Natàlia Ferré: "La mediació comporta un benefici econòmic i temporal evident"

L'advocada i mediadora defensa aquesta eina en l'àmbit empresarial com a alternativa a la via judicial

La mediació es presenta com una alternativa als processos judicials que comporta beneficis per les dues parts però que al nostre país encara no està gaire estesa. L'advocada i mediadora Natàlia Ferré comenta amb VIA Empresa en el Dia Europeu de la Mediació quines característiques fan d'aquesta, una eina vàlida per resoldre conflictes també en l'àmbit empresarial.

Què és la mediació?
La mediació és un mecanisme per tal d'intentar trobar solucions d'una forma molt més àgil i constructiva que un procés contenciós o judicial.

La mediació ha agafat força com a alternativa al jutjat?
Crec que en el nostre país no es pot comparar amb els volums de casos que es mouen als jutjats. D'altra banda, si comparem amb experiències internacionals, en el sistema anglosaxó s'aplica moltíssim i moltes de les empreses que aquí s'internacionalitzen s'han adonat que a fora funciona. Això fa que vegin que a casa nostra també es pot aplicar, però no perquè hi hagi una cultura empresarial que advoqui per la mediació. Entre altres coses perquè es desconeix bastant.

Som un país poc mediador, doncs?
Sobretot poc coneixedor de la potencialitat de la mediació i com a conseqüència poc mediador.

Es pot aplicar en tots els àmbits la mediació?
En molts àmbits, és clar. La mediació es pot fer servir sempre que hi hagi una relació entre les parts contractuals i que s'hagi de resoldre un conflicte. En un context d'empresa es pot usar com a instrument en relacions entre proveïdors, negociacions contractuals, relacions laborals, conflictes de maternitat, negociació de clàusules, etc. Dins de l'empresa familiar es fa servir molt, perquè normalment l'empresa familiar té un tipus de conflicte molt complex que comporta vincles emocionals en què es vol evitar transportar a àmbits més públics -com el jutjat- conflictes privats. També en temes entre socis en fases prèvies a la dissolució d'una empresa, en molts casos no cal arribar al jutjat. Cada cop més també es fa servir en temes interns de departaments o equips de treball.

En l'àmbit laboral, quins avantatges té la mediació?
Una de les potencialitats de la mediació és l'agilitat, que és un avantatge respecte els processos judicials, i per això comporta beneficis quan el temps és un factor clau, com ho és molts cops en l'àmbit empresarial. Bé sigui per paralització de diners, de producció o béns caducs, entre d'altres. La mediació permet resoldre en setmanes o dies temes que al jutjat s'hi estarien mesos.

També depèn de quin sigui l'objectiu, el tipus de mediació canvia. En negociacions col·lectives més aviat es procura fer d'assistent a les negociacions. En altres casos el mediador intenta apropar les parts quan estan distanciades.

I ha de tenir unes especificitats concretes?
El que ha de fer el mediador, més que conèixer molt un àmbit, és conèixer el context i les regles del joc. Més enllà d'això el que ha de tenir el professional mediador són habilitats negociadores, d'anàlisi del conflicte -més enllà del conflicte, també en àmbits psicològics, econòmics, contractuals- amb una visió àmplia. Però no és important ser expert, perquè les parts ja tenen els seus assessors. El que fa el mediador és fer propostes de solució per arribar a un acord concret entre les parts.

I es pot aplicar sempre?
Només quan hi ha voluntat per les dues parts, evidentment. Cal que hi hagi voluntat per resoldre un conflicte amb agilitat i amb un resultat positiu, amb un win-win. Tot i que moltes vegades això és més un resultat que una intenció. A vegades motiva més tancar un conflicte ràpidament amb menys costos -econòmics, de temps o reputacionals- que cap altra cosa en comparació amb el judicial, que no saps com acabarà ni quan.

Molta gent hi opta perquè comptablement surt més a compte?
Actualment, segons el Consell General del Poder Judicial, hi ha 3.900 milions d'euros en els comptes de consignació dels jutjats. Això vol dir bàsicament que aquesta quantitat és diner de les empreses que no circula en el mercat a l'espera que els tribunals dictin resolucions. Evidentment en la mediació això no es produeix. Un conflicte entre un banc i un fons d'inversió que jo vaig dur en què s'hi jugaven dos milions d'euros es va resoldre en dos matins. Al jutjat hagués costat molt de temps i un dineral. La mediació comporta un benefici econòmic i temporal, evidentment.

És més barat mediar que anar al jutjat.
Sí, si arribes a acords.

Creu que la crisi ha impulsat aquest model?
La crisi ha fet que la gent es replantegi en general que moltes coses s'havien de començar a fer de manera diferent. I això ha fet que certs automatismes deixessin de ser-ho. En paral·lel la mediació es va regular a l'Estat espanyol el 2012 i ha coincidit temporalment. Això ha fet que molta gent i empresaris hagin optat per resoldre conflictes de manera creativa sobretot per la viabilitat del negoci -i per estalviar-se les taxes jurídiques-. Les energies i els recursos s'han de dedicar a sobreviure i fer negoci, no a la guerra. Però de totes maneres no està prou estès, tenim una cultura basada en el fet que el triomf és destruir l'altre.
Avui et destaquem
El més llegit