Smartbrain, un gimnàs pel cervell

Aquesta startup proposa un programa per exercitar les capacitats cognitives i allunyar el llindar de la dependència dels més grans

El CEO d'Smartbrain, Juan Ramón LLorente, i el director tècnic Daniel González
El CEO d'Smartbrain, Juan Ramón LLorente, i el director tècnic Daniel González
L'any 2025 més de 190 milions de persones dels països desenvolupats tindran més de 65 anys (i viuran més anys). El 50% de les persones més grans de 85 anys patiran algun tipus de dèficit cognitiu i seran dependents. I això vol dir que les cures i l'atenció que necessitaran implicaran uns costos que ronden els 25.000 i 30.000 euros a l'any. Per tal d'allunyar el llindar de la dependència preservant les capacitats cognitives dels més grans neix Smartbrain, una startup que proposa un programari per dur el cervell al gimnàs.

Per cada any que es pugui endarrerir la dependència, es redueix també entre un 15 i un 20% de reducció del cost econòmic d'aquestes cures. Per tant, com a societat convé tenir el cervell en forma.

34.000 exercicis
El fundador i director de Smartbrain, Juan Ramón Llorente, explica que el seu és un "projecte d'impacte social" perquè té l'objectiu d'ajudar a les persones grans i els col·lectius diagnosticats amb algun tipus de discapacitat cognitiva a mantenir més temps la totalitat de les seves capacitats i, per tant, mantenir l'autonomia i la independència, allunyant el llindar de la dependència. "D'aquesta manera no només ajudem a les persones afectades, sinó també als seus familiars i cuidadors perquè mantenint la seva qualitat de vida també els ajudem a estalviar", detalla l'emprenedor. I ajuden a estalviar tant a les famílies com al sistema públic de salut, sobretot tenint en compte que mantenir una persona amb dependència és costós econòmicament.

I això com ho aconsegueixen? El programa informàtic d'estimulació cognitiva permet al pacient realitzar exercicis per tractar totes les capacitats mentals: "La memòria, el llenguatge, el càlcul, l'orientació, el reconeixement, etc.", enumera l'emprenedor. Treballant aquestes àrees es potencien i s'alenteix el seu deteriorament.

L'aplicació proposa més de 34.000 exercicis diferents disponibles en català, castellà, anglès i italià. A més també inclou diversos nivells de dificultat per, "mitjançant la combinació de diferents nivells de dificultat, idioma i temps de treball, els especialistes i familiars poden personalitzar l'ús del programa a les necessitats del pacient", detalla l'emprenedor. El programa està pensat perquè sigui "senzill i fàcil de fer servir", de manera que només amb una pauta prèvia i un diagnòstic de l'especialista, els familiars o cuidadors poden generar el pla de treball a seguir per part del pacient "sense cap necessitat de coneixement tècnic especial".

Smartbrain es pot fer servir en qualsevol ordinador, tauleta o smartphone i a través d'internet o instal·lant el programari.

Per "l'impacte social"
El projecte va sorgir pels volts del 2004 per la iniciativa conjunta d'una empresa, Educamigos, i la Fundació ACE, una entitat privada, sense ànim de lucre, dedicada al diagnòstic, tractament, recerca i ajuda a les persones amb la malaltia d'Alzheimer o altres demències. L'empresa tenia un programa per exercitar les capacitats cognitives i la Fundació tenia la voluntat de digitalitzar el tractament que el seu centre de dia feia amb llapis i paper. De la fusió d'aquestes dues iniciatives neix el programa, es desenvolupa, creix, es fan estudis mèdics que validen la seva eficàcia i es comercialitza.

A més de malalts d'Alzheimer, Parkinson o gent que com a conseqüència del VIH perden capacitats, "el programa està donant bons resultats també en casos d'ictus, dany cerebral, síndrome de Down, discapacitat intel·lectual i per tant podem afirmar que el programa és eficaç", sentencia Llorente. Smartbrain el fan servir amb llicència particulars i institucions (com centres de dia, hospitals o professionals) de Sud i Centreamèrica, Estats Units i Itàlia. La llicència val 39 euros per persona a l'any, per això Llorente considera que "per això som una empresa amb impacte social", perquè el preu no és una barrera.

Nous projectes
L'equip de tres professionals de Smartbrain, presents al 4YFN d'enguany amb l'estand de Barcelona Activa, planegen seguir avançant en la internacionalització en el futur més proper. "Volem créixer en vendes als països on ja som presents i no descartem entrar en d'altres", explica l'empresari, qui afegeix que també treballen en dues iniciatives noves. La primera és un programa de suport a l'assistència domiciliària dels cuidadors, i de l'altra crear un marketplace, a mesura que s'incrementi la base de clients, de serveis associats a aquesta problemàtica. "I això ho farem explotant la base de dades que genera el programa", conclou Llorente.
Avui et destaquem
Comentaris