'Smart Revolution': El nou tsunami tecnològic global 

Una nova revolució tecnològica està a punt de sacsejar el món: la revolució de la sensorització total. La revolució smart, derivada de la incorporació massiva de dispositius electrònics distribuïts, en tots els camps de la vida de l'ésser humà, i interconnectats mitjançant Internet. Una revolució que ja comencem a percebre amb la irrupció d'una sèrie tendències, aparentment inconnexes, però que configuren l'avançada del nou tsunami tecnològic global: Smart Grids (xarxes intel·ligents), Smart Cities (ciutats intel·ligents), Wearables (sensors en el cos humà), e-Mobiity (mobilitat elèctrica), 3D-Printing (impressió en tres dimensions), i Big Data, entre d'altres.

Conceptes emergents que en absolut estan inconnexos: signifiquen el desbordament de la plataforma internet i la digitalització de tots els camps de la vida: entorn urbà, transport, salut, energia, fabricació, educació, esport... Si el món digital, fins al 2007, amb l'aparició de l'iPhone, estava restringit a les pantalles de PC, avui la xarxa ha escapat de la gàbia dels computadors personals i estén els seus tentacles a absolutament tots els espais de la vida professional i personal, a través de milions de punts de contacte distribuïts arreu, amb la potència transformadora que això suposa.

S'estima que 50.000 milions de nous dispositius, de tot tipus, s'incorporaran a la xarxa en els 15 anys vinents. Un 20% d'ells tindran a veure amb la salut. El seguiment en temps real de variables fisiològiques mitjançant dispositius ubicats en el cos humà (des de samarretes sensoritzades a braçalets electrònics de control de la son, o micro càpsules nanotecnològiques que circularan pel torrent sanguini generant senyals de nivells hormonals), i l'acumulació de gran nombre de dades estadístiques, permetrà aixecar senyals d'alerta imminent. S'imaginen un missatge urgent al seu mòbil: "En una hora i quart vostè té un 80% de possibilitats de patir un infart de miocardi. Posi's en contacte immediat amb el seu centre mèdic"?

Possiblement, alhora que rep aquest missatge alarmant, un altre programa de software de control de tràfic, que rebi senyals en temps real de posició i desplaçament de tots els vehicles de la ciutat, l'indiqui quin camí és el més ràpid per arribar al centre mèdic. Com en el tràfic aeri actual, una aplicació en el seu mòbil li reservarà un slot de conducció ràpida. I és que, en l'automòbil, l'electrònica guanya pes sobre la mecànica: la major part del cost d'un automòbil avui prové dels dispositius electrònics i software embarcat. De forma irremeiable, els automòbils de motor de combustió es veuran substituïts per vehicles elèctrics. I a què s'assembla un vehicle elèctric, amb elevada càrrega de software i connexió a Internet, sinó a un gran iPhone amb rodes?

Milions de punts d'entrada a Internet estan a punt de dir on som, cap a on anem, amb qui estem, com estem, què necessitem, què necessitaríem i què podem consumir en cada moment de la nostra vida. Oferir les millors possibilitats de productes i serveis en cada moment, per maximitzar el nostre benestar obre un camp de negoci infinit per joves start-ups del món digital. Perquè, si des de 1995 (època aproximada de la irrupció d'Internet) fins a 2007 (aparició de l'iPhone), el món digital va ser un món virtual, parel·lel (desdoblat, un món existent al darrere de les pantalles del PC), l'iPhone va significar la connexió crítica de dues tecnologies transformadores: Internet i comunicacions mòbils. Steve Jobs va fer Internet mòbil, ubiqua i omnipresent. Amb la qual cosa, la divergència entre món real – món virtual va desaparèixer: des del 2007, el món virtual i el real van començar a convergir. Amb la sensorització massiva, el món virtual serà una projecció fidel, en temps real, del món físic. Els dos mons tornen a convertir-se en un de sol.

I això dóna peu a una nova onada de canvi: l'infinit mar de dades que proporcionarà la xarxa ubiqua, generarà quelcom que la humanitat no ha tingut mai abans: una potentíssima capa superior de gestió del coneixement. Big Data, el tractament de dades massives, permetrà optimitzar processos administratius, protocols mèdics, rutes de tràfic, gestió mediambiental, control energètic, anticipar tendències emergents, prevenir riscos i fer més i millor ciència al servei de la humanitat. Quan un terratrèmol de magnitud 6.0 va colpejar Califòrnia el 24 d'agost del 2014, a les 3:20 de la matinada, milers de persones es van despertar atemorides, i no van poder tornar a dormir. El seu ritme cardíac va ser recollit per braçalets electrònics Jawbone de control de la son, molt populars a l'àrea. L'anàlisi de les dades dels mateixos va permetre quelcom insòlit: la determinació del lloc exacte on la sacsejada va ser més forta. I, per tant, la identificació amb exactitud de l'epicentre del terratrèmol. El nou tsunami tecnològic global ens oferirà nombroses i inesperades sorpreses...
Avui et destaquem
El més llegit