La Cooperativa de la Canonja aprova vendre patrimoni

La proposta, de l'Ajuntament, s'ha votat en assemblea i permetrà retornar el 80% dels estalvis

L'assemblea de socis de la Cooperativa de la Canonja ha aprovat per àmplia majoria aquest divendres la venda de patrimoni. Concretament, 167 socis col·laboradors han votat a favor i només un en contra; i pel que fa als socis productors, 29 han donat llum verda i dos ho han rebutjat. Així, ha prosperat la proposta de l'Ajuntament de comprar la nau i l'oficina de la secció de crèdit per 1,25 milions d'euros, que han de servir per retornar el 80% dels diners dels socis a curt termini.

Segons el president, Josep Maria Veciana, el fet de vendre patrimoni "no suposa tancar la cooperativa" tot i que aquesta no tindrà immoble. En canvi, l'alcalde, Roc Muñoz, ha apuntat que el consistori sí que permetrà que "els pagesos portin les olives a la nau i d'allí les portin a una altra cooperativa propera en producció", però només durant uns mesos. "Serà com un dipòsit però l'edifici farà altres funcions" més endavant, ha dit.

Veciana ha assegurat que la Cooperativa deixa de tenir immobles però que "pot seguir fent el mateix" i ha confiat que "l'Ajuntament potser ens ho deixarà". Amb tot, l'alcalde ha alertat que la nau "no serà l'espai de la Cooperativa" i que el consistori permetrà que els pagesos portin la collita a la nau i que, d'allí, les duguin a una altra cooperativa que sí que estigui en producció, com la de Mont-roig del Camp o la Selva del Camp. "Aquesta cooperativa ja no estarà en producció", ha insistit Muñoz, que ha explicat que l'edifici estarà a disposició com a dipòsit per un temps limitat, fins a acabar l'any. Així, amb aquest escenari, l'alcalde dubta que la Cooperativa pugui tenir continuïtat.

I és que el consistori, que dijous va aprovar la compra del patrimoni de la Cooperativa per facilitar el pagament dels estalvis retinguts dels creditors amb el suport de tots els grups municipals, ja té algunes idees sobre què situar a la nau. Pel seu fàcil accés i ampli aparcament podria ser la nova ubicació per la brigada, Protecció Civil o la Guàrdia Municipal, segons ha explicat l'alcalde. Pel que fa a l'edifici de la secció de crèdit, que queda just davant de l'Ajuntament, es preveu que s'utilitzi com una oficina municipal.

La compra es podria fer efectiva en un mes. Un cop estigui feta, els diners es podran retornar als socis a través de dos bancs. "Si no passa res, podrem retornar un 80% però no sabem si serà en un mes, dos o dos i mig", ha explicat Veciana, que ha detallat que tot plegat estarà supeditat per interventors de l'Ajuntament de la Canonja i de la Generalitat. "Els clients es queden sense els diners ara, però crec que no serà a llarg termini", ha afirmat. Amb el 20% restant, s'haurà de fer una nova assemblea amb els socis productors per decidir quin pla s'ha de traçar.

El portaveu d'un grup d'afectats de la secció de crèdit, Pep Torrents, ha explicat que la compra –on també es considera la venda de maquinària per gairebé 300.000 euros a Unió Agrària de Cooperatives- suposarà una injecció de capital però creu que "no serà suficient per cobrir el 100% dels diners retinguts", 2,9 MEUR. D'altra banda, resta pendent una sanció d'Hisenda i els afectats dubten que "els gestors que han portat la cooperativa a aquesta situació siguin capaços de gestionar-ho tot plegat".

A més, Torrents ha avisat que alguns dels afectats reflexionaran i consideraran una possible impugnació de l'assemblea després de no veure clar el sistema de votació. L'escola la Canonja ha estat l'escenari de l'assemblea, tancada als socis i que s'ha allargat tres hores, on s'ha votat també la dissolució de la secció de crèdit, que dilluns ja no serà operativa.
Avui et destaquem
El més llegit