La setmana més moguda de Donald Trump

Els problemes amb la nominació del nou jutge al Tribunal Suprem, el Trumpcare encallat i la política exterior protagonitzen una nova entrega de Trumponòmics

L'onzena setmana de Donald Trump a la Casa Blanca ha estat molt més moguda que les deu anteriors. La política exterior (amb Síria i Corea del Nord), la nominació de Neil Gorsuch al Tribunal Suprem i la reactivació del Trumpcare han estat els temes estrella de la setmana.

Durant l'últim any de mandat d'Obama es va produir la mort del Jutge Scalia -membre del Suprem i nomenat per Ronald Reagan-. Barack Obama va intentar rellevar-lo nominant Merrick Garland pel càrrec, però els Republicans s'hi van negar rotundament. Un dels motius, que no l'únic, fou la derogació per part dels Demòcrates del filibuster contra tots els nominats exceptuant els del Tribunal Suprem l'any 2013. La confirmació dels nominats a la Cort Suprema necessita 60 Senadors i el filibuster consisteix a no prestar els vots de la confirmació encara que, com és el cas de Gorsuch, el candidat tingui un perfil tècnic impecable i no tingui cap ombra d'incompatibilitat.

Apareix així el que es coneix com la nuclear option, on la majoria pot aprovar una moció per canviar les regles del Senat de forma unilateral i confirmar candidats amb majoria simple. Atès que Barack Obama va derogar el filibuster per totes les nominacions excepte les de la Cort Suprema l'any 2013, utilitzant la nuclear option (fer-ho per via ordinària requereix 67 Senadors) els Republicans afirmen que tenen dret a activar-la si els Demòcrates li fan filibuster a Gorsuch.

El Gorbuster
Aquest afer la premsa nord-americana l'ha anomenat Gorbuster, fent referència -amb sorna- al clàssic del cinema de Hollywood The Ghostbusters. El context aquí és doble. Per una banda, l'any que ve hi ha eleccions al Congrés i al Senat. Si els Demòcrates volen majoria necessiten poder competir amb els Republicans moderats i aplicar un filibuster no sembla la millor recepta. Però els corrents més propers a l'extrema esquerra dels Demòcrates -Indivisible i MoveOn- volen sang i mobilitzar les bases contra Trump.

Per altra banda, tant el filibuster com la nuclear option tenen forta oposició entre els votants d'ambdós partits, però Trump és el President amb pitjor popularitat de la història. Si els Demòcrates opten per fer tàctica -treure rèdit a curt termini- han d'emprar filibuster per mobilitzar les bases, ja que la baixa popularitat de Trump i la baixa cohesió interna dels Republicans -amb Conservadors i Moderats en plena guerra civil- podria fer que els Republicans no tinguessin prou vots per activar la nuclear option.

Això pot tenir conseqüències incalculables en el capital polític de la Casa Blanca. Si els Demòcrates opten per fer estratègia -rèdits a llarg termini, eleccions 2018- haurien de confirmar Gorsuch amb la idea de disputar el vot moderat als Republicans, però qui sap si això pot desmobilitzar les seves bases, que van jugar un paper central per salvar Obamacare. Dijous els Demòcrates es van decidir pel tacticisme i van activar The Gorbuster i els Republicans van aplicar la nuclear option per confirmar al ja Jutge Neil Gorsuch, amb el que el filibuster ha quedat derogat definitivament.

El Trumpcare no engega
El Vicepresident Mike Pence ha estat celebrant reunions aquesta setmana per intentar salvar Trumpcare, sense èxit. Per una banda els Conservadors argumenten que hi ha massa Obama. Concretament el títol primer i els fons que es destinen a les clíniques de planificació familiar. A més, reclamen prendre mesures per rebaixar les primes, però el cert és que no hi ha un sol especialista en economia sanitària als Estats Units que defensi aquestes mesures.

L'oficina pressupostària va avaluar la moció i el resultat fou que 25 milions de ciutadans perdrien l'assistència sanitària i que el cost es reduiria lleugerament. Aquesta avaluació va revoltar els moderats i explica el fracàs. Si els Republicans no aconsegueixen un acord, cosa impossible a dia d'avui, és probable que abandonin Trumpcare i la reforma fiscal i vagin directament al Pla d'Infraestructures per buscar un acord amb els Demòcrates que obri camí a un acord integral en sanitat i reforma fiscal.

Més problemes al món
La política exterior està posant també l'Administració Trump entre l'espasa i la paret. Primer Corea del Nord i els seus assajos amb míssils balístics intercontinentals i després Al-Assad a Síria emprant armament químic. Tot plegat ha generat el caos a Washington. Dilluns Trump va afirmar que fer fora Assad no era prioritari però dimarts es va dir tot el contrari utilitzant el mateix argument que Barack Obama, alhora que va culpar el seu predecessor de la situació a Síria.

En ambdós casos el President va afirmar que totes les opcions, incloses les militars, estan sobre la taula i el caos generat a Washington DC fou important a causa de la seva forta oposició a intervenir militarment a Síria. Intervenció que va començar la matinada d'aquest divendres durant el meeting a Florida amb el president xinés.

El shutdown del Govern cada dia està més a prop, ja que al mes d'abril només li queden quatre dies a efectes legislatius. Després de les dues setmanes de vacances -que aquesta columna també es pren- Donald Trump haurà d'aprovar una moció per autoritzar fons per no tancar el Govern.

Avui et destaquem
El més llegit