Sanitat autoritza la mobilitat entre les tres regions sanitàries de Barcelona. FOTO: Arxiu
Sanitat autoritza la mobilitat entre les tres regions sanitàries de Barcelona. FOTO: Arxiu

La demarcació de Barcelona, en el Top20 d'innovació a Catalunya

La Diputació de Barcelona presenta el rànquing de les comarques catalanes més innovadores segons 49 indicadors que analitzen els seus punts forts i dèbils

Ja fa temps que la innovació s'ha convertit en la cançó de l'estiu; tothom en parla però en el fons poca gent sap definir i quantificar un concepte tan abstracte i alhora tan rellevant del món empresarial. En aquest context, la Diputació de Barcelona ha elaborat l'estudi Els sistemes d'innovació comarcals a la demarcació de Barcelona que radiografia el nivell d'innovació a tot Catalunya i, especialment, a les 12 comarques de l'àrea de Barcelona.

"La innovació és un element de competitivitat clau per impulsar el creixement i l'ocupació i sota aquesta premissa volem que aquest estudi sigui una eina de suport per als agents del món local, per avaluar l'eficàcia de les polítiques de col·laboració publico-privades vinculades a la innovació i contribuir així al desenvolupament local", ha argumentat Sònia Recasens, diputada de Promoció Econòmica i Ocupació de la Diputació de Barcelona.

La Diputació de Barcelona ha elaborat l’estudi “Els sistemes d’innovació comarcals a la demarcació de Barcelona”

La Diputació de Barcelona ha elaborat l’estudi “Els sistemes d’innovació comarcals a la demarcació de Barcelona” 

Barcelona, motor en matèria d’innovació

Segons l’estudi, 10 de les 12 comarques barcelonines se situen en el Top20 de comarques amb millors sistemes d’innovació de Catalunya. Un any més, el Barcelonès ocupa la primera posició d’aquest rànquing. La comarca presenta unes condicions molt avantatjoses en bona part dels indicadors analitzats, com ara tenir infraestructures cientificotecnològiques i infraestructures TIC; capacitat per crear, desenvolupar i atraure el talent necessari; l’augment de l’interès pels graus universitaris vinculats a la ciència i la tecnologia; i l’increment de matriculacions FP. “Són indicadors que impacten molt en el sistema d’innovació i que fa que Barcelona encapçali el rànquing”, afegeix Recasens.

Ara bé, l’estudi també apunta que el punt feble del Barcelonès és la capacitat de transformar els invents en innovació real que impacti en la societat.

Fortaleses i febleses de cada comarca

Com es pot quantificar un concepte abstracte com la innovació? Recasens reconeix que “hi ha factors que són intangibles, no tot es pot mesurar però hem fet un esforç per definir què és innovació i quantificar-la”. Concretament l'estudi analitza 94 indicadors que mesuren les diferents característiques que conformen un sistema d'innovació, i que les qualifica segons els seus punts forts i dèbils.

Segons David Moreno, coordinador de l'estudi, s'ha partit de diferents models que ja existeixen en l'àmbit europeu: "Hem estructurat l'informe en tres dimensions: els factors externs, els factors interns (empresarials) i l'eficàcia i els resultats d'innovació". En aquest sentit, la proximitat amb les estructures cientificotecnològiques (centres tecnològics, parcs de recerca, incubadores, instal·lacions universitàries...) i la capacitat del teixit empresarial per emprendre són dos factors que donen un gran avantatge competitiu.

L'estudi també evidencia que els índexs d’innovació comarcals s’equilibren a les comarques de Barcelona. Així doncs, les comarques que lideren el rànquing i presenten un entorn més favorable per a la innovació són el Barcelonès, el Vallès Occidental, el Gironès, el Baix Llobregat, el Tarragonès, el Vallès Oriental, la Garrotxa, l’Alt Camp, el Bages i el Segrià. 

Rànquing de les comarques catalanes més innovadores

 
Avui et destaquem
El més llegit