En què gasto els meus diners?

El subdirector general de Triodos Bank a Espanya publica un assaig per fer reflexionar sobre l'impacte econòmic de les accions de la ciutadania

Abans de gastar, cal preguntar-se en què es fa la despesa
Abans de gastar, cal preguntar-se en què es fa la despesa

Joan Antoni Melé és un dels personatges de referència a la banca ètica espanyola. Dels seus 40 anys d'experiència en el sector financer, 30 els va dedicar al sistema convencional i els altres 10 a descobrir una altra manera de treballar amb Tríodos Bank.

Això l'ha portat a oferir conferències per difondre la idea d'una economia més conscient i un consum responsable. Ho fa també amb els seus llibres, on destaca Dinero y conciencia. ¿A quién sirve mi dinero? (Plataforma Editorial, 2009), un assaig que fa reflexionar el lector sobre els seus hàbits de consum i la seva relació amb els diners.

La llibertat de decidir
Què són els diners? Quines forces es manifesten a través d'ells? Quina és la teva relació amb ells? Són preguntes que tots ens hauríem de formular, però que molt pocs sabrien respondre. I de fet, Melé assegura que "si avui el món es mou en una direcció que no ens agrada, és precisament perquè no som capaços de contestar plenament a aquestes qüestions i, en conseqüència, tampoc som conscients d'elles quan prenem decisions".

Per això mateix, l'expert en banca concep el llibre com una reflexió per analitzar quins han estat els errors del passat, per què seguim perpetuant-los en les societats actuals i de quina manera es pot actuar per redirigir la situació. Només si els ciutadans aprenen a qüestionar-se tot allò que fan per inèrcia en el mercat, seran realment lliures per decidir seguir un camí diferent.

Què consumim?
Una de les xifres més impactants que Melé esmenta és que el 60% del factor humà de canvi climàtic es deu a l'agricultura intensiva. Aquesta activitat inclou l'ús de pesticides, fertilitzants químics i la compra de productes que no són de quilòmetre zero, entre d'altres.

L'autor del llibre considera que seria hora de preguntar-se, abans de comprar una peça de fruita, de verdura, o de roba, de quina manera s'ha produït i on s'ha fet, tot per poder contribuir a tenir una economia més sostenible. La globalització és el problema, apunta, perquè ens ha acostumat a "tenir el que vulguis quan vulguis i com vulguis".

Una acció tan senzilla com consumir només productes ecològics és una passa vital per canviar el model. Melé ho veu com "un tema de responsabilitat individual" que, si se'n prengués consciència, serviria per "agilitzar les xarxes de distribució i abaratir els preus". Només cal pensar que Espanya és un dels primers països del món en producció agrícola ecològica, així que queda prou clar que seríem dels més beneficiats.

El segon pas és pensar en el venedor. Per què comprar el cafè a un venedor que el té 10 cèntims més car que un altre? Per ètica i per responsabilitat, perquè la cadena de valor és més llarga del que pensa el consumidor i els 10 cèntims de la teva butxaca poden marcar la diferència en el dia a dia dels treballadors que han dedicat el seu temps a fer que estigui a les teves mans.

 

 


Autor: Joan Antoni Melé
Editorial: Plataforma Editorial
Any de publicació: 2009

Més informació 
 


Ets subscriptor de VIA Empresa? Entra, participa en el sorteig que fem cada setmana i emporta't aquest llibre.

 

 

Avui et destaquem
Comentaris