Iomed, l'eina dels metges del segle XXI

Quatre emprenedors creen un programa que ajuda els professionals sanitaris a redactar i analitzar de manera més eficient la informació dels pacients

Que la tecnologia està ajudant a fer una passa endavant els professionals del sector mèdic, és innegable. Gairebé cada dia escoltem sobre alguna nova aplicació o eina que ajuda els pacients a portar un millor control de les seves patologies, un nou tipus de prova desenvolupada gràcies als avenços o notícies d'operacions impossibles fetes amb robots. Tot, però, està enfocat al pacient, és que els metges no poden tenir millores en el seu entorn laboral? En aquest context, quatre emprenedors han creat una plataforma anomenada Iomed, un software complementari al què ja tenen els metges que permet fer una lectura molt més ràpida de l'historial mèdic d'una persona.

Més temps per al pacient, menys per a l'ordinador
"A l'hora de treballar amb les dades, els metges acostumen a escriure un text pla, un text normal i corrent com els de Word. I quan algun altre metge ha de visitar el pacient, s'ha de llegir una pila d'històries d'altres companys per fer-se'n una idea, un procés massa llarg i feixuc". Això és el que es va trobar Gabriel de Maeztu, metge de professió, quan va començar a exercir.

La seva resposta va ser crear, juntament amb tres companys més, un nou programa que suplís les mancances de les eines que utilitzen els metges. "Iomed és un assistent que et fa un resum ràpid de qui és el pacient", explica de manera concisa, "estructura les dades mentre el metge va escrivint de manera que identifica que 'dolor' és un símptoma; 'braç', una zona anatòmica; i 'dues hores' és la durada".

A través de paraules clau com aquestes, elabora el text clàssic amb la informació, però destaca aquests elements perquè si un metge ha de recuperar-ho uns dies després, pugui fer una lectura en diagonal i captar les dades essencials. O, fins i tot, navegar únicament les per les proves, anotacions dels metges d'una especialitat concreta, saltant-se la parrafada dels metges d'altres àrees. És a dir, se cerca "d'una manera molt més intuïtiva", assenyala.

"Oferim una eina del segle XXI amb què es pot treballar d'una manera molt més dinàmica que la d'ara", remarca el cofundador de la startup, perquè una de les seves principals crítiques és que els professionals perden un temps vital en la consulta a llegir-ho tot, uns minuts que podrien destinar-se a interactuar més amb el pacient.

Generar dades per a la investigació
A més de ser una eina per agilitzar la feina dels metges quan passen consulta, Iomed també és capaç de convertir-se en un gestor de dades massives. Té la capacitat d'extreure informació com el nombre de pacients en un centre que pateixen una patologia, quants han tingut èxit amb una medicació concreta o en quantes persones ha sigut eficient una certa prova.


Totes aquestes dades són essencials per conèixer la població i que, segons De Maeztu, "cap sistema sabia oferir de manera immediata". Assegura que les eines creades fins al moment "estan molt allunyades del metge" i que l'equip vol "tornar-les als professionals perquè puguin investigar i publicar de manera senzilla". "La medicina és un camp on a vegades fa por entrar per la dificultat que pot suposar treballar amb dades mèdiques, però és hora de fer el pas. Cal passar de la medicina basada en l'evidència a una medicina basada en les dades", conclou.

Primera incursió al mercat
La startup ja compta amb un primer prototip que estan presentant a diversos centres de salut. Estan parlant tant amb clíniques com hospitals, però també amb consultores dedicades al desenvolupament i implementació de programari per al sector sanitari. "De moment tot són proves, però proves que ens ajuden a veure com funciona l'eina en el camp real", explica amb prudència, i és que es tracta encara d'una primera fase d'un software que anirà millorant a mesura que els professionals el vagin testejant.

Malgrat tot, les primeres reaccions dels qui han fet de conillets d'índies són positives: "Els metges estan treballant amb eines que no s'ajusten a la realitat d'avui dia. El què s'ha fet fins ara és substituir l'antic paper i boli per l'ordinador, que al final només agilitza el procés d'escriptura. Amb Iomed han trobat una manera de llegir només el que volen saber".

Per a De Maeztu, l'àmbit sanitari ha comès l'error de centrar-se en la digitalització sense incloure cap avenç important. "La clau no està en entendre què s'ha fet en els últims 5 anys per avançar", insisteix, "s'ha de fer una eina preparada per als pròxims 30 anys i que permeti entrar en el món de la intel·ligència artificial i l'anàlisi massiu de dades".

Molta feina per davant
Tot això, però, és possible a l'afany i la curiositat d'aquests quatre emprenedors. Dos d'ells són metges, un tercer és biotecnòleg i, el quart, graduat en Administració i Direcció d'Empreses. És un equip amb perfils diversos que cobreix les necessitats bàsiques: saben què necessita el sector mèdic i tenen una persona amb coneixement sobre el sector empresarial. I el tema de la programació? "Quan vaig acabar la carrera i vaig veure què hi havia al sector, vaig decidir fer un postgrau de programació científica i després un segon en Data Science i Big Data", respon el cofundador de la startup, qui afegeix que sempre cal estar disposat a aprendre per cobrir les mancances del mercat.

Fa només 6 mesos que la companyia està en marxa i ara busquen inversors que puguin exercir també de mentors: "Volem algú que s'interessi per la tecnologia, que aporti diners, coneixement del camp i contactes. No el necessitem immediatament, però ja hi estem treballant perquè sabem que primer s'ha de generar confiança i això demanda temps".

Fins ara, han anat investigant i creixent gràcies a 110.000 euros obtinguts amb una beca de l'Agència Espacial Europea – perquè la tecnologia original estava desenvolupada per a l'espai i ara estan fent la transferència al sector mèdic- i amb el suport de gent propera.

També estan dins del centre d'emprenedoria IQS Tech Factory, el que veuen com un aparador per a futurs inversors. No obstant això, la seva participació al Mobile World Congress 2017 i al Health 2.0 –organitzats tots dos a Barcelona- són les dues cites que esperen que els donin l'impuls definitiu.
Avui et destaquem
El més llegit