No diguis mai la paraula "dones"

Aquest article és la segona part d'un altre text publicat a VIA Empresa.

Sóc cofundadora de womenalia.com i des d'aquesta plataforma s'ajuda moltes empreses a triar les seves iniciatives per impulsar una igualtat de gènere real en les empreses. De fet, és molt millor fer canvis reals que fer soroll. Ho diu Nadela, el president de Microsoft: es necessiten doers no talkers. I ho fem perquè l'empresa sigui més rendible, no perquè sigui políticament correcte.

És un fet que cal gestionar com qualsevol altre problema comercial. Però vés amb compte amb els errors fàcils: si nomenes a una dona que no estigui en el teu equip de direcció perquè lideri aquesta iniciativa de gènere, que sàpigues que pot estar condemnada al fracàs. Has d'encarregar el projecte a algú que tingui molt poder d'influència (i millor que sigui home, o un equip d'home i dona). Persones totalment convençudes de la iniciativa, perquè hauran de convèncer una majoria de l'empresa que sol passar d'aquest tema.

És molt important sortir de la teva zona de confort i ser inclusiu. T'esforces a escoltar a tots i integrar-los en l'estratègia i les solucions? És probable que si realment estàs obert a escoltar tot tipus d'opinions, hagis d'escoltar coses que no t'agradin gaire. Però d'això es tracta... Al mateix temps, et poden donar molt bones idees. Cal aconseguir el millor de cadascú i això requereix temps i atenció. Els éssers humans tendim a reclutar i promoure persones que són les més semblants a nosaltres. Això fa més còmode treballar amb elles però no ens treu de la nostra zona de confort per descobrir talent i arribar a nous mercats. La diversitat genera creativitat!

Com a CEO necessites usar amb habilitat un llenguatge que sigui inclusiu, neutral sense caure en la correcció política. Les teves paraules són importants, així que usa-les intencionadament. Has d'insistir sempre en els mèrits de cada persona, no en el sexe... Evita anunciar un objectiu similar a "tenir a l'equip de lideratge amb un 30% de dones el 2020". Aquest tipus de pronunciament segueix sent irritant tant per a homes com per a dones. Sembla que no expliquin els mèrits ni d'uns ni d'uns altres. Suggereixo que no diguis mai la paraula "dones"; t'estalviaràs molts problemes. Parla de "talent" o "de clients" o d'"equilibri"...

Converteix-ho en estratègic! On, quan i amb qui es discuteixen les qüestions de gènere, defineix la seva rellevància per al teu negoci. Inclou-les entre els teus objectius principals. Vincula-les als teus objectius futurs encara que necessitaràs explicar-ho regularment i repetidament. Parla d'això en les reunions de gestió més importants. Parla al teu equip directiu. No deleguis el tema a la direcció de recursos humans. No pensis que una dona és més capaç d'abordar sola el problema. Conversa amb els teus directius més influents i recompensa als gerents que construeixin equips equilibrats.

Sigues tu mateix l'exemple. Comparteix coses de la teva pròpia vida personal. Reconeix que tots els teus col·laboradors tenen, com tu, una vida personal i professional. Si mostres oportunament aquest costat de la teva vida personal, els homes (i dones) que treballen amb tu també parlaran de les seves pròpies vides personals. Dóna-li molta importància i interessa't per l'equilibri entre la vida professional i la vida personal dels teus equips!

Reconeix i parla amb els teus col·laboradors sobre els canvis i fases de les seves vides, com a matrimonis, malalties, bebès, defuncions... Però cal ser absolutament neutres quant a gènere en totes les discussions sobre la criança dels fills o la família. De fet, el moment en què una empleada (dona) té un fill, l'empresa ha de celebrar-ho. En aquest moment, la dona se sent molt insegura. No sap com reaccionarà l'empresa davant la seva nova situació de mare. No passa el mateix amb els homes quan són pares. No se senten insegurs davant la reacció de l'empresa davant la seva paternitat. Sóc fundadora de bebedeparis.com, capdavanteres a Espanya en regals de naixement per a empreses. Coneixem bé la sensació dels treballadors quan l'empresa celebra amb ells el naixement d'un fill!

Els qui han rebut un regal de l'empresa, felicitant-los per aquest gran moment, afirmen estar molt agraïts i valoren el detall que ha tingut l'empresa amb ells. Quant al llenguatge, és millor parlar de "permís parental" que "baixa per maternitat". No assumeixis que la principal raó que hi hagi un desequilibri de gènere en la teva empresa és perquè les dones estan "triant" tenir famílies. Fins que això sigui igual, l'equilibri de gènere romandrà fora d'abast. Si vols que les dones siguin capdavanteres, anima als homes a ser pares i a assumir i compartir responsabilitats.

Finalment, fes de l'equilibri de gènere una palanca per aconseguir els objectius del teu negoci. I marca també un calendari d'accions concretes! Ho pots aconseguir!

Elena Gómez publica regularment els seus articles a "Mujeres Consejeras y Consejables".
Avui et destaquem
Comentaris