Saó Expressiu 2008: art o alquímia?

Un d'aquells vins que els serveixes sense dir res i segur que algú et pregunta "Quin és, aquest vi tan bo?"

El celler Mas Blanch i Jové va iniciar les activitats el 2006 i fins al 2008 no va treure els seus primers vins al mercat. La gerent del celler, Sara Jové, explica que el fet d'haver rebut bones crítiques internacionals ben aviat (91 punts Parker al Saó Expressiu 2006) els va obrir les portes a l'exportació, sobretot a Àsia i al continent americà "on les puntuacions es tenen molt en compte".

La relació dels propietaris amb el desaparegut Josep Guinovart –qui va dissenyar el celler- els va empènyer a presentar el 2010 el projecte La Vinya dels artistes, un espai lliure on els creadors poden homenatjar el món de la terra, de la vinya i del vi. L'estiu passat, La Vinya dels Artistes va portar més de 600 persones al celler per gaudir d'un esdeveniment dirigit per Hermann Bonnín amb la col·laboració de la Fundació Joan Brossa i La Seca Espai Brossa, en el qual es va presentar un itinerari brossià permanent pel municipi de la Pobla de Cèrvoles, amb lectures de poesia per tothom. Després es va batejar l'amfiteatre de La Vinya dels Artistes com el "No-Res del Tot" de Joan Brossa i s'hi va inaugurar l'escultura "Cap de Bou", feta a partir de la reproducció d'un poema visual de Joan Brossa.

El Saó Expressiu 2008, que als Premis Vinari 2014 va rebre un Vinari de Bronze en la categoria de Negres de Guarda, és el vi més alt de gamma del celler, i està fet amb un cupatge dominat per la garnatxa negra (55%), complementada amb cabernet sauvignon i ull de llebre i té una criança de 14 mesos en bótes de roure francès i americà. I si hem parlat de les activitats artístiques que es desenvolupen al celler, haurem d'esmentar també l'activitat que hi desenvolupa l'enòleg Toni Coca, que no se sap ben bé si és art o alquímia, que és el que et ve al cap un cop tastes aquest vi. El color és espectacular, roig intens, amb el voraviu lleument blavós.

Les aromes són intenses i netes, amb la fruita vermella dominant, - m'ha portat al cap les aromes de l'excel·lent i llaminer Licor de Cassis dera Val d'Aran que licors Portet elabora a la Pobla de Segur (Pallars Jussà)- és a dir, grosella o riba negra, fresca, però també notes florals de violes i un fons balsàmic d'anís i farigola, amb un final fumat procedent e les bótes noves. Tot i això, el millor encara està per arribar: a la boca és dens, madur, llaminer, i alhora fresc, amb un reregust llarg i agradable on tornen a aparèixer les notes d'anissos i grosella, i una sensació final contundent i ferma, amb nervi.

És un d'aquells vins que agraden tothom i que no passen desapercebuts: els serveixes sense dir res i segur que algú et pregunta "Quin és, aquest vi tan bo?".

Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi  

Avui et destaquem
El més llegit