Ponts, no murs

Michael Dear, professor de Planejament urbà i regional de la Universitat de Califòrnia, Berkeley, i un dels rellevants professionals americans de l'Urbanisme, a la seva publicació Why Walls Won't Work (Perquè els murs no funcionen), indica que el mur que va anunciar que aixecaria Donald Trump, per a impedir l'entrada de mexicans a USA, no caldrà fer-ho. Ja existeix.

Ambdós països estan separats per 3.200 Km. de fronteres. Pels 56 encreuaments fronterers existents hi passen, diàriament, un milió de persones, mes de 400.000 cotxes i 15.000 camions. Es la frontera mes transitada del mon, per on s'intercanvien , cada dia, mercaderies per valor de mil milions de dòlars.

Més de 1.200 km. d'aquesta frontera, entre San Diego (Califòrnia) i El Paso (Texas), estan defensats per murs, reixes i filferro espinós. La resta, fins els 3.200 Km., excepte alguns terrenys inhòspits o de difícil construcció, es el Rio Grande el que separa els països.

A l'inici dels 90's, el president Bush, pare, va iniciar la construcció dels primers 22'5 km. El 1994 Bill Clinton autoritzà el seu reforçament . I després dels atemptats de l'11 de setembre, George W. Bush ,fill, va fer aprovar pel Senat , el 17 de maig de 2.006, ara ha fet 10 anys, una despesa superior als 2.000 milions de dòlars per aixecar 1.049'9 km. mes de murs. S'ocupen de la seva vigilància mes de 23.000 agents, i 800 equips canins. I han perdut la vida mes de 10.000 persones intentant traspassar-ho.

Segons l'estudi del professor Dear, el 72% dels americans que hi viuen a prop de la frontera estan en contra del mur. Només un 9% hi es a favor.

Possiblement els americans han oblidat un dels seus grans mites, John F. Kennedy que, el 25 de juny de 1963, amb motiu de visitar Berlin per a queixar-se de l'aixecament del mur pels russos el 1961,va pronunciar el seu conegut discurs a l'Ajuntament, amb la famosa frase d'identificació amb els que el patien: "Ich bin ein berliner" (Soc un berlinès).

De ben segur que en d'altres indrets que tenen la manca d'humanitat d'impedir la lliure circulació de la gent, mitjançant la construcció de murs, mes caldria que , sense caure en el bonisme carrincló i desestabilitzador, es crein ponts d'entrada que permetin el fluix de persones i mercaderies, amb normes rigoroses, clares i possibles d'acomplir.

La reflexió serveix també per als murs mentals que, en defensa de suposades veritats absolutes, impedeixen la resolució dels conflictes i el poder dedicar el nostre temps al gaudi de la felicitat i no a la confrontació permanent .

Es l'hora d'enderrocar murs i crear ponts.
Avui et destaquem
El més llegit