Escuder, 120 anys dedicats al món farmacèutic

L'empresa de Rubí distribueix matèries primeres químiques amb una facturació de 12,8 milions d'euros

Sam i Albert Jul, la direcció de la companyia Escuder
Sam i Albert Jul, la direcció de la companyia Escuder

Escuder va néixer l'any 1896 amb la intenció de subministrar matèries primeres al sector farmacèutic. Durant molts anys, el volum de negoci va ser estable. No va ser fins als anys 60 que els avis de l'actual director general van comprar la societat. A partir d'aquell moment, l'empresa va començar a expandir-se i a agafar dimensions industrials. Inicialment, es van instal·lar a Barcelona, perquè era la ciutat de residència del seu fundador, José Escuder, i posteriorment, davant la necessitat de tractar productes químics, es van desplaçar als polígons industrials de Terrassa, en primer lloc, i Rubí, on es troben des de l'any 1999. Recentment, han celebrat el seu 120è aniversari amb una plantada d'arbres a Terrassa.

A Escuder es distribueixen matèries primeres químiques per a diferents sectors
. La companyia, dirigida actualment per Albert Jul i Sam Jul, s'adapta a les quantitats que el client necessita, des d'un IBC CONTAINER fins a ampolles de 100 ml. Per a realitzar aquestes operacions, l'empresa disposa de sales blanques que garanteixen la manipulació dels productes en un entorn segur.

Donat que treballen per a diferents sectors, les empreses a qui subministren productes són des de laboratoris farmacèutics, passant per fabricants cosmètics, fins a empreses del sector de l'alimentació. Avui, gestiona productes de fabricants com Symrise, Parf'ex, Hansen & Rosenthal, Sonneborn o Additiv Chemie Luers.

Façana de la fàbrica de la companyia. Cedida


Un creixement constant
En 120 anys de feina, l'evolució de la companyia ha estat marcada pel canvi en la modalitat d'empresa. Va passar de ser una drogueria i un comerç que treballava al detall en una zona limitada de la província de Barcelona a fer aliances amb grans fabricants i a tancar contractes de distribució nacional. "Tants anys de trajectòria ens han permès consolidar la nostra posició en el món de la indústria química, de forma pausada però ferma, adaptant-nos a les necessitats dels nostres clients i redimensionant-nos segons ha estat necessari", expliquen des d'Escuder. El creixement de la companyia ha sigut constant. En els darrers exercicis, a més, a causa de la integració a Escuder de l'altra empresa del grup, SOSEL, l'increment ha estat més gran. L'any passat van tancar l'exercici amb una facturació de 12,8 milions d'euros, un 3% més que l'anterior.

Tot i que l'evolució és positiva, a la companyia treballen per "donar el màxim possible. Podem garantir uns processos estrictes a l'hora de tractar productes que ho requereixen, com els productes per als sectors farmacèutic, alimentari i cosmètic, però som una empresa que barreja òptimament l'experiència amb el dinamisme, i contínuament estem implantant processos, renovant-nos i utilitzant les eines innovadores que les noves tecnologies ens ofereixen", asseguren. L'objectiu de tot plegat és agilitzar el circuit de subministrament al client.

La crisi econòmica, malgrat els bons resultats actuals, els va passar factura en el seu moment. "Tothom es va veure afectat. En el nostre cas, va coincidir amb la pèrdua d'una de les més importants distribucions de productes cosmètics, però es va treballar de valent per aconseguir noves aliances que han permès que l'estructura suportés els moments complicats", reconeixen des de dins. Per fer front a aquest període, la companyia va apostar per l'exportació. Actualment, exporta a Portugal i al Sud de França, especialment en aquesta última zona. El procés exportador va agafar un pes especial a la companyia a finals dels anys 90.

Els pròxims anys, l'empresa preveu fer una inversió de 3 milions d'euros, amb l'objectiu de renovar i ampliar l'espai. En aquest sentit, les instal·lacions de Rubí es milloraran, tot ampliant el magatzem i adquirint més dipòsits de gran capacitat per a l'emmagatzematge d'olis medicinals i vaselines. També s'ampliarà el laboratori i les sales blanques. Tanmateix, la firma dedicarà més recursos a expandir-se per Portugal i França.

Actualment, a Escuder hi treballen 28 persones, entre personal de laboratori, equip de vendes i personal de magatzem i administratiu, "tots qualificats i amb la formació idònia al lloc que ocupen", segons fonts de la companyia. Les perspectives d'ampliació de l'empresa també inclouen noves incorporacions a la plantilla.

 
Treballadores manipulant productes químics a la planta. Cedida


Plantada de 120 arbres a Terrassa
Per tal de celebrar els seus 120 anys, l'empresa ha protagonitzat una plantada de 120 arbres a Terrassa, amb l'ajuda de Bosques Sostenibles. "Una de les ubicacions de l'empresa va ser Terrassa. L'any 2014, la ciutat va patir fortes ventades que van provocar destrosses, i fins i tot, pèrdues humanes. Sensibilitzats per aquest fet, vam pensar que era una bona iniciativa replantar una de les zones afectades", relaten a Escuder. Aleshores, van contactar amb Bosques Sostenibles, una empresa sense ànim de lucre que es dedica a aquest tipus d'activitats, i amb l'Ajuntament de Terrassa. Un cop definida la zona, l'àrea de Bonvilar, van escollir el mes de novembre de l'any passat per fer la plantada de 120 pins i roures, en la qual van participar 80 persones, entre treballadors de l'empresa, les seves corresponents famílies i els col·laboradors més propers.

Avui et destaquem
Comentaris