Productes amb 'categoria'

Nespresso i Activia són dues marques sorgides de la categorització, una estratègia de màrqueting que ha demostrat incrementar el benefici de les empreses

Les càpsules de Nespresso van impulsar la venda de cafè de Nestlé
Les càpsules de Nespresso van impulsar la venda de cafè de Nestlé

Nespresso és una categoria de cafè en càpsules que Nestlé va crear per desmarcar-se. En el cas d'Activia, aquesta és la categoria de Danone com a producte per millorar la digestió. Són dos exemples que serveixen per comprendre què és una categoria. El director general d'AC Marca, Joan Mir Juliá, ho veu com "una innovació amb un enfocament cap al consumidor". És una estratègia de màrqueting que demana tenir un producte diferenciat i fàcilment comprensible pel client, però que pot impulsar les companyies cap a l'èxit, com ha passat amb els dos casos esmentats.

Tot això queda recollit en el llibre Categorizar: el arte de crear y expandir categorías (Libros de Cabecera, 2017), un manual elaborat per Mir Juliá per ajudar els directius i emprenedors a donar una empenta els seus negocis i crear marques sostenible en el temps.

Innovar en tres fases
El procés de categorització consta de tres fases: creació de la categoria, anclar la marca i expandir la categoria.

Tal com explica l'autor, el primer pas és buscar una idea que motivi la creació d'una nova categoria de producte o servei. Això significa que ha de tenir un tret diferencial respecte del que ja ha tret la competència al mercat, perquè si no, no serà atractiu per al consumidor.

El següent pas consisteix a fer que la categoria en qüestió sigui coneguda pel client com un producte o servei d'una marca determinada, de manera que l'èxit s'associarà a una empresa en concret.

Finalment, un cop consolidada la categoria i relacionada amb la marca, és l'hora de buscar nous clients perquè el producte assoleixi una posició destacada al mercat.

Impulsar els beneficis
El principal avantatge que Mir Juliá destaca de la categorització és l'increment dels beneficis a mitjà o llarg termini. Tanmateix, és una estratègia que només s'ha aplicat en el 14% dels nous productes, els quals van aconseguir augmentar un 38% dels nous ingressos de l'empresa i el 61% dels nous beneficis, segons apunta al llibre.

Per això, de manera didàctica i amb exemples, l'autor intenta donar l'impuls necessari perquè els professionals del món empresarial apliquin una tècnica que acabarà dinamitzant l'oferta de productes al mercat.

 

 

 


Autor: Joan Mir Juliá
Editorial: Libros de Cabecera
Any de publicació: 2017

Més informació 
 


Ets subscriptor de VIA Empresa? Entra, participa en el sorteig que fem cada setmana i emporta't aquest llibre.

 

 

Avui et destaquem
Comentaris