5 llibres d'estiu per inspirar-te

Segon volum de recomanacions literàries dels col·laboradors de VIA Empresa en què aposten per la RSC, la cultura i la motivació personal

L'estiu és un bon moment per buscar la inspiració i, probablement, la lectura sigui un dels exercicis més inspiradors d'aquesta època. Segons els col·laboradors de VIA Empresa, aquests són els llibres que hauries de llegir aquest estiu; lectures que més enllà de centrar-se en la gestió empresarial i el lideratge, ofereixen una altra perspectiva cultural igual de valuosa i inspiradora.

Cristian Rovira recomana El Mundo que viene de Juan Martínez-Barea
"Juan Martínez-Barea fa l'exercici d'imaginar com serà el món que ens trobarem la pròxima dècada, un futur molt proper on una sèrie de canvis –que afectessin la indústria, la robòtica, la mobilitat o l'energia- tornessin a transformar el nostre dia a dia.

Crec que, davant el món actual, tenim l'obligació d'estar al dia de les noves tendències, tecnologies... En definitiva, no perdre el tren del món actual i el futur per saber fer el millor ús de la tecnologia. És per això que recomano El Mundo que viene, un llibre que ens permetrà conèixer millor com serà el món que ens espera i ens ajudarà a afrontar el futur preparats, amb energia, i de la millor manera possible per convertir aquests canvis en allò que en realitat són, grans oportunitats per a tots nosaltres".

Victòria Camps recomana La RSE ante el espejo de Sira Abenoza i Josep M. Lozano
De Sira Abenoza i Josep M. Lozano, La RSE ante el espejo. Entre el desencanto, la conciencia de oportunidad y el sentimiento de urgencia (ESADE, Fundació Abertis, Barcelona, 2014), és un llibre imprescindible, escrit per dos experts en la Responsabilitat Social Corporativa.

30 anys després de l'engegada d'aquesta iniciativa, que es va proposar introduir nous estàndards de comportament en les empreses, Abenoza i Lozano han fet un treball empíric que efectua un balanç de les llums i ombres de la RSC. El punt de partida ho constitueix el que denominen les "tres formes d'entendre la RSC".

Es tracta d'esbrinar quina d'elles ha estat la que ha guiat el comportament suposadament responsable de les empreses. Hi ha hagut assoliments i fracassos els quals poden ser corregits a partir d'una visió de la RSE menys preocupada per les estratègies de comunicació i més col·laborativa amb la funció d'aportar alguna cosa significativa al progrés moral de la societat".

Josep M. Ganyet recomana Una breu història de gairebé tot de Bill Bryson
"Per començar, perquè siguem aquí ara mateix, bilions d'àtoms a la deriva es van haver d'acoblar no se sap ben bé com d'una manera complicada i estranyament servicial per crear-nos. És una disposició tan especialitzada i particular que no s'ha provat mai abans i només es produirà aquesta vegada".

Així comença Una breu història de gairebé tot, un llibre de divulgació que és un viatge per la història del pensament científic. Temes com l'univers, la Terra, la vida, l'evolució o la mecànica quàntica són tractats en un estil molt proper i alhora rigorós a través dels protagonistes d'aquest viatge.

Bill Bryson va escriure el llibre el 2004 perquè trobava que tenia una mancança de coneixements científics i fer-ne un llibre era l'excusa perfecta per aprendre'n. Fidel al seu estil d'escriptor de llibres de viatge i amb el seu particular sentit de l'humor britànic ens fa entendre de manera molt gràfica conceptes complexos com ara la mida de l'univers, la de les partícules subatòmiques o l'origen de la vida.

Hi ha també una versió il·lustradaUna història realment breu de gairebé tot, adaptada per al públic més jove que us recomano per a les tardes d'agost en família.

Teresa Pitarch recomana Working happy de Txell Costa
"Llegiu l'emprenedora Txell Costa. El seu darrer llibre, Working happy. Tot el que et cal per crear la millor empresa del món: la teva, és molt inspirador i serveix per a qualsevol tipus de projecte i en qualsevol àmbit.


La Txell Costa sap acompanyar al lector/a en l'aventura i ofereix tot d'eines a desenvolupar i aprendre per, com diu ella mateixa, "parir una empresa des de l'ànima". Els seus punts forts són el rigor, la facilitat per transmetre idees, l'actualitat, i el valor incalculable de compartir coneixements que incorporen la saviesa de les dones per fer créixer projectes amb èxit. Des de com crear la marca, fins com fer-te conèixer i llançar-te al mercat, delegar i formar equips, fer més en menys temps, calcular despeses, tràmits, tot amanit amb refrescant i encomanadís entusiasme i il·lusió. Tot un llegat per fer-nos més feliços, millors persones i desenvolupar projectes amb eficàcia i passió".

Anna Mercadé recomana ¿Quién le hacía la cena a Adam Smith? de Katrine Marçal
"Recomano ¿Quién le hacía la cena a Adam Smith? Una historia de las mujeres y la economía (Editorial Debat, 2016). Adam Smith, pare de la ciència econòmica, va escriure: "No per la benevolència del carnisser ni del forner podem sopar cada dia, sinó perquè és preocupin del seu interès propi i econòmic". Segons ell, és l'ànim de lucre el que fa girà el món". I aquí on entra la meitat del món que són les dones ? On entra o com és contempla i quantifica tot el treball no remunerat de criar, cuidar, netejar, cuinar, educar que normalment fan les dones?

El feminisme i l'economia sempre han anat units, tot i que ens ho han i ens ho hem amagat. Les dones hem de començar a parlar d' economia, de finances i de posar en valor tot el treball invisible que fem i que sense ell, el món no podria funcionar. En definitiva, les dones hem de començar a parlar d' Economia amb majúscules, perquè el feminisme i l'economia van molt lligades... O no són bàsicament, les causes econòmiques les que fan que les dones siguin les pobres del planeta, les esclaves, les subalternes i els objectes en mans d' una societat patriarcal. Katrine Marçal ens explica amb un to d'humor fresc, atrevit i molt entenedor com hem de desmuntar la història que ens han explicat sobre l'economia i com funciona el món.

Avui et destaquem
El més llegit