Qui té el comandament del meu marcapassos?

La tecnologia 'mHealth' aporta millores en els tractaments mèdics alhora que obre nous reptes a la privacitat dels pacients

Bombes d'insulina amb controls remots manipulables; administradors de vials automàtics capaços de rebre atacs; marcapassos wireless que es poden hackejar per provocar un atac de cor... Són alguns casos reals (tot i que extrems) de vulnerabilitats dels sistemes mHealth, les tecnologies mòbils aplicades a la salut, que suposa una evolució i millora del concepte clàssic de teleassistència. "Desenvolupar aquestes tecnologies és molt beneficiós pels individus, ja que permeten rebre atenció especialitzada i individualitzada a distància i en temps real. Poden salvar i allargar moltes vides", explica Karina Gibert, investigadora de la UPC.

De les potencialitats i beneficis d'aquests sistemes, però també de les seves vulnerabilitats, n'han parlat diversos experts en una sessió de ciberseguretat en mHealth organitzada per ISACA Barcelona, l'associació pel control i l'auditoria dels sistemes d'informació. Un concepte encara emergent i que necessita aprofundiment, tant en la seguretat dels sistemes com en l'ús i profit de les dades que recull, però que presenta enormes possibilitats. Ja en un estudi datat en l'any 2003 de la Comissió Europea, l'experta en eHealth Denise Silber les va arribar a considerar "la més important revolució en sanitat des de l'adveniment de la medicina moderna i les vacunes".

Un pas endavant en l'atenció mèdica
Tal com explica l'enginyer de backend de Websays Juan Francisco Fernández Carrasco, aquestes tecnologies ajudaran a optimitzar els recursos sanitaris i a reduir el temps de reacció. "El pacient podrà estar a llocs molt complexos o llunyans, i serem capaços d'atendre'l", explica Fernández Carrasco. "També disposarem de pautes que ens evitin l'error humà i millorarem tractaments gràcies a l'anàlisi d'historials clínics", afegeix. "Estem podent donar serveis que abans eren impossibles. I això no ha fet més que començar, l'mHealth és un gran camp per córrer".

Juan Francisco Fernández Carrasco, en la seva intervenció. PJ Armengou

De fet, els usuaris ja es beneficien amb els botons de teleassistència per pacients vulnerables, amb l'ús dels smartphones per enviar fotografies als metges o amb els rellotges intel·ligents que calculen el ritme cardíac i s'hi contempla l'anàlisi de les xarxes socials per detectar hàbits en salut o els tractaments personalitzats per a cada pacient d'acord amb el Big Data i els smart sensors.

Els reptes (i perills) de l'mHealth
Segons Fernández Carrasco, els principals desafiaments d'aquesta tecnologia són la privacitat, la seguretat, la fiabilitat i la usabilitat. "Imaginem que es filtren els nivells d'alcohol d'un alcohòlic. Aquestes dades han de ser confidencials entre pacient i metge, però si es divulguen, podrien provocar que no se li concedís una assegurança o que patís rebuig social", explica l'expert. A més, sensors i càmeres situats en el domicili d'un pacient per tractar-lo podrien usar-se per violar la seva privacitat o la dels seus familiars i amics; o utilitzar-se per robar.

També hi ha la possibilitat d'un error informàtic. "Si un sensor de glucèmia falla i envia un missatge fals al metge per subministrar insulina, la vida del pacient podria córrer perill", diu Fernández Carrasco. També podria haver-hi problemes amb la bateria del dispositiu o falta de cobertura. Aquests casos, expliquen Gibert i Fernández Carrasco, són només escenaris hipotètics de risc, però donen una idea de la importància de protegir aquestes tecnologies.

Giber, durant la seva participació a l'acte. PJ Armengou

Solucions de present i futur
Les empreses del sector i les institucions treballen des de fa temps en la protecció legal i tecnològica dels pacients. En el camp de la ciberseguretat, explica Fernández Carrasco, el més important és protegir la integritat amb una defensa en profunditat. Cal utilitzar la criptografia, l'autenticació dels dispositius, l'anonimització de les dades, ... I també formar a tots els actors implicats, des dels sanitaris als pacients. "Cal ajudar als metges a implantar els sistemes segurs, no només crear el marc legislatiu i tècnic", opina Fernández Carrasco.

Amb tot, segons Karina Gibert els sistemes mHealth suposen més avantatges que problemes des del punt de la sanitat i la salut de les persones. "Ens estem enfrontant a tecnologies emergents, i trigarem una mica a controlar tots els seus aspectes (legalitat, tecnologia...)", afegeix, "però estem davant d'un escenari potencial molt beneficiós".
Avui et destaquem
El més llegit