Els autònoms alcen la veu i denuncien els "greuges" que pateixen

L’Organització d’Autònoms de Catalunya veu "molt perjudicial" la proposta de cotització per trams plantejada pel govern espanyol

L'Organitzacio d'Autònoms de Catalunya forma part de la Cecot | Cedida L'Organitzacio d'Autònoms de Catalunya forma part de la Cecot | Cedida

L'Organització d'Autònoms de Catalunya ha alçat la veu i reclama acabar amb les "discriminacions fiscals" i els "greuges" que pateixen. L'entitat s'ha mostrat especialment crítica amb la proposta de cotitzacions per trams plantejada pel govern espanyol i que preveu quotes d'entre 183 i 1.267 euros mensuals. Pel col·lectiu, es tracta d'una iniciativa "molt perjudicial per a les franges baixes dels trams i les rendes més baixes".

"Realment té sentit que una persona treballadora autònoma que ingressi fins a 3.000 euros l'any nets, hagi de pagar quota d'autònoms? Suposem que un autònom guanyi 3.000 euros nets a l'any, amb la proposta del Ministeri haurà de pagar 200 euros al mes de cotització durant el primer any. Les quotes que hauria de pagar a la Seguretat Social sumarien prop de 2.400, és a dir, que li quedarien uns 56 euros al mes. No té cap sentit, és excessiu", reflexiona l'Organització d'Autònoms. Tot i que es mostra favorable d'establir les quotes en funció dels "ingressos reals", creu que no es pot abordar com una mesura aïllada. "Cal una integració del Règim dels Autònoms al General. Això permetria equiparar prestacions i reduiria la situació dels falsos autònoms", apunta.

"Discriminació fiscal"

Per l'Organització d'Autònoms, aquest col·lectiu pateix un conjunt de "greuges" en comparació a la resta dels treballadors. Una de les denúncies és la "discriminació fiscal que pateixen els autònoms que no poden deduir-se les despeses vinculades a la seva activitat". Això suposa que un autònom hagi de tenir dos vehicles o dos telèfons, un dedicat exclusivament a la tasca professional, per deduir-se la despesa. "És absurd", sentencia l'entitat.

"La solució a tots aquests greuges comparatius passa per eliminar el règim d'autònoms i equiparar-lo al règim general, amb els mateixos drets i obligacions", apunte. La proposta implicaria establir un mecanisme on es pagui pel que es guanya, on es permeti altes i baixes en funció dels dies realment treballats i on l'autònom tingui els mateixos drets que un treballador per compte aliè: "Tècnicament, seria possible, però encara no se'n parla. De fet, ja s'han integrat altres règims com el de les treballadores de la llar, així que seria el moment d'incloure-ho en el diàleg social i tractar-ho dins del mateix paquet de mesures".

Per tot plegat, l'Organització d'Autònoms demana "no establir les cotitzacions dels autònoms segons les necessitats de la Seguretat Social", sinó per afrontar les "discriminacions" que pateix el col·lectiu.

Avui et destaquem
El més llegit