L'economia gironina està de moda: més exportacions i més turistes el 2015

Les empreses gironines van vendre béns a l'exterior per valor de 4.681 milions d'euros i un 8,1% més de turistes

A grans trets, el 2015 ha estat un bon any per a les empreses i, en general, per a l'economia gironina. Segons les dades de la Memòria Econòmica de Catalunya que s'ha presentat a la Cambra de Comerç de Girona aquest dijous, l'any passat es va assolir un rècord històric tant pel que fa a exportació de béns i serveis com també pel que fa al nombre de turistes que van visitar la Costa Brava.

Un dels elements més destacats que s'extreuen de la Memòria Econòmica de Catalunya és les bones xifres pel que fa a l'exportació. En concret, les exportacions de béns van assolir l'any passat el seu màxim històric de 4.681 milions d'euros a Girona, un 6,5% més que el 2014. Es tracta d'una xifra quatre dècimes superior a la mitjana catalana i que, tal i com assenyalen des de la Cambra de Comerç de Girona, s'ha produït gràcies a la millora de les exportacions en tots els sectors econòmics menys el càrnic.

Anant al detall, els dos sectors productius que més han contribuït a aquest creixement han estat els productes químics, que han registrat un augment del 23% convertint-se en el segon sector exportador més important i, en segon lloc, l'àmbit de la fabricació de maquinària per altres indústries que ha registrat un augment del 15,1% i és el tercer sector exportador més destacat de la demarcació. A l'altra cara de la moneda es troba el sector càrnic, que continua liderant les exportacions pel que fa a les comarques gironines – amb un 27,3% del total- però que ha experimentat un petit retrocés del 0,6% respecte el 2014.

L'any passat, a la demarcació de Girona ja hi havia 3.295 empreses exportadores, de les quals 1.103 són regulars, la xifra més alta de tota la història. Unes bones xifres que s'han reflectit en l'evolució del mercat de treball. L'any passat, el nombre d'afiliats va créixer un 3,8%, el percentatge més alt des de l'inici de la crisi. En termes absoluts, l'any passat el nombre d'afiliats va augmentar en 9.912 persones respecte l'any anterior, un 75% dels quals en el sector de serveis (7.508), un 14% a la indústria (1.394) i la resta al món de la construcció (1.098).

Creix el nombre d'afiliats a totes les comarques
Al mateix temps, el nombre d'aturats també va registrar un descens per tercer any consecutiu. En concret, la taxa d'atur a les comarques gironines és la més baixa de totes les demarcacions catalanes. Anant al gra i segons les dades lliurades del SOC a Girona, l'atur ha baixat un 10,1% l'any passat tot i que la xifra real d'aturats – prop de 50.000 persones- és gairebé el doble del que hi havia l'any 2007.

Pel que fa a l'anàlisi comarcal, l'estudi demostra que totes les comarques gironines han registrat un augment del nombre d'afiliats durant el 2015. Les xifres oscil·len entre el 0,1% del Ripollès i el Baix Empordà fins al 6,1% del Gironès.

El turisme, un puntal
Un any més s'ha tornat a demostrar que un dels sectors més productius de les comarques gironines és el turisme. L'any passat, els hotels de la Costa Brava van augmentar un 8,1% el nombre de turistes allotjats arribant al màxim històric de 3.240.400 persones. Pel que fa a la segona marca turística gironina, el Pirineu, la xifra es va situar en un increment del 5,8%. I és que l'any passat també va ser un bon any per als establiments de turisme rural d'aquests dos territoris. A la Costa Brava van registrar el màxim de 98.000 turistes, un 16% més que l'any anterior, i als Pirineus un 17% més.

Creixen les mitjanes empreses
Segons les estimacions que han donat a conèixer aquest dijous, el valor afegit brut (VAB) a preus corrents a la demarcació de Girona ha crescut un 3,6% el 2015, la taxa més elevada des del 2008 i que suposa una important acceleració respecte l'1,3% del 2014.

En aquesta línia, l'Enquesta de Clima Empresarial que realitzen les cambres en col·laboració amb l'Idescat, mostra que els negocis gironins de tots els sectors han millorat en comparació amb l'any anterior. La indústria és el sector que ha registrat una millor evolució – per sobre de les altres demarcacions catalanes- però el comerç s'emporta la pitjor part.

Tot i els incipients signes de recuperació econòmica, el teixit empresarial ha retrocedit aquest 2015 situant-se en les 28.118 companyies, 305 menys. No obstant això, les empreses mitjanes han crescut. Els negocis d'entre 50 i 200 treballadors han passat de 274 a 299 el 2015 i en el cas de les grans empreses – aquelles que tenen més de 200 treballadors- han passat de 53 a 57.

Repunta la confiança empresarial
Un altre dels elements que s'han analitzat aquest dijous ha estat la confiança empresarial que sembla que creix entre les empreses gironines en el segon i tercer trimestre del 2016. Des de la Cambra de Comerç assenyalen que això demostra la bona marxa de l'economia gironina durant aquest mig any.

Segons han detallat hi ha algunes dades més que confirmen aquesta sensació. Per exemple, el nombre d'afiliats ha crescut un 3,9% en el que portem d'any en comparació amb el mateix període de l'any anterior i està per sobre del 3,7% que s'ha registrat al conjunt de Catalunya. Un fet que, en paraules del sector, està recolzat per la bona marxa del turisme – el nombre de visitants allotjats en hotels de la Costa Brava de gener a maig ha augmentat un 4,9% respecte el 2015- i per l'increment un cop més de les exportacions. En quatre mesos, de gener a abril, les exportacions han crescut un 5,6%, més que a la resta de demarcacions de Catalunya.

Totes aquestes dades s'han donat a conèixer aquest dijous a la Cambra de Comerç de Girona en un acte que ha comptat amb l'assistència dels presidents de les cambres gironines, Domènec Espadalé (Girona), Xavier Ribera (Palamós) i Joan Puig (Sant Feliu de Guíxols) i amb Carme Poveda, Lluís Ramis i el director de la Zona del Banco Santader a Girona, Martí Daranas.
Avui et destaquem
El més llegit