. "Treballar per mi mateixa em permetia compatibilitzar el temps i estar més o menys un any amb ells treballant a un ritme més baix", assenyala.

Ja amb el segon fill va decidir deixar el projecte i muntar-ne un altre, Social Car. "Ho vam crear quan tenia un nen de 4 anys i un altre d'un any. I quan Social Car portava un any al mercat em vaig quedar embarassada del tercer, que el vaig tenir en plena espiral de creixement d'una startup", rememora.

 

 

 

Font: Eurostat

 


"Em vaig quedar embarassada quan feia poc que havíem fundat Idea Foster", explica a VIA Empresa Anna Cejudo, que recentment ha llançat StepsLife. "En els quatre mesos de baixa ajudava en el que podia des de casa i ho compaginava. Són quatre mesos que no ets a l'oficina treballant dur, però no pots desconnectar del tot quan l'empresa és teva. Quan el nen dorm i tothom et diu que has d'aprofitar per descansar, és quan acabes treballant", reconeix.

Sara Serantes és la fundadora de Sushifresh, una idea que va sorgir quan era a Nova Zelanda viatjant amb la seva parella. "De tornada vaig arribar amb 26 anys, embarassada i en el moment de més restricció del crèdit. Vaig ajornar la idea i em vaig posar a treballar en una botiga", reconeix. "Si portes vestit i corbata no tens cap problema, però una dona jove embarassada... A mi em va dir que no tothom. Només vaig aconseguir l'Enisa, que em va dir que sí coneixent-me per paper. Si m'haguessin vist...", especula.

Quan va acabar la baixa maternal, però, va reprendre la idea. "Em vaig apuntar a programes de Foment Emprèn i a les primeres reunions anava amb el cotxet", recorda. De fet, el pla d'empresa de Sushifresh va començar quan la nena tenia quatre mesos i va obrir quan en tenia 16. L'horari del negoci, que a l'inici era exclusiu de tarda i vespre, va provocar "la part més dura, deixar-la a les sis de la tarda i no tornar fins les 12 de la nit o la una quan ja dormia", reconeix Serantes.

 

 

 

 

Mar Alarcón en una entrevista amb VIA Empresa. Lali Álvarez

 


La flexibilitat
Si hi ha un factor que totes elles coincideixen a assenyalar és el de la flexibilitat. "Has de classificar el temps i veure què t'aporta. A mi el temps de desplaçar-me no m'aporta res", destaca Mar Alarcón. "Per molt que estigui de moda entre les startups anar al Poble Nou, si em queda lluny de casa, no em val la pena", afegeix. En el seu cas, viu a tocar de l'escola dels fills i de l'oficina. "Quan ets emprenedor pots decidir on treballes. No perdo gens de temps en transport i si passa qualsevol cosa a l'escola hi puc anar de seguida".

"Treballar per tu és un avantatge enorme. Els nens tenen metge, festivals... i jo m'ho puc muntar gairebé sempre", assegura Sara Serantes, que ja ha estat mare per segona vegada. Al seu torn, Anna Cejudo assenyala que "tens uns compromisos de feina on no pots fallar, però t'ho pots adaptar a les teves necessitats. Si has d'anar al pediatra et pots organitzar sense demanar permís a ningú".

Per Anna Sala, "és cert que sent cofundadora pots organitzar-te més els horaris. Però ser el responsable de l'empresa també fa que no puguis rebaixar el ritme en cap moment, i menys en una companyia que està naixent". Al capdavall, ressalta, "els inversors posen diners perquè creuen en tu i has de demostrar el màxim".

 

 

 

 

Sara Serantes és la fundadora de Sushifresh. Cedida

 


Sigui com sigui, totes busquen la millor manera d'arribar a tot sense perdre efectivitat. "Si en alguna reunió hi havia de ser jo per força intentava que fos en un moment que el nen dormís. Però també he fet algun Skype amb la càmera desactivada perquè estava donant el pit al meu fill en aquell moment", recorda Anna Cejudo. L'Skype també és una eina habitual per a l'Anna Sala, en contacte permanent amb un equip a San Francisco. "Les reunions amb ells les fèiem al vespre i així les nenes estaven dormint. Dorms menys, però pots participar", indica.

En definitiva, tal com reivindica Mar Alarcón, "avui dia estem molt connectats i no cal ser sempre a l'oficina. Jo també muntava reunions a casa, venien aquí i mentre repassàvem coses estava donant el pit al meu fill".

Compartir responsabilitats
"Cal conscienciar la parella que els fills són dels dos", insisteix Mar Alarcón. La fundadora de Social Car lamenta que "quan et reincorpores segueixes amb la càrrega del 100% dels nens i la casa, però a més estàs treballant. Has d'aturar-te i repartir-t'ho al 50%". En el seu cas, com en la resta de mumpreneurs consultades per VIA Empresa, comparteix també projecte empresarial amb la seva parella.

 

 

 

 

Anna Cejudo amb els cofundadors de StepsLife. Cedida

 


"En alguna presentació que hi havíem de ser els dos ens vam emportar les nenes. La gran ja està acostumada a veure com parlem i què fem", recorda Anna Sala. Per Anna Cejudo, "emprendre amb la parella té la part bona que és conscient de la càrrega de feina que tens i del compromís familiar". Serveix, diu, de "suport l'un amb l'altre en moments complicats i per repartir-se qui es queda amb el nen".

En el cas de Sushifresh, la parella de Serantes s'hi va incorporar als dos anys de funcionament. "Ell tenia una feina estable i gràcies a això pagàvem les factures. Va ser molt important al principi tenir-lo al costat per compensar la meva absència, al primer any no vaig fer ni un dia de festa", conclou.

 

 

Avui et destaquem
El més llegit