La recuperació de l'economia ha d'arribar a la gent

La recuperació de l'economia no serà un fet fins que ho arribi a les persones. Malgrat que les dades macroeconòmiques ens indiquen que l'economia s'està reactivant, tot i que amb incerteses, la situació d'emergència social, com a conseqüència de la crisi i de les polítiques d'austeritat i retallades, continua. Atur de llarga durada, llars sense ingressos, precarietat laboral i pobresa i exclusió social són les cares de la realitat que viu molta gent al nostre país.

Les reformes laborals han fet empitjorar les condicions laborals de la gent precaritzant les feines, devaluant els salaris, incrementant les desigualtats i la bretxa de gènere. Tot això fa que avui hi hagi un 12% de persones que, tot i treballar, estan per sota del llindar de la pobresa. I això té efectes negatius sobre la recuperació de l'economia i posen en risc la qualitat de les pensions futures.

Per això amb el lema #RecuperarDrets i amb la voluntat de recuperar aquests drets socials i laborals que s'han anat perdent els darrers anys, els sindicats ens hem mobilitzat el 15 de desembre, per l'ocupació, els salaris i les pensions. Es tracta d'una campanya a escala estatal (i que culminarà amb una manifestació a Madrid aquest diumenge 18 de desembre), perquè és el moment de canviar el rumb cap a uns pressupostos que posin en primer lloc a les persones.

La recuperació econòmica només serà sòlida si es basa en ocupació de qualitat, la millora del poder adquisitiu dels salaris i unes condicions laborals dignes. Els sindicats hem reclamat per al 2017 que s'obrin espais de diàleg i concertació amb els governs i els empresaris sobre ocupació, salaris i pensions. Volem que hi hagi un pla de xoc per a les persones que tenen més dificultats de trobar feina; increments salarials pactats en convenis que permetin recuperar el poder adquisitiu perdut des del 2010 amb clàusules de garantia en relació a l'IPC; augment del Salari Mínim Interprofessional fins al 60% de la mitjana dels salaris, que a Catalunya se situa al voltant dels 1.000 euros.

També derogar les reformes laborals per fer front a la precarietat laboral i recuperar els drets laborals perduts a través de la negociació col·lectiva; derogar la reforma de pensions del Govern del PP que limita la revalorització de les pensions actuals i posa en risc la quantia de les futures, retornant al consens del Pacte de Toledo i la concertació amb els agents socials per acordar les mesures que garanteixin el futur del sistema públic de pensions.

Aquestes són algunes de les propostes que CCOO defensarem amb la mobilització al carrer, en la negociació col·lectiva i en les taules de concertació social, perquè pensem que són imprescindibles per dignificar el treball i la vida de les persones i són útils per a la recuperació de l'economia.
Avui et destaquem
Comentaris