Trump contra l'FBI

El president dels EUA acomiada al director de l'FBI, encarregat d'investigar els llaços de Moscou amb membres del seu entorn

Trumponomics
Trumponomics

Quan el President Trump va prendre possessió del càrrec el 20 de gener tothom esperava que el Director de l'FBI, James Comey, fos acomiadat immediatament però, contra tot pronòstic, Comey va mantenir el seu lloc de treball. Posteriorment, arran de la dimissió de l'Assessor de Seguretat Nacional, Michael Flynn, el Fiscal General de l'Estat, Jeff Sessions, es va recusar a ell mateix per liderar les investigacions de la Comissió d'Intel·ligència del Senat sobre el kremlingate, ja que existeix constància que Flynn fou nomenat pel President Trump a instància de Jeff Sessions.

Doncs bé, aquest dimarts Donald Trump ha acomiadat, inesperadament, a James Comey de l'FBI en la que ha estat, de llarg, la setmana més difícil d'ençà que va arribar a la Casa Blanca. L'escàndol és majúscul perquè l'acomiadament es basa en la recomanació de Jeff Sessions, com a AG –Fiscal General-, segons explica el mateix Trump en el comunicat que va emetre. La reacció que ha provocat aquesta maniobra no és desconeguda per als lectors d'aquesta columna, ja que es compara obertament a Trump amb Nixon tal com vam explicar la setmana passada. El càrrec de Director està limitat a 10 anys per evitar que acumulin excés de poder com el mític Edgar J. Hoover, però fins ara hi havia un pacte tàcit -per salvaguardar la independència de la institució- i cap POTUS havia acomiadat al Director de l'FBI a excepció de Bill Clinton l'any 93 per corrupció.

Tothom interpreta l'acomiadament com una confessió de culpabilitat, ja que Comey liderava la investigació sobre el kremlingate. Fonts de la IC - Intelligence Communnity- asseguren que Comey ja sabia que seria acomiadat i que ha pres les mesures oportunes per assegurar que el seu successor no pugui aturar la investigació i soscavar la democràcia americana. De fet, dimecres la CNN va publicar una exclusiva on assegurava que el tribunal estatal de Virginia, a través de la seva Fiscal General (Attorney General, AG) Dana Boente, havia aconseguit subpoenas: ordres d'escorcoll, ordres per declarar, per fer escoltes, etc, que es va iniciar dijous al vespre amb un registre a una seu dels Republicans a Annapolis. El FinCEN, la unitat de blanqueig de capitals, ha iniciat una investigació sobre els negocis de Trump i associats.

Una càmera russa a la Casa Blanca
Dimecres, per rematar, Trump rebia el Ministre d'Afers Exteriors rus, Sergei Labrov. Si ja de per si la fotografia és greu –acomiadar a qui investiga la teva relació amb Rússia alhora que obres les portes de la Casa Blanca a l'estat de Vladímir Putin–, el President va prohibir l'entrada a la premsa nord-americana. L'escàndol majúscul es va produir quan un mitjà de comunicació rus va publicar fotografies de la trobada on, a més, hi havia l'ambaixador rus Sergei Kislyak, conegut, dins el món de la Intel·ligència, per ser qui recluta espies pels serveis secrets russos (el FSB i el GRU militar). Entre el material publicat hi ha un vídeo on Labrov fa un acudit amb el periodista per l'acomiadament de Comey.

Però la gravetat extrema de la situació no queda aquí. El protocol de seguretat de la Casa Blanca prohibeix entrar material electrònic a la Sala Kennedy, on es va produir la trobada. Ni tan sols el Cap de la CIA o l'FBI tenen autorització, així que, com és possible que uns periodistes russos poguessin entrar càmeres i telèfons mòbils? L'única resposta que ha sabut donar la Casa Blanca és que els russos els han enganyat. Espero i desitjo que no hagin de negociar cap acord nuclear amb Putin.

La independència de l'FBI
En paral·lel, aquest dijous han tingut lloc dos fets. El primer, una investigació ciutadana ha aportat proves fefaents que Sean Spicer, el Secretari de Premsa de la Casa Blanca, és copropietari d'una empresa russa que fa campanyes per Vladimir Putin. La segona ha estat la reunió del Comitè d'Intel·ligència del Senat, on va comparèixer el Director Adjunt de l'FBI, Andrew McCabe. Les seves declaracions van generar forta polèmica a Washington DC, ja que va afirmar que la investigació sobre kremlingate en cap cas s'aturaria i va acusar la Casa Blanca de faltar a la veritat al dir que Comey havia perdut la confiança del personal de l'FBI.

Però els problemes no acaben aquí. Vint fiscals generals han redactat una carta on exigeixen al President un investigador independent per prosseguir amb el kremlingate. A més, diverses fonts asseguren que el Congressista Republicà Jason Chaffetz ha fet un tracte amb l'FBI a canvi d'immunitat per ajudar en la investigació. Per altra banda, els Senadors Republicans Pota Negra, encapçalats per John McCain es plantegen retirar el suport a Donald Trump i, per tant, deixar-lo en minoria al Senat fins que s'avingui a fer una investigació independent. En cas de no prosperar volen iniciar el procediment d'Impeachment.

La reforma sanitària
Trumpcare ha començat la fase d'audiències públiques als constituents dirigida pel Senador McArthur. No puc reproduir aquí les coses que li han arribat a dir però la pressió sobre els Republicans no fa més que augmentar. Els moderats estan rebent pressions descomunals per no aprovar la reforma sanitària i el cert és que poden tenir èxit, ja que segons informava Bloomberg fa uns dies els preus de les primes han augmentat bastant el seu ritme de creixement. A més, l'acomiadament de Comey pot ser un catalitzador perquè alguns republicans retirin el suport definitivament.

'El Velociraptor'
Les pròximes setmanes seran intenses i molt rellevants per al futur del President Trump. Els seus problemes amb la justícia no han fet més que començar i previsiblement augmentaran les filtracions sobre les seves activitats. Els explico un secret: el Fiscal General de Nova York està preparant una bateria d'acusacions i aviat podem tenir detencions. Saben com li diuen al Fiscal General de NY? The Velociraptor.

Avui et destaquem
Comentaris