Ivary, el test de fertilitat femenina per fer a casa

La startup austríaca presenta al Health 2.0 Europe una solució que ha atret 1,2 milions d'euros d'inversió

La tendència d'endarrerir el moment de tenir fills segueix afermant-se a la nostra societat. L'Estat espanyol és, després d'Itàlia, el país europeu on les dones i parelles decideixen tenir fills més tard (30,4 anys, segons l'Eurostat) i, només per darrere de Portugal, el país amb la taxa de fertilitat total més baixa d'Europa (1,27 fills per dona). Alhora, Espanya està al capdavant en tractaments de reproducció assistida amb un total de 156.865 el 2016, segons publica el Ministeri de Sanitat, Assumptes socials i Igualtat.

Tenint en compte aquest context, Espanya s'ha convertit en la primera destinació internacional d'un nou test de fertilitat femenina per fer a casa que arriba de la mà d'ivary, una startup austríaca que ha atret 1,2 milions d'euros d'inversió i que treballa des de 2015 en facilitar al màxim l'accés de les dones al coneixement de la seva fertilitat.

"Desafortunadament moltes dones o parelles vénen a la meva consulta per primera vegada quan és molt tard. Això disminueix les possibilitats d'un embaràs d'èxit fins i tot acudint a les tècniques més avançades de reproducció assistida. Potser si haguessin sabut més sobre l'estat de la reserva ovàrica amb el test d'ivary, podríem minimitzar aquests casos., per exemple", assegura Alexander Just, cofundador i director mèdic d'ivary, amb més de 10 anys d'experiència en reproducció assistida i la seva pròpia clínica a Viena.

Fins quan pot tenir fills una dona?
Cada dona és diferent i al voltant de la possibilitat de donar resposta a cadascuna d'elles es desplega la idea de negoci d'ivary que ha captivat a forts inversors com Speedinvest i Johann Hansmann, inversor també de l'app barcelonina de salut femenina Bwom.

"La medicina del futur ha de comptar amb un sòlid component educatiu, per això amb ivary m'agradaria educar a més dones joves en salut reproductiva. Les ganes de saber hi són, en estudis que mostren que entre el 70% i el 80% de les dones voldrien saber quin és l'estat de la seva reserva ovàrica; i que el 80% d'aquelles que sabessin que l'estat d'aquesta és crític, potser canviarien de plans o optarien per la congelació d'òvuls", comenta Silvia Hecher, cofundadora i CEO d'ivary.

Després de dos anys de recerca, un estudi realitzat amb més de 1.000 dones i amb més de 300 publicacions científiques que ho avalen, l'equip d'ivary ha desenvolupat un software únic que pren com a referència el valor d'hormona antimulleriana (AMH) en la sang i ho fa interactuar amb dades biomètriques, mèdiques i d'estil de vida.

Aquest software genera, per a cada pacient, un informe exhaustiu i gràfic sobre l'estat actual de la fertilitat i les possibilitats de desenvolupament de la mateixa fins a la menopausa; així com a recomanacions, si procedeixen, sobre les tècniques de medicina reproductiva més adequades en cada cas. La fiabilitat del resultat està entre un 80 i un 93%.

Senzill i des de casa
La Comissió Europea estima que la telemedicina millora ja actualment en al voltant d'un 20% l'eficàcia del nostre sistema de salut i cures.

"El test d'ivary aporta informació que empodera a la dona per prendre decisions relatives a la seva fertilitat d'una manera senzilla i en el moment que decideixi", remarca la cofundadora d'ivary. "La informació sobre la reserva ovàrica no és un diagnòstic definitiu sobre la fertilitat, que és molt complexa, sinó que ha de ser ampliat i contrastat amb altres professionals mèdics que, en funció de cada resultat, assessoren a la dona sobre les opcions existents".

Després de demanar el test per internet, s'obté l'accés a un formulari online. Una vegada es rep el kit a casa amb tot el necessari per al següent pas, la dona ha de treure's sola o amb ajuda 5 gotes de sang del dit. Aquest procediment es realitza amb una llanceta, tot seguint unes senzilles instruccions. Posteriorment s'envia aquesta mostra en un sobre embuatat que ja inclou l'adreça del centre d'anàlisi.

Un cop que ivary rep la mostra de sang, en el termini de 24 a 48 hores després que l'anàlisi hagi conclòs i l'algorisme s'hagi engegat, la dona obté accés a un informe de 6 pàgines sobre l'estat i l'evolució previsible de la seva fertilitat i la seva reserva ovàrica. El procés complet des de demanar el producte per internet fins a obtenir el resultat final no serà de més de 10 dies si la dona es treu la mostra sanguínia immediatament després de rebre el kit; o d'una setmana des de la presa de sang.

La startup ofereix també la possibilitat d'utilitzar només el software, tant per a pacients que ja compten amb un valor d'AMH de proves anteriors o per a metges, clíniques o laboratoris que vulguin oferir l'informe com a valor afegit. El test costarà 104,30 euros en el seu llançament a Espanya, ja que el primer mes les usuàries poden acollir-se a un descompte del 30%. Posteriorment el seu preu serà de 149 euros.

 

Avui et destaquem
El més llegit