Carrie Fisher no era filla de Darth Vader

La princesa Leia d'Star Wars no ha mort. Qui ha mort és l'actriu Carrie Fisher, filla d'Eddie Fisher, no de Darth Vader.

No penseu que aquest és el típic comentari hater, ans al contrari: sóc fan de Star Wars de quan es deia La Guerra de las Galaxias -sense episodis encara-, dels que vam fer cua per veure-la al cinema el 1977 i dels que la vam veure dos cops el mateix cap de setmana i incomptables al llarg dels anys. És per això que em sento legitimat. També sóc dels que, a mesura que l'argument a cada lliurament es va anar assemblant més a Dallas que als Set Samurais, vam adoptar una actitud més crítica amb George Lucas fins que vam perdre tota esperança amb l'Amenaça Fantasma. L'aberrant invenció de la paraula 'preqüela' per justificar la injustificable seqüela (ve del llatí sequela, seguici, allò que segueix) ja donava pistes del que ens esperava. Menció especial per Jar Jar Binks.

L'estrena de l'Amenaça Fantasma em va agafar treballant als Estats Units i vaig poder viure el fenomen Star Wars amb les cues interminables i fans vestits de jedi que dormien en tendes i passaven les hores jugant a jocs de rol. Després de veure la pel·lícula, la decepció va ser tal que incrèdul vaig tornar al cinema al dia següent pensant que no podia ser i que el culpable era jo. I no, era d'ells.

Carrie Fisher li deu tot a Star Wars, tot allò bo i tot allò dolent. L'univers creat per George Lucas es va fer tan gran en tan poc temps que quan tant ella com Mark Hamill (Luke Skywalker) van voler-ne sortir ja no van poder. D'aquí aquesta inevitable identificació Fisher-Leia o Hamill-Luke, o recordeu alguna pel·lícula d'ells dos que no sigui de la nissaga d'Star Wars? A mi de la Carrie Fisher em ve al cap el seu modest paper com a dona del James Belushi a Blues Brothers; i del Mark Hamill l'autoparòdia a Jake and Silent Bob Strike Back del gran Kevin Smith (ara que ho comprovo a IMDB.com veig que també hi sortia la Carrie Fisher).Fins que hem arribat al nivell més baix de Star Wars -ara que Disney n'ha agafat el control- amb Rogue One, un èpic retalla i enganxa de tot el que han trobat pels calaixos. Tan èpic que han ressuscitat el Coronel Tarkin (Peter Cushing) i la jove Princesa Leia de 1977 amb l'ajut dels gràfics generats per ordinador (CGI). Els que l'hagueu vista ja sabeu de què parlo: la sensació és la de trobar-vos de sobte dins d'una seqüència de transició d'aquelles que no pots jugar de la PlayStation amb personatges generats. El nivell és aquest. El fet de de veure una Leia generada per ordinador amb tots els filtres d'Instagram aplicats alhora produeix una dissonància cognitiva entre còmica i inquietant. Vaig sortir del cinema convençut que havia vist el futur de la nissaga.

No, la princesa Leia d'Star Wars no ha mort. Ni la dona del Jake Blues a Blues Brothers, ni l'amiga de Warren Beatty a Shampoo, ni la Maria de When Harry met Sally, ni l'Abril de Hanna and her sisters ni cap dels seus personatges de les més de 90 interpretacions en 47 anys de carrera. Ha mort Carrie Fisher, l'actriu.

Avui et destaquem
Comentaris