Barcelona destina 2,3 milions d'euros a l’economia de proximitat, social i solidària

Del 29 d’abril al 29 de maig s’obre una nova convocatòria de les línies d’ajut d’'Impulsem el que Fas' i 'Enfortim l’Economia Social i Solidària

Barcelona destina 2,3 milions d'euros a l’economia de proximitat, social i solidària Barcelona destina 2,3 milions d'euros a l’economia de proximitat, social i solidària

Fins el proper 29 de maig, l’Ajuntament de Barcelona té oberta una nova convocatòria de les línies d’ajuts d’Impulsem el que Fas i Enfortim l’Economia Social i Solidària, amb una dotació total de 2,3 milions d'euros, per subvencionar projectes que fomenten l’economia als barris i districtes, la innovació socioeconòmica, el turisme sostenible i l’economia social i solidària.

Més info: L'Ajuntament de Barcelona i La Caixa destinen un milió d'euros a subvencionar projectes de recerca

En el cas dels ajuts que dona Barcelona Activa per promoure l’activitat econòmica, Impulsem el que Fas, en aquesta tercera edició destaca la introducció d’una nova modalitat d’ajuts a projectes que impulsin un model agroalimentari sostenible i a finançar projectes empresarials que s’estableixin en locals buits dels barris de Roquetes i Trinitat Nova, en col·laboració amb el Pla de Barris.

En el cas dels ajuts que s’atorguen des de la Direcció de Serveis d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum, enguany hi ha unes noves modalitat per fomentar la intercooperació entre les entitats de primer nivell, les pràctiques d’estudiants universitaris i estudiants de formació dual de FP en entitats i empreses de l’ESS i accions de recerca aplicada i sistematització de pràctiques, per ser replicades.

1,5 milions d’euros per projectes d’economia de proximitat

En el cas d’Impulsem el que fas, que arriba a la tercera convocatòria, té un pressupost de sortida de 1,5 milions d’euros, i posa en marxa una nova modalitat que s’anomena Models agroalimentaris sostenibles, dirigida a projectes que impulsin un model agroalimentari just, saludable i sostenible a la ciutat. Aquesta nova modalitat s’emmarca en l’Estratègia d’Impuls de Política Alimentària i contempla el suport a projectes de promoció de productes locals als mercats municipals, supermercats cooperatius, horts comunitaris o plataformes de distribució de producte de pagès, per exemple. Aquesta modalitat se suma als ajuts ja consolidats adreçats a crear empresa al territori, a fomentar la innovació socioeconòmica amb arrelament als barris, a promoure l’emprenedoria o a impulsar projectes de turisme sostenible.

Pel que fa a la modalitat de Turisme Responsable es subvencionaran projectes de turisme que impulsin l’activitat econòmica dels barris, fomentin l’emprenedoria i l’empresa responsable, promoguin l’ocupació de qualitat, generin nova activitat amb valor compartit i enforteixin el retorn social i l’arrelament del turisme als territoris. També es valoren els projectes empresarials innovadors i els que potenciïn l’efecte multiplicador del turisme i reforcin els vincles entre diferents sectors estratègics, amb especial atenció a l’economia social i solidària.

La modalitat d’Innovació Social digital, impulsada conjuntament amb el Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital està centrada en el foment d’empreses i entitats amb impacte social en el territori a través de la tecnologia. Pretén, de la mà d’emprenedors socials, comunitats, el món acadèmic, el moviment Maker – o fabricants de la nova era digital- subvencionar projectes educatius i d’inclusió digital, l’economia circular, l’eficiència energètica, l’apoderament de les dones en el món tecnològic i ús de les dades amb fins públics o socials.

800.000 euros per fomentar l’economia social i d’interès públic

En el cas de la convocatòria Enfortim l’Economia Social i Solidària enguany es destinen un total de 800.000 € per a subvencionar projectes o activitats que fomentin activitats d’interès públic o social que tinguin per finalitat contribuir a l’assoliment dels objectius del Pla d’Impuls de l’Economia Social i Solidària 2016-2019, com la gestió democràtica i participativa, l’orientació a les necessitats humanes i el compromís amb la comunitat.

En són destinatàries les entitats i empreses del tercer sector social, societats cooperatives, mutualitats, societats laborals, iniciatives d’economia comunitària i economia col·laborativa del procomú, entitats universitàries i educatives de caràcter públic o privat que acompleixin els requisits de les bases i convocatòria. També poden optar als ajuts les entitats representatives i referents de l'ESS o de les finances ètiques, entitats de segon i tercer nivell que contribueixin a l'assoliment del Pla d'Impuls de l'ESS. També agrupacions de persones pel que fa a projectes d’Economia Social i Solidària, concretament d’economia comunitària o col·laborativa de procomú, que no estan formalitzats amb forma jurídica.

Els projectes s’han d’iniciar l’any 2019 i poden tenir una durada màxima de 12 mesos. Entre el 26 d’abril i el 16 de maig es faran una desena de sessions informatives a diferents equipaments de la ciutat per explicar els requisits o tràmits per optar a les subvencions. El llançament de la convocatòria 2019 coincideix amb la plena execució dels projectes subvencionats de la convocatòria 2018, on s’han finançat un total de 223 projectes d’economia de proximitat i d’economia social amb una injecció de 3,1 milions d'euros per part de l’Ajuntament de Barcelona.

D’una banda, a través de Barcelona Activa la convocatòria d'ajuts ha permès finançar 97 projectes arrelats al territori que impulsen un model d’innovació social que incideixen en el desenvolupament i la dinamització de l’economia local de Barcelona. De l’altre, les subvencions Enfortim l’Economia Social i Solidaria adreçades a la promoció i reforç de l'ESS han permès acompanyar un total de 126 projectes, d’un total de 316 presentats, amb uns ajuts per valor total de 840.000 euros.

Més informació
Barcelona invertirà 46,5 milions d'euros en reformes de mercats
L'Ajuntament de Barcelona ordena tancar 4.148 pisos turístics il·legals els dos últims anys
Avui et destaquem
El més llegit