260.000 aplicacions per un sol objectiu

La sanitat es prepara per a la revolució digital, un àmbit on les apps mòbils, el big data i els wearables ja estan modificant la relació dels metges i els pacients

La tecnologia està transformant tots els àmbits de la societat i la sanitat no en resta al marge. Aplicacions mòbils, dades massives i wearables estan modificant de mica en mica la relació dels metges amb els pacients i, aquestes alçades, tothom sembla tenir clar que la reforma del sistema sanitari passarà per la transformació digital. Però com tota revolució, aquesta transformació genera molts dubtes i reptes, alguns dels quals s'han abordat durant la Mobile Week Barcelona, en un diàleg sobre Qualitat de vida i revolució digital en salut que s'ha celebrat a l'Hospital de la Vall d'Hebron.


"La tecnologia és clau per la sostenibilitat de qualsevol sistema en la societat actual, també en el sistema sanitari", considera Joana Sánchez-Morillo, directora comercial AAPP i Sanitat Catalunya. El creixement de l'esperança de vida ha convertit moltes malalties en cròniques, i "el sistema sempre ha estat focalitzat en les malalties agudes. Els pacients no reben la resposta que esperen", descriu. Aquesta situació afecta també a la sostenibilitat econòmica d'un sistema sanitari que cada vegada pot suportar menys la despesa. "Estem en un canvi de paradigma de la salut en què els reptes són millorar la salut, millorar l'assistència i reduir la despesa, assegura Marta Sánchez Beret, del Clúster Management de Salut Mental de Catalunya. "Les TIC són la clau, sense elles serà impossible continuar avançant", afegeix Sánchez-Morillo.

"El grau d'adopció de noves tecnologies a la salut incrementa de manera exponencial com a tots els àmbits de la societat", constata Montserrat Vendrell, sòcia d'Alta Life Sciences, que considera que el més important que cal preguntar-se ara com ara és en quin grau es fan servir les aplicacions, wearables i altres eines tecnològiques en la pràctica clínica i per part dels pacients.

Apps per millor l'atenció mèdica
L'aplicació de tecnologies digitals a l'àmbit sanitari aporta moltes oportunitats de millorar el servei. El doctor Ramos Quiroga, president de la Comissió d'Innovació de la Vall d'Hebron, creu que la tecnologia permet "situar el pacient al centre de totes les nostres actuacions" i ho exemplifica amb dos casos. Amb l'app Scan Kids, els infants perden la por als escàners i gràcies a això s'han pogut reduir les anestèsies a nens i nenes que s'han de sotmetre a aquestes proves. Per altra banda, la telemedicina ha permès portar l'expertesa i el saber fer dels especialistes de la unitat de cremats de la Vall d'Hebron a altres parts del país, "i poder oferir cures més properes als pacients".

Són experiències d'èxit en aquesta revolució digital que s'enfronta, encara, a molts reptes. Bárbara Vallespín, directora del programa d-LAB a Mobile World Capital Barcelona, apunta, com a primer repte, a la necessitat d'integrar les tecnologies com a part de l'ecosistema digital dels professionals, i per això cal "una estandardització d'aquestes tecnologies per fer-les fàcils i transparents".

Un altre dels reptes té a veure amb la formació. "Els clínics cada vegada demanen més atendre pacients amb canals alternatius per donar més cobertura", apunta Sánchez-Morillo, però per això cal garantir que els professionals estiguin preparats i capacitats per fer servir aquestes tecnologies.


Diàleg "Qualitat de vida, revolució digital en salut". Mobile Week Barcelona

260.000 apps mòbils
En tercer lloc, cal fer molta feina per demostrar l'eficiència i eficàcia de les tecnologies. Avui en dia hi ha 260.000 apps mòbils en l'àmbit de la salut i cada dia neixen projectes nous interessants. "Cal aportar evidències clíniques dels resultats, que els professionals les puguin prescriure saben que funcionen", diu Vallespín. "La tecnologia ha de donar resposta a les necessitats i no ser creadora de necessitats, perquè de vegades també es crea la tecnologia sense que tingui un sentit clar", apunta en aquesta línia Francesc Garcia Cuyàs, director de la Fundació Tic Salut. Segons Garcia Cuyàs, la Comunitat Europea ja treballa en la creació d'un model d'acreditació de les aplicacions de salut, des de Tic Salut també s'hi està treballant.

En aquesta línia, Vendrell explica, des de l'experiència de l'àmbit de la inversió, que avui encara es troben amb molts emprenedors que presenten propostes tecnològiques "però que no s'han preguntat quin impacte tindrà en l'àmbit clínic, o per quina raó l'hauria d'aplicar un metge, o qui la pagarà".

El model de negoci al voltant de la Digital Health és una altra de les qüestions que el sector té sobre la taula. "Les tecnologies han de ser sostenibles, enfocades a resultats i no tant a pagament per servei", assegura Vallespín.

Tendències en inversió en Digital Health
Tot i això, l'aplicació tecnològica a la salut és un camp amb moltes possibilitats de negoci i així ho han detectat els especialistes. Les principals tendències en inversió en aquest sector passen per la cirurgia robòtica i la genòmica, així com el de les asseguradores. Vallespín considera que la transformació digital de la salut estarà liderada per actors que ara ens costa d'imaginar, com és el cas de les asseguradores privades de salut. "Avui són com una mena de bancs, s'han de reinventar i convertir-se en agents de salut, i tindran un paper més actiu en la prevenció, ja que intentaran que els ciutadans estiguin sans".

Però on realment hi ha un interès inversor és en el Big Data. "Els inversors busquen empreses i propostes que vagin a crear espais segurs d'intercanvi o integració de dades", explica Vendell. En aquest sentit, Vallespín apunta que en un futur "podrem decidir donar les nostres dades de salut perquè ajudar al fet que s'acceleri la recerca, igual que ara donem sang o òrgans. Decidirem a qui, perquè i amb quin objectiu donem les dades".

Avui et destaquem
El més llegit