Girona acollirà el Centre Blockchain de Catalunya

El CBCat, iniciativa liderada per la Cambra de Comerç de Barcelona, s'ubicarà al Parc Científic i Tecnològic de la UdG

Autoritats en la presentació del Centre Blockchain de Catalunya a Girona | Imatge cedida a l'ACN per la UdG Autoritats en la presentació del Centre Blockchain de Catalunya a Girona | Imatge cedida a l'ACN per la UdG

Girona acollirà el Centre Blockchain de Catalunya (CBCat) en unes oficines del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG) . Aquest nou ens s'encarregarà de difondre els avantatges de la nova tecnologia basada en les cadenes de blocs a l'hora de gestionar dades i transaccions, sense dependre d'altres intermediaris. El CBCat és una iniciativa liderada per la Cambra de Comerç de Barcelona i també impulsarà projectes de recerca i investigació per aplicar aquesta tecnologia a les empreses catalanes. El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha defensat l'obertura del CBCat a Girona com a mostra de "descentralització" del país per garantir "la igualtat d'oportunitats" arreu de Catalunya.

El Parc Científic i Tecnològic de la UdG serà la seu del nou ens que treballarà per la difusió d'aquesta nova tecnologia i la recerca i investigació de la seva aplicació en el teixit empresarial català. El CBCat també compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Girona i la Cambra de Comerç de Girona.

Més info: La governança 'blockchain' de Catalunya

El president del CBCat, Quirze Salomó, ha afirmat que la Blockchain "és com la màquina de vapor de la transformació digital". Per això cal que Catalunya sigui "pionera" en la seva aplicació entre les empreses, tal com ja va passar amb la revolució industrial catalana. Salomó ha recordat que "no és fàcil" que les empreses adoptin aquesta nova tecnologia, però cal conscienciar-los de la seva importància.

La Blockchain es basa en una tecnologia "democratitzadora" i d'"empoderament del ciutadà", segons ha detallat el conseller de Polítiques Digitals. Tal com ha anunciat Salomó, el CBCat també anirà acompanyat d'un centre de divulgació de la Blockchain a la ciutadania. Aquest nou espai podria ubicar-se a la Casa de la Tecnologia que l'Ajuntament de Girona preveu obrir al carrer de Barcelona, on també s'hi hauria d'ubicar el Museu de les Matemàtiques. Amb aquests dos equipaments, "Girona esdevindrà la capital mundial de la Blockchain", ha anunciat el president del CBCat.

La descentralització, de la mà de la revolució digital

El conseller Puigneró ha assegurat que la revolució digital ha de permetre la "descentralització" del país. Segons el titular de les Polítiques Digitals, la millora d'accessos a Internet i les telecomunicacions permeten que "cada municipi sigui capital d'un país amb igualtat d'oportunitats a tot arreu". Per això ha defensat que cal seguir investigant amb la implementació de la Blockchain en àmbits com ara la identitat digital o processos notarials.

Jordi Puigneró també ha lamentat que l'Estat espanyol hagi frenat el desenvolupament de polítiques digitals a través del "'decretazo' digital". Per això ha assegurat que a part de robar fiscalment a Catalunya, l'Estat també "roba el futur" del país perquè "bloqueja" el desenvolupament de noves tecnologies. Per això el conseller de Polítiques Digitals creu que l'executiu de Pedro Sànchez té "por" perquè les noves tecnologies, com ara la Blockchain implica "l'empoderament de la ciutadania". "Tots sabem que som un país imparable quan ens empoderem", ha reblat Puigneró.

Més informació
El 'blockchain' català es duplica el 2019
Un incendi canvia els plans de l’European Blockchain Convention
Avui et destaquem
El més llegit