La "mort silenciosa" dels cultius de fruita de pinyol

Afrucat reclama ajudes per evitar l'abandonament de camps no viables i per assegurar el relleu generacional

Un camp de cultiu de fruites de pinyol, en una imatge d'arxiu | iStock Un camp de cultiu de fruites de pinyol, en una imatge d'arxiu | iStock

El sector de la fruita de pinyol no passa pel seu millor moment: els productors el qualifiquen de "mort silenciosa". És per això que, a través de l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), ha reclamat mesures per evitar l'abandonament dels camps i assegurar el relleu generacional de les empreses que el formen. 

Afrucat ha convocat una reunió amb representants de diferents grups polítics de la Paeria, de la Diputació de Lleida, i del Congrés i el Senat. El subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín, també hi ha assistit. El president del comitè de fruita de pinyol de l'associació, Sisco Palau, ha afirmat que els camps fruiters es troben en "estat d'emergència". 

En aquest sentit, han sol·licitat ajudes econòmiques per a l'arrencada de plantacions no viables o de pagesos propers a la jubilació i sense continuïtat en la seva empresa. Aquest pla que reclama Afrucat inclouria 10.000 hectàrees, situades a Catalunya, Aragó, Múrcia i Extremadura. L'abandonament d'un camp, ha indicat Palau, "pot provocar un risc sanitari per a les plantacions veïnes que continuen en producció, afectant la gestió que fan de les plagues i a la sostenibilitat dels camps".   

Reunió entre Afrucat i representants de diverses administracions a Lleida | ACN

Reunió entre Afrucat i representants de diverses administracions a Lleida | ACN

Mesures econòmiques

El director general d'Afrucat, Manel Simon, ha destacat la "potència" dels productors catalans i de tot l'Estat espanyol, que en els darrers 20 anys "han anat consolidant mercats, sobretot europeus, i que en aquest moment és el principal exportador europeu i el primer proveïdor de certs països", com Alemanya, França, el Regne Unit i Itàlia. 

Més info: Afrucat s'alia amb Bon Preu per "potenciar la fruita local"

Una de les mesures que proposa l'associació és reduir la pressió fiscal als fructicultors, a més d'arribar a acords amb els bancs per tal d'aconseguir avals i crèdits. També veuen necessari realitzar inversions per disminuir els costos de producció i impulsar la innovació.  

La campanya d'enguany ha estat marcada per l'alta producció de préssec i nectarina a la Unió Europea, que ha superat en un 10% les previsions. Això, asseguren des d'Afrucat, ha saturat els mercats. 

Més informació
El préssec català triomfa a Alemanya
Poma, la fruita que comença bé el setembre
El 65% de les pomes dels supermercats espanyols són d'origen estatal
Avui et destaquem
El més llegit