Eugenia Bieto, negocis amb rostre femení

La primera dona que dirigeix una escola de negocis aposta per la integritat i l'ètica entre els emprenedors

Ha posat el primer rostre femení al capdavant d'Esade. Però que fos la primera dona que dirigeix una escola de negocis –i una de les de més prestigi del món- no ha de ser el mèrit que se li reconegui a Eugenia Bieto, sinó el fet que amb aquest càrrec culmini una destacada trajectòria professional estretament lligada al centre que lidera des del març de 2010.

Bieto, de 62 anys, és llicenciada en ciències Empresarials i ADE i Màster en Direcció d'Empreses a Esade, i doctora per la Universitat Ramon Rull, adscrita a la mateixa escola de negocis. Sempre ha estat vinculada al món de la iniciativa empresarial, ja sigui en la creació de noves empreses com en la implantació de programes d'innovació estratègica en companyies, i en el desenvolupament de noves línies de negoci. També ha ocupat càrrecs directius a l'administració pública a Catalunya i la Comunitat Valenciana relacionats amb el foment empresarial. A Esade, on ha desenvolupat dues terceres parts de la seva trajectòria professional, primer va ser-ne alumna i després professora (és la titular del departament de Política d'Empresa). I abans d'assolir la màxima responsabilitat directiva del centre ja va tenir ocasió de posar a prova la gestió com a directora del Centre d'Iniciativa Empresarial i com a subdirectora corporativa.

El seu àmbit principal d'investigació ha estat la iniciativa emprenedora de les empreses, una capacitat que Bieto es mostra convençuda que es pot estimular i desenvolupar. "M'he passat anys ensenyant iniciativa a la gent, estimulant-la, fent que sàpiga gestionar la seva por al fracàs. A més, aquesta iniciativa és un dels elements crucials per sortir de la crisi", va explicar en una entrevista a La opinión de Coruña. Altres dels trets que destaquen de la directora d'Esade són el suport que mostra als emprenedors, la seva capacitat de treball i el perfeccionisme. I una defensa aferrissada de l'ètica i la integritat. "Aquests valors en el desenvolupament de la funció directiva són ara molt importants, com no ho han estat mai. L'empresa té una gran responsabilitat sobre els problemes de la humanitat", va dir.

Principis sòlids i base ètica
Precisament, la seva tasca directiva a Esade ha estat marcada, aquests anys, per la crisi de reputació provocada pel cas Nóos, que ha implicat antics membres d'aquesta escola de negocis. De la gestió d'aquesta crisi, Bieto n'ha tret una bona lliçó: "He reforçat el convenciment de la importància de formar directius, empresaris i professionals amb principis sòlids i una base ètica molt important", va valorar ella mateixa en declaracions al diari Expansión.

Més enllà de la polèmica, Bieto s'ha focalitzar en potenciar la internacionalització de l'escola de negocis. Durant el seu mandat s'ha desenvolupat un pla per atraure més alumnes asiàtics (de la Xina i l'Índia), amb aliances estratègiques amb centres d'aquests països. I també s'ha treballat fort en l'aposta per Llatinoamèrica. En aquest sentit, de cara al curs 2013-2014 destaca la posada en marxa de la primera edició del Corporate International Master's (CIM) que s'impartirà en aliança amb les universitats de Georgetown de Washington i l'Ebape Fundaçao Getulio Vargas de Rio de Janeiro, al Brasil.

Avui et destaquem
El més llegit