Josep Piqué canvia de rumb

L'empresari i polític d'alta volada fa un gir amb la dimissió a Vueling i la renúncia a la presidència del Cercle d'Economia

Josep Piqué
Josep Piqué

La llarga trajectòria professional de Piqué sempre ha estat d'alta volada. Empresari, economista, polític i exministre del PP, Josep Piqué (Vilanova i la Geltrú, Garraf, 1955) ha tancat aquest estiu una nova etapa amb la seva dimissió de la presidència de Vueling –càrrec que ostentava des del 2007- i també amb la renúncia a la presidència del Cercle d'Economia.


Doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials, i llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, Josep Piqué va iniciar la seva carrera com a economista al servei d'estudis de La Caixa i va ser nomenat director general d'Indústria de la Generalitat l'any 1986, durant l'etapa de Jordi Pujol. Dos anys més art va entrar a la societat Ercros, on arribaria a ser conseller delegat i president, on va bregar amb assumptes judicials.

Arribarien els seus anys més intensos en política, tant a Madrid -liderant diversos ministeris als governs del PP- com a Barcelona -al capdavant del partit a Catalunya. Poc després, Piqué va aterrar a la presidència de la línia aèria de baix cost Vueling, un càrrec que va deixar el passat 12 d'agost.

Líder 'low cost'
La sortida de Piqué forma part de la remodelació que pateix la companyia aèria des que va entrar a formar part del grup IAG, el novembre passat. En els seus anys de gestió a Vueling, Piqué ha aconseguit convertir-la en la principal línia aèria de l'aeroport del Prat i la principal empresa low cost de l'Estat.

La marxa de Vueling va coincidir amb els rumors que apuntaven Piqué com un dels candidats a rellevar el president d'Ibèria, Antonio Vázquez, tot i que finalment el seu futur anirà vinculat a una empresa privada d'un altre sector fora de l'aeronàutica, segons han recollit diversos mitjans.

Paral·lelament, a principis del 2009 va crear Pangea 21 Consultora Internacional, una empresa especialitzada en la internacionalització d'empreses a països emergents. A més, és conseller, entre d'altres, d'EADS, Ezentis i la immobiliària San José. Els darrers anys havia compaginat la presidència de Vueling amb la del Cercle d'Economia, que ja va presidir entre el 95 i el 96, i on va entrar de nou el 2011 en substitució de Salvador Alemany.

El Cercle de Piqué
El seu nomenament tampoc va estar exempt de crítiques pel seu perfil excessivament polititzat. Però tot i aquesta faceta pública, Piqué ha sabut mantenir cert equilibri entre la política i l'activitat econòmica.

Sobre polítics i empresaris reflexionava, precisament, en una conferència a l'IESE l'abril passat: "La integritat dels nostres dirigents, empresaris i institucions s'ha d'exigir de manera implacable. No hi ha una altra recepta per superar la situació actual que un comportament centrat en l'ètica, l'exemplaritat, la coherència, l'esforç, el respecte, l'excel·lència i la veritat", va afirmar. Ja ha recomanat successor, l'economista Anton Costas.

Avui et destaquem
Comentaris