La temporada d’esquí més incerta

Les estacions d’esquí catalanes, amb les instal·lacions preparades per obrir al pont de la Puríssima amb protocols sanitaris per la Covid-19, estan a l’espera de l’evolució de les restriccions perimetrals i municipals per la pandèmia

Baqueira Beret, en una imatge d'anys anteriors | Cedida Baqueira Beret, en una imatge d'anys anteriors | Cedida

La incertesa sempre acompanya l’inici de la temporada d’esquí al Pirineu. Sigui per les condicions meteorològiques que permeten fabricar neu o per la situació econòmica que determina la presència d’esquiadors a les pistes. Enguany, s’ha afegit un altre interrogant: deixarà el coronavirus que s’exerceixi la pràctica de l’esquí? Per part de les estacions, tot està preparat fins i tot abans que mai, però sense saber si podran obrir les portes per la situació sanitària. A hores d’ara, les restriccions a les activitats i els tancaments perimetrals i municipals dels caps de setmana ho deixen una mica complicat. Els grans complexos comenten que amb un protocol sanitari aprovat per la Covid-19, l’ús obligatori de la mascareta a totes les instal·lacions i els forfets digitals, esquiar pot ser una activitat segura.

Aquesta percepció la confirma l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM), recordant que els telecadires són un mitjà de transport segur, tenint en compte que s’efectuen trajectes de menys de 10 minuts a l’aire lliure i amb persones molt protegides. El president de l’ACEM, Aureli Bisbe, assenyala que “les distàncies entre grups són com a mínim de 15 metres”. Això sí, admet que la Generalitat no contempla ni existeix cap legislació ni regulació en el transport per cable (telecadira) i per tant, els remuntadors, en cas d’obertura de les estacions, estaran a la màxima capacitat.

L’impacte en l’economia

La temporada d’esquí dóna feina a més de 3.000 persones al Pirineu. El sector hoteler adverteix que “un tancament de la restauració com el de la primavera no el podrem suportar”. Per aquest motiu, demana una previsió de dates i més concreció a la Generalitat per conèixer les activitats que estaran permeses per planificar el procés de contractació dels treballadors fixos discontinus, entre ells els monitors de les escoles d’esquí. Així ho expressa el president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, qui assegura que “si no es posen en marxa els complexos, estem tocats de mort”.

El sector demana una previsió de dates i més concreció a la Generalitat per conèixer les activitats que estaran permeses

En general, els ànims al sector, segons comenta, estan per terra, tot i els protocols i mesures de seguretat que han dissenyat establiments, estacions i escoles d’esquí. Les complicacions per planificar les plantilles necessàries s’afegeixen als interrogants sobre que passarà a partir de la primera setmana de desembre.

Les dues estacions d’esquí més importants de Catalunya, la lleidatana Baqueira Beret, i la gironina Masella, ja tenen llestes les seves instal·lacions per estrenar la temporada. El director comercial de Baqueira, Pep Arbós, reconeix que “la venda anticipada se’ns ha enfonsat per la incertesa, sobretot si tenim en compte que més de la meitat dels nostres esquiadors prové de fora de Catalunya”. Aquest desconeixement és el que ha derivat en una disminució dels forfets de temporada, que són els que capten les estacions amb ofertes de fidelització prèvies a l’inici de l’activitat.

Manteniment de preus i digitalització

Baqueira encara la temporada mantenint el preu dels forfets per captar clients i reforçant la seva aposta per la tecnologia, intensificada aquest any per la Covid-19. Un mapa de pistes interactiu, fer la reserva online dels serveis d’esquí i l’entrega de les comandes de restauració amb un codi QR són algunes de les novetats en unes pistes on s’ha incrementat la capacitat de fabricar neu de forma més eficient.

Un mapa de pistes interactiu, fer la reserva online dels serveis d’esquí i l’entrega de les comandes de restauració amb un codi QR, novetats

Amb un enfocament semblant, l’estació de Masella ha potenciat la transformació digital amb la posada en marxa d’un sistema d’accés als remuntadors ‘mans lliures’. A més, els forfets es poden comprar online prèviament. La directora comercial de Masella, Maite Martí, aclareix que, malgrat el procés de digitalització, “mantenim els llocs de feina a les taquilles i al control d’entrada”.

Masella
Masella, en altres temporades

 

Igual que Baqueira, a Masella s’ha ampliat els eixos i el sistema per produir neu, alhora que s’han creat més packs i promocions, destinats a col·lectius com les famílies nombroses, els singles o els universitaris. Martí precisa que “als forfets hem incorporat una clàusula de cancel·lacions en la qual preveiem qualsevol escenari derivat de la pandèmia”.

A més de la incertesa, el sector de l’esquí té encara pendent un debat sobre el model de gestió de les estacions d’esquí, que la Covid-19 ha aparcat. Enguany, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha assumit el control de Boí Taüll, convertint-se en la sisena instal·lació en la qual ho fa. Aquest moviment certifica la necessitat de replantejar un sector massa atomitzat i que fins i tot en èpoques de bonança depèn en excés de l’estacionalitat.

Més informació
El protocol de les estacions d'esquí contra la covid-19
Avui et destaquem
El més llegit