Lleida.net, el certificat digital que travessa fronteres

L'operadora de telecomunicacions fa un pas més en el seu procés de creixement amb l'obtenció d'una patent als Estats Units, Europa i el Japó per un període de 20 anys

Director Executiu de Lleida.Net, Sisco Sapena
Director Executiu de Lleida.Net, Sisco Sapena

Tan fàcil com detectar un nínxol de mercat no satisfet i tan difícil com convertir-se en la primera operadora en l'àmbit mundial que certifica transaccions de telecomunicacions. És l'eix sobre el qual s'ha sustentat la trajectòria de Lleida.net. El director executiu de la companyia, Sisco Sapena, al·ludeix a tres factors per explicar l'èxit d'una empresa que ha sabut mantenir el nivell de competitivitat en un món tan canviant com el de les noves tecnologies. "Som una teleco que no hem canviat de mans, ens diem igual i apostem per la internacionalització".

Aquesta elecció explica el camí emprès per Lleida.net que ha culminat amb la concessió de la patent del seu mètode de correu electrònic certificat primer als Estats Units i el Japó, i aquesta darrera setmana a 38 països d'Europa. Sapena destaca "el significat simbòlic que suposa el suport d'una forma de fer les coses per part de potències tecnològiques". Aquesta decisió permetrà a la companyia entrar en un mercat clau, en el qual "podrem desenvolupar i estendre solucions tecnològiques en el sector de la banca i les assegurances".

Amb l'aterratge als Estats Units, l'empresa compleix un dels objectius que s'havia fixat el passat octubre, moment en què va debutar al Mercat Alternatiu Borsari (MAB). Sapena no amaga la seva satisfacció pel fet. "Demostra que un país pioner en l'ús de les noves tecnologies reconeix i valora l'esforç de Lleida.net per investigar aquests tipus de productes". Per això, "hem aconseguit una patent defensiva, que protegeix el nostre mètode de treball, per un període de 20 anys i consolida la filial que vam crear als Estats Units el 2009".

A més a més, l'Oficina Europea de Patents també ha concedit per un període de 20 anys la patent pel Method of the Certification of Electronic Mail Delivery. Una fita important per a l'empresa, que es posiciona així entre les companyies de referència en drets de propietat i serveis tecnològics a Europa. 

El component internacional
Ubicada al Parc Tecnològic i Agroalimentari de Lleida (PCiTAL), l'operadora sempre ha destacat per la seva vocació exportadora. Amb 17 seus internacionals, va tancar l'any 2014 amb una facturació superior als 10 milions d'euros. D'aquesta, un 70% de les vendes prové de l'exterior. En els darrers anys, la companyia ha fet un salt mitjançant la sortida a borsa i la seva capitalització, que li va permetre l'entrada a l'accionariat del fons Banesto Enisa Sepi, propietat del Banc Santander.

Un altre de les potes que configura l'ADN de Lleida.net és la innovació. "Mai no hem comercialitzat productes de terceres empreses. Precisament, el nostre objectiu rau a detectar les necessitats del mercat, desenvolupar-les i comercialitzar-se". Aquest procés es realitza en un entorn enormement dinàmic, com és el de les telecomunicacions.

Pionera a Internet
Nascuda el 1995, l'empresa va ser una de les pioneres a oferir serveis d'accés a Internet. Pocs anys després, va assolir la certificació per poder actuar com a operadora certificadora de telecomunicacions. Amb aquest reconeixement, es va començar a obrir una de les vies de negoci més importants per Lleida.net: la garantia i la seguretat jurídica per a les empreses i administracions públiques. Sota aquest paraigua, l'operadora ha ideat una sèrie de productes propis, com l'SMS certificat, el contracte SMS, el correu electrònic certificat, la factura certificada o la recepció certificada. D'aquí, a establir acords comercials amb més de 1.000 firmes en 150 països.

Des d'aquell moment, qualsevol organisme públic o privat que vulgui relacionar-se amb un usuari per comunicar una notificació, una multa o una citació judicial o una empresa que necessiti un suport legal pels seus contractes, disposa d'un "servei competitiu i fàcil d'utilitzar com l'SMS certificat", recorda Sapena. Un certificat digital que ja ha traspassat fronteres.

Avui et destaquem
Comentaris