Les exportacions catalanes consoliden la tendència alcista
Les exportacions catalanes consoliden la tendència alcista

Barcelona treballa com abans de la crisi

La província barcelonina recupera el nivell d’activitat d’abans de la recessió econòmica en només tres anys

La recuperació econòmica de la província de Barcelona està sent molt ràpida i intensa. Segons estimacions pròpies, el valor afegit brut (VAB) de la província de Barcelona ha continuat la tendència ascendent que va iniciar el 2014, fins a registrar un creixement nominal del 3,9% el 2016, la taxa de variació més alta des de l’inici de la crisi. L’any 2016, el Valor Afegit Brut de la província ha tornat al nivell que tenia el 2008, i ho ha fet en tan sols tres anys.

És la principal conclusió de la Memòria Econòmica de Catalunya 2016, patrocinada per Banco Santander, que ha estat presentada aquest dilluns a la Cambra de Comerç de Terrassa per la seva directora, Carme Poveda. L’acte ha estat presidit del president de la Cambra de Comerç de Terrassa, Marià Galí, i ha comptat amb la presència José María Martínez, director comercial territorial de Banco Santander.

Més exportacions i turistes

L’economia de la província de Barcelona s’ha caracteritzat el 2016 per haver assolit un nou rècord històric en exportacions i en nombre de turistes, variables que posen de relleu la importància que ha tingut el component exterior en la recuperació econòmica i l’èxit de la internacionalització en l’economia barcelonina.

El component exterior ha tingur molta importància en la recuperació econòmica i l’èxit de la internacionalització en l’economia barcelonina

La bona marxa de l’economia ha tingut el seu reflex en l’evolució del mercat de treball, especialment al Vallès Occidental, on el nombre d’afiliats ha augmentat un 4,7% el 2016, per sobre del creixement registrat tant pel conjunt de la província com de Catalunya (entorn al 4%).

El 2016 el nombre d’afiliats a la comarca ha augmentat en gairebé 16.000 persones respecte a l’any anterior, situant-se en 357.941 afiliats totals, una xifra que s’aproxima a la que hi havia el 2008. Si es manté la tendència de creació d’ocupació el 2017, podria assolir-se la xifra de 2008 a finals d’aquest any. Cal assenyalar que el nombre d’afiliats a la Seguretat Social ha crescut de forma generalitzada a les 12 comarques que integren la província, però el Vallès Occidental és la quarta comarca en registrar un major augment (4,7%), després d’Osona, el Baix Llobregat i Garraf (5% o més).

Primers resultats del 2017

L’Indicador de Confiança Empresarial de les empreses de la demarcació de les cambres de Terrassa, Manresa i Sabadell se situa en nivells històricament elevats el segon i tercer trimestre de 2017, després del descens registrat el quart trimestre de 2016, i en una posició intermèdia entre la mitjana catalana i l’espanyola.

Les dades d’ocupació confirmen la bona marxa de l’economia del Vallès Occidental 

Les dades d’ocupació confirmen la bona marxa de l’economia del Vallès Occidental en el primer trimestre de 2017. Així, el nombre d’afiliats ha crescut un 4,2% al març de 2017 respecte al mateix mes de l’any anterior, per sobre del 3,6% que ha augmentat al conjunt de Catalunya. Aquest bon comportament del mercat laboral ve recolzat per la recuperació de la demanda interna i les exportacions, que en el primer semestre de l’any 2017 han crescut un 9,5% acumulat a Catalunya.

Més informació
Terrassa aprova la creació de l'empresa pública de gestió de l'aigua
El Vallès Occidental incorpora la sostenibilitat en el desenvolupament econòmic
La Cambra de Terrassa premia 13 empreses del territori
Avui et destaquem
El més llegit