L'empresa demana rebaixar la fiscalitat catalana: "Ens perjudica a la competitivitat com a país"

Les patronals i associacions empresarials reclamen canvis en la gestió a l'administració per millorar la competitivitat

Empresaris fan pinya per reclamar millores a l'administració | Cecot Empresaris fan pinya per reclamar millores a l'administració | Cecot

Patronals i associacions empresarials catalanes han aixecat la veu per reivindicar millores en l'administració. "L’impacte de la pandèmia comporta nous reptes, però també noves oportunitats per al nostre teixit empresarial, que necessita nous marcs de gestió i governança", proclamen la Cecot, l'Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà, el Centre Metal·lúrgic Sabadell, el Consell Intersectorial d’Empresaris, la Federació Empresarial Gran Penedès, la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona, la Patronal Metal·lúrgica Catalunya Central, la Unió Empresarial Anoia i la Unió Empresarial Intersectorial. Totes han acordat un pla d'acció conjunt per reactivar l'economia i donar suport a la recuperació de petites i mitjanes empreses.

 "El model fiscal ha d’ajudar a les empreses a consolidar-se i reduir els gravàmens quan es fan bé les coses"

Les tres grans preocupacions que expressa l'empresa són la cooperació publicoprivada, el model tributari i els perfils professionals. Una de les demandes és reduir pressió fiscal a Catalunya: "La fiscalitat catalana ens perjudica a la competitivitat com a país". "El model fiscal ha d’ajudar a les empreses a consolidar-se i reduir els gravàmens quan es fan bé les coses. Una proposta és la devolució de l’impost de societats per innovació o internacionalització", assenyalen.

Així mateix, reivindiquen "una política seriosa per reduir de manera efectiva l’economia oculta". Sobre el paper de l'administració, es mostren crítics amb la lentitud dels processos burocràtics i defensen la necessitat d'establir "vies per accelerar o reduir el temps destinat a tramitacions amb els ajuntaments perquè que no es converteixin en el principal escull a l'hora d'iniciar o de gestionar activitats econòmiques".

La col·laboració publicoprivada

Les patronals reivindiquen teixir una relació de confiança entre el sector públic i privat, que actualment no detecten. Una de les queixes és la disparitat de criteri en els tècnics i funcionaris i aposten per establir criteris que "anul·lin la interpretació particular de cada tècnic" i que "comporta diferències entre municipis dificultant o perjudicant el desenvolupament de l’activitat empresarial".

A més, veuen necessari impulsar una campanya de prestigi de l'activitat empresarial i de la figura dels empresaris, començant pels centres educatius per poder implantar "una visió pro-empresa".

El model basc

Pel que fa a la formació, els empresaris denuncien que la dependència de la Formació Professional de la Conselleria d'Ensenyament, en lloc de la d'Empresa, genera problemes. Per resoldre-ho, proposen la implantació del sistema basc de centres integrats de formació. També veuen necessari desenvolupar programes i impulsar campanyes orientades als alumnes des de primària fins a l'ESO per fer créixer l’interès pels oficis i generar vocacions professionals de tipus tècnic.

Per tot plegat, les patronals mostren la seva col·laboració a l'administració: "Les organitzacions empresarials tenen un paper important a desenvolupar". A més, demanen tenir en compte que la gran majoria del teixit empresarial de Catalunya setà format per petites i mitjanes empreses.

Avui et destaquem
El més llegit