Jordi Èvole, Txell Costa i Carme Plasencia, premis FemTalent

El fòrum reuneix vora 200 dones en una trobada per la promoció de la igualtat en l'àmbit professional i emprenedor

El fòrum FemTalent ha repartit aquest divendres els seus guardons anuals en un acte presidit per la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Teresa Pitarch, la directora de Barcelona Activa, Sara Berbel i el president de la IASP, de la XPCAT, i president executiu de LaSalle Technova, Josep M Piqué. En aquesta edició el premi Talent Emergent ha estat per a Txell Costa, fundadora i CEO de Txell Costa Group; el guardó Trajectòria Professional ha anat a parar a mans de Carme Plasencia, fundadora d'Aromics; el premi Valors ha recaigut en la Fundació Ship2B, premi que ha recollit la seva cofundadora, Clara Navarro. Tanmateix, el premi Innovació ha estat per a la firma ideas4all. Per últim, el guardó a la Comunicació ha premiat Jordi Évole pel seu tractament al programa de LaSexta, Salvados.

En la trobada celebrada al Parc Tecnològic de Barcelona Activa, al districte de Nou Barris, vora 200 dones s'han trobat per escoltar les veus d'empresàries i directives sobre diferents aspectes que afecten la seva realitat com l'accés al finançament, el valor de les xarxes internacionals, el context tecnològic i la cooperació entre dones.

"El 90% de les pors que tenim ens les inventem"
Femtalent Fòrum ha comptat amb testimonis de projectes disruptius que valoren el talent femení i demostren que les dones s'han d'autoritzar a ser líders. És el cas de SocialCar, Mom2Mom i el FabCafè, tres projectes d'èxits d'economia col·laborativa, fundats i liderats per dones que, a més a més, aporten valor social.

"El 2011 vam llançar SocialCar, la primera empresa espanyola i catalana d'economia col·laborativa, just uns mesos després de la sortida de Verkami. Vam començar quatre dones i ara ja som un equip de 20 persones", recorda Mar Alarcón, founder i CEO de SocialCar. Llicenciada en Dret i programa de Direcció a l'Iese, guanyadora de diversos premis i mare de tres fills, Alarcón dóna suport a diversos projectes d'emprenedoria. "El primer finançament de SocialCar va ser capital propi però ben aviat va atreure inversors que creien en el projecte de mobilitat compartida, en l'equip i en mi", argumenta la fundadora de SocialCar, qui afegeix que "durant la segona reunió amb inversors jo estava embarassada del meu tercer fill, en cap moment va ser un inconvenient".

"Vaig aconseguir una inversió de 80.000 euros per a una aplicació d'economia col·laborativa, una comunitat de mares cangurs", explica Yolanda Descartín, fundadora de Mom2Mom, qui destaca que "era un projecte senzill d'explicar, amb una necessitat real de moltes mares i que casualment de qui vaig rebre el suport econòmic va ser dels homes".



Segons Gemma Gasulla, CEO de MésDona, coFounder In&Out, i coFounder de DreamHunter en el cas de les dones la por al fracàs es multiplica. "Thomas Edison va fer 2.000 intents per crear una bombeta", argumenta. "El 90% de les pors que tenim ens les inventem, les úniques pors innates de l'ésser humà són la por al soroll i la por a caure. Hem de ser conscients que la por ens bloqueja".

Aquesta por també la va viure Cecilia Tham, fundadora del FabCafè i Assemble.rs, quan va arribar a Barcelona fa 14 anys. "Havia de transformar la meva llista de debilitats en fortaleses: jo no sóc immigrant, jo sóc internacional; no sóc minoria, sóc única; i no sóc només una mare, sóc una educadora", explica Tham.

El capital és masculí?
Helena Torras, managing partner de Paocapital i cofundadora de Bwom, una aplicació per a la salut íntima de les dones, es va iniciar al món de les startups tecnològiques el 2007. Des d'aleshores és inversora en projectes i, des de la seva experiència, apunta que les dones han d'ambicionar buscar el capital més gran. "En fases molt inicials, és més fàcil aconseguir capital femení perquè confien en tu com a persona, però quan necessites una quantitat més gran, és quan hi ha menys dones inversores. Ella, com és cauta, pensa que ha de demostrar que ho pot trobar sola i, al final, el tren li passa per davant", apunta. "Què més vols que tenir els teus diners en un lloc on tothom qui forma part d'aquest projecte es deixa la pell perquè tiri endavant!", afegeix.

El programa Bstart-up del Banc Sabadell ha invertit en 27 empreses, de les quals només tres tenen una dona liderant el projecte. "Precisament aquests tres projectes són dels millors que tenim; Red Points, Mi Cuento i Talent Clue creixen a doble dígit i sempre superen totes les previsions, dues característiques que busquen tots els inversors", explica Yolanda Pérez, directora de Bstart-up de Banc Sabadell. "Les dones sempre superen les expectatives perquè són més prudents a l'hora de fer previsions", argumenta.



L'associacionisme com a eina fonamental
També s'han escoltat ponències inspiradores com la que ha presentat Sabrina C. Bittencourt, emprenedora brasilera i innovadora social, fundadora i directora de MolecooLab, qui ha defensat que les dones només han de dedicar-se a projectes empresarials que protegeixin la vida. "Si el teu negoci no és per ajudar les persones, no perdis el teu temps amb mi. Si m'han de presentar una startup de tecnologia, o sobre algun game violent, els hi recomano que no ho intentin. Tampoc m'interessa", ha assegurat.

Durant la jornada han pres la paraula diferents representants d'entitats de dones empresàries com Susana Villagrasa, presidenta de l'associació Talent Femení Associació Empresarial, qui assegura que quan les dones arriben a la seva associació, "tot i que moltes tenen negocis, no creuen que elles siguin grans professionals fins que estan aliades amb altres dones". També Mercè Carreras-Solanas, professora associada de la UB i directora de BSWomenB, una plataforma que posa en contacte dones entre Barcelona, Xangai, Houston i Buenos Aires, bàsicament per fer xarxa. "Hem de veure com transformem el sistema des de dins i el que busquem són valors universals que nosaltres, com a dones acadèmiques, podem arribar a trobar", declara.

Avui et destaquem
El més llegit