Captae, un escàner per a edificis

La startup crea models 3D útils per la indústria, l'arquitectura i fins i tot els videojocs

L'escàner de la façana de la Casa Batlló fet per Captae
L'escàner de la façana de la Casa Batlló fet per Captae
Captae és un estudi de lasergrametria, és a dir, la "captura mètrica amb aparells de làser escàner", diu Raúl Rubio, el cofundador i CEO d'aquesta startup. Aquesta tecnologia recull milers de dades situades a l'espai i crea un model 3D de forma ràpida i precisa. Aquests models es poden fer servir en "qualsevol sector que necessiti un mesurament en tres dimensions molt precís" com ara la indústria, arquitectura, sector naval, videojocs, efectes especials al cinema i un llarg etcètera.

Així, per exemple, la startup ha digitalitzat l'antic estadi de San Mamés de l'Athletic de Bilbao abans que l'enderroquessin pel centenari. "Es va fer un model amb làser escàner per conservar-lo digitalment i amb precisió, el club té dades fidedignes i es podrà fer qualsevol cosa: una maqueta, un recorregut virtual pel museu, el que sigui", explica Rubio. En el camp de l'arquitectura, per exemple, si es vol fer una reforma, "cal fer un aixecament 3D de què està construït i així es pot fer un projecte ajustat a la realitat", explica l'emprenedor.

Captae ha escanejat, així mateix, una de les façanes de la Sagrada Família per contrastar en quin estat es troben les obres respecte del que hi ha projectat. "Així es pot fer enginyeria inversa i comparar l'estat actual amb l'idíl·lic i apuntar les diferències", explica Rubio.

En el cas de la indústria, si una enginyeria ha de fer un projecte de remodelació pot contrastar els plànols antics amb els de Captae, que s'ajusten molt més a la realitat. "Això evita interferències i dubtes, problemes a l'obra i endarreriments i per tant implica menys costos i més rapidesa", apunta. I això ho fan ràpidament, de manera que en poc de temps el client pot "mesurar tot el que necessiti". L'eina és com un aparell de topografia que efectua un escombrat làser de 360 graus, com si fos una fotografia "que a més de la imatge inclou totes les mesures amb una precisió mil·limètrica". També de manera semiautomàtica aquesta tecnologia pot extreure un plànol de tot el que ha escanejat.

Grans empreses com el club de futbol de Bilbao, Inditex o Seat ja han contractat els serveis de Captae.

L'equip de Captae Foto: Cedida

La idea d'emprendre va venir quan els dos socis fundadors l'empresa es varen conèixer treballant en una companyia que va apostar per dur la tecnologia d'escàner làser a l'Estat espanyol. "La filosofia d'aquesta empresa no ens agradava i vam decidir emprendre pel nostre compte", explica Rubio. La companyia va néixer en plena crisi, l'any 2010, en un moment que va ser "dur, però que va sortir bé", recorda l'emprenedor.

L'empresa compta amb professionals que tenen més d'una dècada d'experiència en aquest camp i a l'Estat espanyol, Captae, és una de les poques especialitzades en l'ús d'aquesta tecnologia. Aquesta experiència, explica Rubio, els dóna un valor afegit i competitivitat comparativa que les noves empreses que ara sorgeixen no tenen: "L'especialització és el que ens ha donat continuïtat".

L'empresa va néixer a Barcelona Activa i després d'estar incubada a la seva acceleradora es va traslladar al Parc Tecnològic. L'empresa, que actualment dóna feina a tres persones, va assolir una facturació de 190.000 i espera mantenir-la o millorar-la lleugerament. Alhora, aquest 2017 Rubio apunta que contractaran un altre treballador.

Rubio veu l'aparició de noves empreses especialitzades en aquest mateix camp com un "revulsiu pel sector" i, per això, espera que se n'estengui l'ús i les pimes també hi accedeixin.
Avui et destaquem
Comentaris