Una escola en un laboratori

El Liceu Politècnic de Rubí compta des del 2015 amb un dels primers laboratoris d'Europa dins del fenomen FabLab@School, on les assignatures es connecten a través de la tecnologia

Miquel Carreras en una de les aules del FabLab@School de Rubí
Miquel Carreras en una de les aules del FabLab@School de Rubí
La ciutat de Rubí compta des del 2015 amb un dels primers FabLab@School d'Europa i el primer de tot l'Estat espanyol. Un laboratori de fabricació i experimentació ubicat a una escola, concretament al Liceu Politècnic. El professor de la Universitat de Stanford Paulo Blikstein va ser pioner a impulsar aquest concepte, que primer es va implementar a Silicon Valley i que, amb el temps, s'ha introduït a sis escoles d'arreu del món (també a una universitat de Dinamarca). El seu objectiu és millorar l'aprenentatge dels alumnes, oferint un espai singular que fomenti la seva creativitat, el seu talent i la seva iniciativa. Miquel Carreras, enginyer en Informàtica per la UPC, ha estat l'encarregat de posar en marxa el laboratori de Rubí, dedicat a la tecnologia i la robòtica.

Carreras ha dedicat els darrers anys de la seva vida a la consultoria tecnològica. L'any 2012, juntament amb uns amics, va comprar la gestió del Liceu Politècnic de Rubí, que aleshores era un centre d'Infantil i Primària. Un any després, va començar a introduir a l'escola activitats extraescolars de tecnologia: electrònica amb productes Arduino i robòtica amb Lego Mindstorms, un robot educatiu que ja fan servir moltes escoles. Al gener del 2015, ho va deixar tot per centrar-se en la implementació del FabLab@School al centre, amb l'ajuda de Stanford. "La tecnologia ha de formar part del currículum educatiu d'una escola. Per això, a Primària oferim robòtica com a assignatura 'pre-FabLab', amb l'objectiu de preparar els alumnes per al que es trobaran a l'ESO", comenta.

Els estudiants han millorat un 11%
Diferents estudis demostren que la tecnologia millora la creativitat de qui la practica. La Universitat de Stanford ho va poder comprovar in situ a l'escola de Rubí: els alumnes han millorat un 11% gràcies al FabLab@School. Per això, segons Carreras, aquest tipus de laboratoris són tan importants. "Caldria que totes les assignatures existents, i no només Tecnologia, fomentessin la creativitat. Un FabLab no és fabricar per fabricar, sinó que treballa perquè les assignatures estiguin connectades. Hem aconseguit connectar Matemàtiques, Tecnologia, Història, Ciències, Música i Anglès en un projecte comú. En aquest sentit, al laboratori intentem lligar la robòtica amb altres assignatures. El darrer projecte de robòtica, sense anar més lluny, l'ha dut a terme la professora de Música, fent un concert a tres veus amb robots", relata.

Torre romana feta pels alumnes del Liceu Politècnic de Rubí. Cedida


Al laboratori es fabrica tot allò que permet als alumnes aprofundir en un tema determinat i millorar els objectius acadèmics. "Fem tot allò que connecta les assignatures entre elles. Tots els projectes tenen aquesta finalitat. Construïm columnes, temples, fòrums, aqüeductes, lires...", narra el director.

Presents a la Mobile Week Barcelona
Aquest dimecres Miquel Carreras participarà en una conferència sobre educació i tecnologia a l'Institut Escola del Treball de Barcelona, en el marc de la Mobile Week Barcelona. Allà, el director explicarà la seva experiència al Liceu Politècnic i les característiques del FabLab@School, així com el seu cost. "Tot i que la idea és que els FabLabs siguin laboratoris de baix cost, el cert és que tenen un cost, sobretot pel que fa a material. A un FabLab hi ha talladores làser, impressores 3D i productes d'electrònica, entre d'altres coses", comenta.

Carreras també recorda en què va consistir el projecte de disseny de maquetes Barcino que van dur a terme al centre. "Es tractava de construir Barcelona a escala perquè els alumnes coneguessin la història de la ciutat, des de l'època romana fins a l'Smart City, passant per l'Edat Mitjana i el Modernisme", apunta. Ara mateix, tenen altres projectes en marxa. "Cada any és molt intens", afegeix.

Maqueta de Barcelona. Cedida


En tres anys, el Liceu Politècnic de Rubí ha crescut un 68%, segons fonts de l'escola. Ha passat de tenir 196 alumnes a 315, i s'ha convertit en un lloc de trobada per a pares, professors i alumnes, que treballen perquè "anar a l'escola pagui la pena", apunten des del centre.
Avui et destaquem
Comentaris