MWC 2017: Més enllà del telèfon 

En pocs dies començarà la nova edició del Mobile World Congress, la gran fira tecnològica global sobre mobilitat. Previsiblement, més de 100.000 visitants circularan per aquesta, convertint Barcelona en l'epicentre mundial de la tecnologia mòbil. Catalunya s'ha posicionat de forma excepcional en aquest àmbit, aconseguint la seu de la Mobile World Capital, i configurant un ecosistema emprenedor on sobresurt el clúster Barcelona Tech City, una de les majors concentracions de startups digitals d'Europa. A Barcelona es respiren aires de San Francisco.

Aquests dies s'espera la presentació de nous dispositius emblemàtics de Nokia, Sony, Samsung, LG o Huawei, entre d'altres. Fins i tot, renaixerà la mítica Blackberry. Més de 2.200 empreses mostraran les seves novetats a la fira. També Google, Intel, Apple o HTC. No obstant això, estem arribant a la fi del paradigma actual de la telefonia mòbil. El que ara entenem com a "telèfon" mòbil és ja bàsicament un petit supercomputador interactiu multiús, i la tecnologia mòbil digital s'estén a la pràctica totalitat de sectors.

No debades, al MWC també hi haurà expositors de Ford, Mercedes o Volkswagen: l'automòbil digital i connectat no serà més que un gran smartphone amb rodes. Un subsegment de l'emergent nova xarxa de la Internet de les Coses (IoT). Ens haurem d'inventar un nou nom pel qual ara coneixem com a "telèfon mòbil", doncs, la funció de comunicació per veu serà residual i, en tot cas, no necessàriament significarà la comunicació amb altres individus. Ben aviat podrem comunicar-nos i parlar (amb veu natural) amb el mateix dispositiu, que es convertirà en una espècie d'assistent digital.

El progrés de la Intel·ligència Artificial convertirà en molt poc temps els dispositius mòbils en sistemes intel·ligents capaços d'interpretar l'entorn, prendre decisions i emetre opinions i suggeriments propis. Els actuals telèfons mòbils esdevindran assistents personals capaços d'entendre els nostres patrons de comportament, accedir als nostres fitxers, llegir (i contestar) els nostres e-mails imitant el nostre estil personal, recordar-nos l'aniversari d'un amic, reservar-nos de forma autònoma bitllets d'avió, alertar-nos sobre en quin moment hem de prendre la nostra medicina, comprar-nos el darrer llibre d'innovació (sabent que ens agradarà), avisar-nos que el nostre tiet (al que no hem vist en mesos) està prenent un cafè al bar del costat, fer-nos notar que tenim la pressió baixa o que aquesta setmana no hem pres verdura, prendre el control del nostre automòbil i conduir per nosaltres, o contactar amb l'assistent personal d'una noia amb qui (segons el nostre propi assistent personal) segur que ens podem entendre bé, i organitzar-nos una cita sorpresa, reservant restaurant i fent que enviïn allà un ram de flors. Increïble?

Està a les portes: la tecnologia evoluciona imparable en aquesta direcció. I, si es compleix la llei de Moore (que evidència que cada any i mig aproximadament es dobla la potència de computació dels ordinadors), i s'aplica a la Intel·ligència Artificial, aviat podrem tenir dispositius mòbils a les nostres butxaques amb coeficients intel·lectuals de 100 (mitjana dels humans), però en la mesura en què és una llei exponencial, podem predir que més tard els coeficients intel·lectuals de les nostres màquines personals podran ser de 200, 1.000, 10.000 o 100.000. Ens imaginem quelcom similar?

La indústria digital és la gran indústria global, que transformarà la resta de sectors industrials. Els dispositius mòbils deixaran aviat de veure's com "telèfons" i es convertiran en potents assistents personals. Tots ells estaran interconnectats i comunicant-se autònomament. Tindran intuïció, intel·ligència i iniciativa pròpia. La nostra vida canviarà en els propers anys, de manera significativament superior i amb major velocitat de com ha canviat fins ara gràcies a la tecnologia mòbil. I tot, absolutament tot (des dels telèfons mòbils als vehicles autoconduïts, dels electrodomèstics als PCs, dels objectes manufacturats a les persones) es fondrà en una nova gran xarxa única i global de comunicacions, una gran internet de les coses. Als inicis d'internet no podíem imaginar què era Facebook. Algun jove geni emprenedor, en aquests moments, en algun garatge, estarà ideant el Facebook, el Google o el Twitter d'aquest nou paradigma.

Avui et destaquem
El més llegit