L'únic punt on no ens pot superar un robot

La condició d'humans es perfila com el principal valor afegit que les persones podran aportar a un mercat laboral perfeccionat per les màquines

Ho ha advertit el World Economic Forum i ho utilitzen alguns discursos polítics que pretenen capitalitzar la por dels treballadors: les màquines i els robots cada cop faran més i millor la nostra feina. "L'assumpte no és si les màquines ens prendran la feina o què farem, sinó com ho farem. Anirem a la feina a aprendre", vaticina Marc Vidal, consultor de transformació digital i conegut conferenciant. En el primer dels debats emmarcats en la Mobile Week Barcelona, Vidal pronostica que "el valor afegit serà el ser humà. No podrem fer les coses més ràpid i millor que una màquina, però podem ser". Al capdavall, la condició humana és, segurament, l'únic aspecte on difícilment ens podran superar els robots.

Esteve Almirall, professor associat del Departament d'Operacions, Innovació i Data Sciences d'Esade, intenta treure ferro al temor al canvi de paradigma en el mercat laboral. "Al 1.900 la meitat de la població mundial es dedicava a l'agricultura i ara ho fa menys d'un 2%. I no hem deixat de menjar", assegura. Eines que multipliquin la capacitat de treball n'han anat apareixent. Això sí, admet que per primer cop "tenim eines capaces de substituir les habilitats humanes amb un cost marginal zero i una escalabilitat gairebé infinita". En aquest context, Almirall assenyala la necessitat de convertir-nos tots plegats en generadors de valor. "No ens interessen usuaris, ens interessen creadors que ens facin competitius. Incorporar tecnologia per se no implica cap avantatge competitiu", assegura.

Totes aquestes reflexions es fan sota el paraigua del debat al voltant de la 4a Revolució Industrial. Tot i així, el cofundador i CEO d'Unpatent, Luis Iván Cuende, assegurat convençut que "no hi haurà 4a Revolució Industrial". Aquest jove, que el 2012 va ser escollit millor hacker europeu menor de 18 anys; ha impulsat una plataforma per crear empreses a través de blockchain. "Veiem el que tenim davant però no el que tenim a sobre", adverteix. Cuende assegura que avui dia "ja no tenen sentit" les estructures centralitzades i que reuneixen la informació. "Això trenca amb com estem acostumats a funcionar; però és més eficient no tenir intermediaris que tenir-los, tot serà molt més descentralitzat", augura.


El Parc Científic de la UB ha acollit el primer debat de la Mobile Week Barcelona. PGF

Entendre el canvi
"El concepte de feina canvia i ressitua el seu rol a la societat. No n'hi ha prou amb la digitalització, has d'entendre el nou paradigma digital i portar-lo al teu negoci", reivindica el CEO de la Fundació Mobile World Capital Barcelona, Aleix Valls. "Hem de tenir clar que el mercat laboral que tenim ara no hi serà d'aquí 10 anys... o d'aquí cinc", insisteix Marc Vidal.

El consultor recorda que "la crisi ha vingut per la deflació del capital. Tot el que fa ara un smartphone fa 15 anys valia 15.000 dòlars i ho feien moltes màquines i persones". Ara, en canvi, ho tenim "a la butxaca per 200 dòlars i en dos anys està caducat". Vidal alerta de la necessitat d'entendre que "el valor de tot allò ha desaparegut, aquesta és la deflació econòmica que ha patit el món". I encoratja a "treballar per crear un nou valor allà on no el tenim".

També els governs han d'entendre aquest canvi per adaptar-hi la regulació, defensa Aleix Valls. "La pime ha estructurat el model laboral i de recaptació d'impostos. Però hem d'estar preparats per a la descentralització de les economies", indica.

Indústria (?) digital
"La pregunta que s'ha de fer una empresa no és quan arribarà la disrupció en el seu mercat, sinó quan i amb quina tecnologia l'afectarà. Ha de descobrir-ho abans que la competència", assenyala Marc Vidal. La digitalització dels processos industrials s'ha convertit en una de les grans prioritats i el concepte "Indústria 4.0" es comença a utilitzar a la lleugera. Ara bé, aconseguir-la agafant la indústria actual i aplicant-hi les TIC suposa una "visió massa conservadora", segons Artur Serra, director adjunt de la Fundació i2Cat.

Al seu entendre, "la versió més disruptiva és que la indústria l'utilitzin les empreses TIC com un camp d'experimentació". Quedar-se amb la visió conservadora "pot ser un greu error", aventura Serra. Així doncs, es mostra convençut que "és molt important que les empreses TIC agafin el lideratge de la indústria 4.0, si no, a la indústria europea li pot passar el mateix que a Nokia amb els mòbils".

 
Marc Vidal i Luis Iván Cuende durant la Mobile Week Barcelona. Cedida
Avui et destaquem
El més llegit