Barcelona, entre les ciutats més atractives pels negocis

La capital se situa entre les primeres ciutats en marca global, inversió estrangera i organització de congressos

Barcelona se situa entre les 10 primeres ciutats europees i/o del món en aspectes clau per al desenvolupament de negocis a la ciutat, com ara les perspectives de futur, el nombre de projectes d'inversió estrangera rebuts i l'organització de reunions internacionals o l'atractiu per als retailers internacionals. A més a més, a la majoria de les categories millora el seu posicionament respecte a l'any precedent. La internacionalització de l'economia i la potència de la marca Barcelona -que es valora entre les deu primeres marques de ciutat del món- es confirmen com a actius clau des del punt de vista de la competitivitat.

Són algunes de les conclusions que es desprenen de l'Observatori Barcelona 2014, presentat avui per l'Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç. Aquest document, que compara anualment la capital catalana amb les principals ciutats del món a partir d'un conjunt d'indicadors econòmics i socials, permet constatar que la capital catalana reforça el seu posicionament econòmic i empresarial en els contextos internacional i europeu.

Confiança en el món dels negocis
Barcelona ocupa el 7è lloc en la classificació de les ciutats europees amb millors perspectives de futur 2014-2015, segons la revista fDi Magazine del grup Financial Times, fet que suposa avançar 15 posicions respecte a l'any anterior.

A més, la capital catalana es reafirma amb la 1a posició en promoció d'inversió estrangera entre les ciutats del sud d'Europa, reconeguda amb un premi per part de l'fDi Magazine. Alhora, l'informe de KPMG atorga a la ciutat la 10a posició global en recepció de projectes d'inversió estrangera el 2013 i per al conjunt del període 2009-2013, mentre que l'informe Mori Global Power City Index, que compara 40 grans ciutats del món, atorga a Barcelona el 19è lloc mundial i el 10è europeu per la seva competitivitat global.

D'altra banda, l'any 2013 la taxa d'activitat emprenedora (TEA) a la província de Barcelona se situa en el 6,7% i es manté per sobre de les d'Alemanya (5%), França (4,6%) o Finlàndia (5,3%), després d'haver experimentat un lleuger augment respecte a l'any anterior.

Així mateix, Barcelona és la primera ciutat del món en nombre de delegats i la tercera en nombre de congressos internacionals organitzats en el període 2008-2012, segons la International Congress and Convention Association (ICCA). D'altra banda, la capital catalana és la quarta ciutat del món en nombre de congressos al 2013.

En paral·lel, les perspectives d'exportació a Catalunya per al 2014 continuen sent favorables i la situen, un any més, en la banda alta del rànquing europeu, per sobre de la mitjana de la UE i de països com Bèlgica o Alemanya.

Coneixement i tecnologia
En els àmbits del coneixement i la tecnologia, Barcelona es manté ben posicionada a escala europea i internacional i, a més, avança en indicadors com el nombre d'ocupats en serveis intensius en coneixement i alta tecnologia el 2012.

En particular, destaca el posicionament de Barcelona en producció científica: és la cinquena ciutat d'Europa i l'onzena del món, segons el Knowledge Cities Ranking 2013 elaborat per la Universitat Politècnica de Catalunya, amb 14.249 publicacions.

A més, el 2014 Barcelona ha assolit un reconeixement destacat com a pol de coneixement amb l'obtenció del primer Premi a la Capital Europea de la Innovació pel seu ecosistema innovador enfocat a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans.

Ciutat de referència en turisme urbà
El turisme continua sent un dels pilars d'impuls econòmic a Barcelona, sobretot en aquests moments de crisi en què la demanda interna és feble. La seva evolució és positiva i això afavoreix el posicionament de Barcelona a Europa, ja que se situa en el top 10 en nombre de passatgers a l'aeroport el 2013; la 6a en turistes internacionals el 2012 —tot i perdre una posició respecte a l'any anterior—; i la 1a d'Europa en passatgers de creuers el 2012, per 12è any consecutiu.

Pel que fa al trànsit d'aeroports, el de Barcelona és un dels que ha tingut un comportament positiu enfront dels descensos registrats a altres aeroports, com el de Madrid, Atenes, Milà-Malpensa o Roma-Fiumicino. Cal remarcar, així mateix, el recent reconeixement de l'Aeroport de Barcelona com el Millor Aeroport d'Europa 2014 en la categoria dels grans aeroports del continent —de més de 25 milions de passatgers— per la institució Airports Council International (ACI).

Milloren les perspectives empresarials
El sector que ha registrat la millora més notable de la marxa dels negocis ha estat el de l'hostaleria, gràcies al bon comportament del turisme estranger, seguit per l'industrial, que ha tingut bons resultats de l'exportació. De cara al 2014 les opinions dels empresaris de l'AMB assenyalen que la millora de la marxa dels negocis es consolida el primer trimestre i preveuen que agafarà impuls en el segon trimestre, especialment a la indústria i l'hostaleria.
Avui et destaquem
El més llegit