Les 'smart cities' comencen amb les 'smart homes'

El sector immobiliari es recupera: la facturació de les 30 principals immobiliàries a Espanya va ser de 6.434 milions d'euros el 2015, un 5% més que l'any anterior, segons l'observatori DBK (la mateixa taxa de creixement que tenia abans de la bombolla immobiliària). La construcció torna a ser el gran motor de generació d'ocupació a l'Estat, en una reactivació que comença per les grans capitals i zones costaneres i es va estenent a tot el territori.

S'estima que més de 50.000 nous habitatges es començaran a construir el 2016. Les consultores immobiliàries bullen d'activitat, amb fitxatges de grans executius estrella. Es tornen a donar circumstàncies molt favorables al creixement de sector immobiliari: l'ajustament de preus que s'ha produït, la gran liquiditat disponible en el mercat, els baixos tipus d'interès, la debilitat del mercat financer (que ofereix poques alternatives d'inversió), i la recuperació econòmica experimentada en els darrers dos anys propulsen de nou la construcció. Efectes externs, com el Brexit, poden potenciar encara més el creixement del sector immobiliari en capitals com Barcelona, especialment entre el segment corporatiu (oficines).

Entre aquest dimecres i el 23 d'octubre se celebrarà el Barcelona Meeting Point, amb un 15% més d'expositors i 22.000 metres quadrats d'exposició a Montjuïc. Barcelona tornarà a ser un hub internacional d'informació, interacció i transacció en el sector immobiliari. Un sector que surt de la crisi amb una dinàmica renovada i noves oportunitats d'innovació.

Realment, el sector ha estat un paradigma d'indústria d'innovació dèbil, a causa del seu caràcter de baixa competència. Si comparem amb el sector de l'automòbil, per exemple, ràpidament ens adonarem que la intensa competitivitat entre marques ha forçat una gran rivalitat i un nivell d'excel·lència i diferenciació que s'ha projectat en tots els racons de l'automòbil: la preocupació dels fabricants nivell de disseny i confort interior, fins i tot en segments de baix cost, ha estat tradicionalment molt superior al de la indústria de la construcció (que històricament ha venut tot el que ha produït).

Però el canvi tecnològic exponencial que estem patint també està arribant al sector: des de startups que treballen en intel·ligència artificial pels portals de compra, a empreses de realitat virtual per visualitzar i reconfigurar digitalment els interiors dels habitatges, a l'extensió dels controls domòtics mitjançant la Internet de les Coses, els nous materials més lleugers, resistents i aïllants, els sistemes de control d'eficiència energètica o la impressió 3D que permet ja imprimir cases senceres (Dubai té com a objectiu construir el 25% dels seus edificis amb impressió 3D el 2030).

Les smart cities comencem amb les smart homes. Aprofitarem aquesta dinàmica per fer créixer sectors d'alta tecnologia a Catalunya? No ho tinc clar... Aquesta setmana he parlat amb un empresari del sector tecnològic, desenvolupador d'aplicacions mòbils, que ha decidit vendre's la seva empresa davant les dificultats per competir amb èxit en un sector cada cop més global, més exigent, i amb cicles de desenvolupament de productes més curs. També amb un centre de recerca universitari que volia plegar veles i renunciar a la interacció amb les empreses, desanimat davant les creixents dificultats burocràtiques a la transferència de coneixement des d'una institució pública.

El renaixement d'una dinàmica de creixement en el sector immobiliari és una bona notícia: sembla que l'economia es reactiva. Però no permetem que es generi una nova bombolla. I aprofitem aquesta demanda creixent com a camp d'experimentació de noves tecnologies i rampa de llançament de noves startups disruptives. El coneixement i la tecnologia han de ser molt més importants pel futur que el ciment, el totxo i la grua.
Avui et destaquem
El més llegit