Quatre startups que triomfen a Europa

El 4YFN acull aquests dies a Barcelona diverses de les noves companyies més destacades del continent

La quarta edició del Four Years From Now (4YFN) ha deixat de ser una petita activitat paral·lela al Mobile World Congress per esdevenir un autèntic punt de trobada imprescindible per als emprenedors digitals. La conseqüència és que aquests dies a la Fira de Montjuïc també hi podem trobar els responsables d'algunes de les startups que creixen amb més força al llarg d'Europa. Els negocis Software as a Service (SaaS) protagonitzen bona part d'unes companyies que, majoritàriament, exploten la recol·lecció i anàlisi de dades.

Teamleader, el CRM definitiu
Nascuda a Bèlgica fa cinc anys, Teamleader es presenta com "una eina de software per ajudar les empreses en totes les tasques de qualsevol projecte". Així ho defineix el seu CEO i cofundador, Jeroen De Wit. Al capdavall, es tracta d'un CRM que integra tot el que necessita una empresa en la seva gestió de projectes i facturació.

"Un terç dels nostres usuaris no utilitzaven abans cap software, facilitant-los així la transformació digital", revela De Wit. Els altres dos terços dels seus clients, assegura, es reparteixen entre els que utilitzaven o una combinació d'eines o una sola de més complicada. "Pensem que els negocis han de posar focus en el que importa. Ajudem a posar ordre i a que l'equip es coordini millor", reivindica el CEO de Teamleader. De fet, presumeix que la seva eina és "fàcil d'utilitzar, no cal gastar temps ni diners per aprendre a fer-la servir i en dues setmanes la pot utilitzar tota l'empresa".



Amb l'experiència de qui ha convertit una startup en una empresa que ja té 135 treballadors i oficines a sis països, De Wit recomana als que vulguin emprendre amb un model SaaS que el més important és "adaptar el producte al mercat, que el model sigui escalable i repetitiu".

Sentiance, aprofitar tots els sensors
No és cap secret que la correcta gestió i anàlisi de dades és un negoci a l'alça. Així ho aprofita Sentiance, startup creada el 2013 que ja disposa de 45 treballadors i oficines a Antwerpen (Bèlgica), Nova York i Londres. "Analitzem les dades de sensors per entendre el comportament humà i el seu context", resumeix Dimitri Maex, president de la companyia.

Sentiance no deixa escapar res. Les dades que emeten els mòbils, els wearables i els dispositius domèstics es recullen i analitzen en tres nivells: esdeveniments (què, on, quan), moments (per què) i segments (qui). "Proveïm a grans empreses aquestes dades. Només amb el moviment del mòbil podem recrear el dia d'una persona", assegura Maex.



De fet, un dels seus principals valedors és Samsung, que aprofita la informació proporcionada per Sentiance per tal d'intentar optimitzar els seus serveis. "Si treballes en commerce, health, living o mobility, les nostres dades et poden ajudar a oferir un millor producte", conclou Maex.

DataScouts controla el teu entorn
"Avui tenim un gran risc d'estar sobrepassats per la informació". Ingred Willems fa poc més d'un any que va fundar DataScouts. "Per al teu negoci, un informe sobre el mercat on operes sempre estarà desfasat quan el llegeixis", evidencia. Amb aquesta lògica i sent conscient que la majoria d'empreses no tenen la capacitat de capturar i analitzar dades a temps real, DataScouts ofereix als seus clients un benchmarking live de tot el que sigui rellevant en el seu negoci.

"La nostra feina és fer útils les dades disponibles", resumeix Willems. DataScouts ofereix diversos nivells de subscripció en funció de com d'acurada es vulgui l'anàlisi de l'entorn en temps real. "Reps una eina molt fàcil d'utilitzar. Fins ara moltes empreses s'ho fan Do It Yourself amb Google o Office, però no és el mateix", conclou.

Jooki, l'altaveu juganer
Com que no tot han de ser dades i SaaS, acabem amb Jooki, el jukebox per nens creat per MuuseLabs. "Tot va començar quan les meves filles em van demanar que els cantés una cançó i vaig fer el que fem tots, vaig treure el mòbil i posar Spotify", recorda el seu CEO i cofundador, Théodore Marescaux. El problema, però, és que "en volien més i més però no els volia donar el mòbil i que quedessin aïllades en una pantalla". Amb la idea de solucionar-ho va néixer Jooki, un altaveu que emet música en streaming connectat per wifi.



Alhora, explica, també disposa d'una targeta SD perquè es pugui utilitzar en qualsevol moment amb el contingut que hi hagin desat els pares. "Va acompanyat d'una app que et permet controlar la música que escolten i fins i tot gravar-los missatges", explica Marescaux content de poder dir bona nit a les seves filles des de Barcelona mentre dura el 4YFN.

"El nostre target són els nens que encara no tenen edat per tenir un smartphone", indica. Al capdavall, Jooki no deixa de ser una joguina amb diferents peces que inclou la reproducció de música i que es pot precomprar a Kickstarter. "Avui venem hardware, però el futur és vendre contingut", revela l'emprenedor. "Permetem als pares copiar el seu propi contingut al dispositiu, però la idea és oferir-los continguts adaptats", conclou.
Avui et destaquem
El més llegit