Comença l'embotellament del sake lleidatà
Seda Líquida produirà unes 1.200 ampolles de licor a Tuixén (Alt Urgell)
Polit l'arròs al 50 per cent, això és deixar el nucli amb tot el midó, rentar-lo, remullar-lo, escórrer l'arròs, coure'l al vapor, afegir aigua i dos ferments, un per transformar el midó en sucre i un altre el sucre en alcohol, deixar-lo que fermenti 50 dies i filtrar-lo. Aquest, ha explicat Campins, és el procés que ha seguit l'arròs els darrers tres mesos per a transformar-se en sake.
Campins ha manifestat que "el residu d'arròs amb què s'ha fet el sake s'anomena Kasu. És un producte molt apreciat en la cuina japonesa on s'utilitza per a fermentar peixos i fer altres plats". Per això, diu Campins, "Seda Líquida l'envasarà per tal de vendre'l a restaurants japonesos de Barcelona". En aquest sentit, el bodeguer ha assegurat que "ja hi ha molts restaurants interessats en aquest producte".
De la bodega Seda Líquida en sortiran dos tipus de sake més. El Núvol (nigori): un sake no filtrat, que portarà sòlids d'arròs i que per tant tindrà tot el gust del cereal. I un últim tipus anomenat Kristall (junmai shu): filtrat, clarificat i transparent, serà la qualitat suprema dels premium.
Campins ha assenyalat que "el preu de l'ampolla no passarà dels 20 euros de venda al públic, ja que el meu objectiu és promocionar aquesta beguda, no fer un negoci". "Vull que el sake que faig arribi al màxim nombre de persones possible, per això faré un preu al qual tothom i pugui arribar", diu Campins.
Les primeres ampolles de sake lleidatà ja són una realitat. F. Garcia Queralt (ACN) |
El sake és una beguda alcohòlica que té el grau de beguda nacional al Japó on s'utilitza en multitud de celebracions i esdeveniments. Japó també n'és el principal productor i consumidor i només en països com els Estats Units, amb una colònia japonesa molt gran, es produeix sake. Seda Líquida serà la primera bodega fora del Japó i els Estats Units que produirà sake. Campins compta amb el suport i el suport tècnic de la principal bodega elaboradora de sake del Japó, Hakutsuru.
Per produir sake es necessita unes condicions especials, com una temperatura baixa i una qualitat de l'aigua molt alta. Campins manifesta que aquest és un dels elements més importants en la producció del sake a part de l'arròs, "la qualitat de l'aigua és el que m'ha portat a produir sake a Tuixén".
Campins ha manifestat que la seva primera experiència com a productor de sake ha estat "quelcom impagable". I ha afegit que "a la meva edat haver pogut fer aquest licor amb arròs i aigua ha estat una gran experiència".